Σ. Φάμελλος: «H Ανάπλαση της ΔΕΘ Καταλύτης για το Αναπτυξιακό Αύριο της Θεσσαλονίκης»

Σ. Φάμελλος: «H Ανάπλαση της ΔΕΘ Καταλύτης για το Αναπτυξιακό Αύριο της Θεσσαλονίκης»
energia.gr
Σαβ, 20 Απριλίου 2019 - 17:07

«Παρέμβαση μητροπολιτικού επιπέδου» και «καταλύτη ανάπτυξης» χαρακτήρισε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε εκδήλωση διαβούλευσης για το νέο ΕΧΣ του εκθεσιακού κέντρου, χθες το απόγευμα, στο συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός».

«Και όταν λέω μητροπολιτικού επιπέδου, το εννοώ, καθώς η έκταση της ΔΕΘ αποτελεί ένα χώρο μητροπολιτικής εμβέλειας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι το ΕΧΣ - όπως και άλλα έργα που προωθούνται - το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, το πρώην στρατόπεδο Κόρδα και το γήπεδο του ΠΑΟΚ - αποτελεί έναν ακόμη «καταλύτη ανάπτυξης», με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι η διαβούλευση για το ΕΧΣ αποτελεί «υπέρβαση μιας χρόνιας εσωστρέφειας» και μια συμμετοχική διαδικασία για την πόλη, η οποία σηματοδοτεί απομάκρυνση από την πρακτική του παρελθόντος, που ήταν «τα ωραία λόγια και μια άσχημη πραγματικότητα», η οποία δε θα πρέπει να επαναληφθεί.

 «Νομίζω ότι πλέον έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου και καλούμαστε όλοι να συμβάλουμε στην ανατροπή των καταστροφικών επιλογών των προηγούμενων ετών» είπε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Κύριος στόχος του ΕΧΣ είναι η επίλυση προβλημάτων οργάνωσης, δόμησης και λειτουργίας της ΔΕΘ. Ουσιαστικά, μιλούμε για εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, με βέλτιστη οργάνωση των δραστηριοτήτων της και απόδοση ενός σημαντικού κομματιού στους κατοίκους ως μητροπολιτικού πάρκου».

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι επιθυμία όλων είναι να γίνει η πόλη «πιο όμορφη, λειτουργική και ελκυστική» και να ενισχύσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και επεσήμανε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που «αναδεικνύουν» τη Θεσσαλονίκη και εκτός συνόρων, όπως, «οι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες, η επανεκκίνηση και ολοκλήρωση του μετρό, η ολοκλήρωση του ΠΑΘΕ, έργα σε λιμάνι και αεροδρόμιο, ο Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου και η δρομολόγηση μεγάλων έργων απορριμμάτων».

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι το ΕΧΣ βασίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες, τους οποίους και ανέπτυξε, παραθέτοντας συνοπτικά τις κύριες παρεμβάσεις, για τη σύμπτυξη των περιπτέρων ώστε να αυξηθεί ο ελεύθερος χώρος, για την προοπτική του μητροπολιτικού πάρκου, το σχεδιασμό για τα νέα κτίρια, κ.α.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι επιθυμία όλων είναι να γίνει η πόλη «πιο όμορφη και λειτουργική και ελκυστική» και να έχει κυρίαρχη θέση στα Βαλκάνια και επεσήμανε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση, όπως, την επανεκκίνηση των έργων, την ολοκλήρωση του μετρό, της ΠΑΘΕ, τα έργα σε λιμάνι και αεροδρόμιο, το Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου, τη δρομολόγηση μεγάλων έργων απορριμμάτων κ.α.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι η χρονιά - ορόσημο για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ανάπλασης της ΔΕΘ είναι το 2026 - τη χρονιά που συμπληρώνονται τα εκατό χρόνια της ΔΕΘ - και πρόσθεσε: «Θέλουμε λοιπόν στα εκατό χρόνια της ΔΕΘ να έχουμε ένα νέο εκθεσιακό κέντρο» είπε ο κ. Φάμελλος».

Σε ένσταση της περιφερειακής σύμβουλου της Π.Κ. Μακεδονίας, Δέσποινας Χαραλαμπίδου, για εάν υπάρχει περιθώριο για διαβούλευση, εφόσον το μεσημέρι εγκρίθηκε γνωμοδότηση για το ΕΧΣ από την Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, ο κ. Φάμελλος απάντησε ότι η συζήτηση είναι «ουσιαστική» και «όχι τυπική» και ότι υπάρχει χρόνος και για κατάθεση γνωμοδοτήσεων φορέων και για την αξιοποίηση σχολίων και την ενσωμάτωση βελτιώσεων.

«Να ανακοινώσουμε ότι ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαβούλευση, να είναι η Δευτέρα του Θωμά, ώστε να γνωμοδοτήσουν όλοι οι φορείς» είπε ο κ. Φάμελλος.

«Επιζητούμε ανάπτυξη, στην οποία θα υπάρχει η συμμετοχή και η συνεισφορά όλων μας, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο με πρόσβαση στα δημόσια αγαθά» είπε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε : «Θέλουμε όλα τα οφέλη να έχουν καθολικό χαρακτήρα, να γίνονται κτήμα όλων».

 

Οι τέσσερεις βασικοί άξονες του ΕΧΣ

Πρώτος, από τους τέσσερεις άξονες, του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της ΔΕΘ είναι η ανάπτυξη των εκθεσιακών χώρων με συντελεστή δόμησης 0,60 σε τρία μεγάλα μπλοκ εμβαδού 41 στρεμμάτων, οι οποίοι θα «αγκαλιάζουν» περιμετρικά το Παλαί ντε Σπορ. Οι χώροι εξυπηρέτησης των περιπτέρων θα περιοριστούν στο 10% (μέσω της σύμπτυξης τους μειώνεται η εδαφοκάλυψη), ώστε ο ελεύθερος χώρος να φτάσει στο 50%. Το νέο εκθεσιακό κέντρο θα εκτείνεται σε 50.000 τ.μ. και θα αναπτύσσεται σε τρία μεγάλα περίπτερα, που θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε έκθεσης. Σήμερα, υπάρχουν δεκαεπτά περίπτερα και τριάντα επτά άλλα κτίσματα, με αποτέλεσμα σπατάλη και χώρου και χρημάτων.

Δεύτερος άξονας, είναι η ανάπτυξη, βορειοδυτικά, στο κομμάτι μεταξύ των οδών Αλεξάνδρου Σβώλου και Εγνατίας και δίπλα από τον σταθμό του μετρό κτιριακού συγκρότημα γραφείων, περίπου 10.000 τ.μ. Τα υπόλοιπα δέκα στρέμματα θα παραμείνουν ελεύθερος χώρος, ως συνέχεια του παρακείμενου πάρκου.

Τρίτος άξονας, θα είναι η ανάπτυξη από την οδό Αλεξάνδρου Σβώλου και μέχρι την πλατεία ΧΑΝΘ του «Μητροπολιτικό Πάρκου», στα όρια του οποίου περιλαμβάνεται και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτονται τα τρία τέταρτα της οδού Αγγελάκη και η πόλη «εισχωρεί» μέσα στους χώρους της Έκθεσης.

Τέταρτος άξονας, η ανάπτυξη ενός νέου συνεδριακού κέντρου στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», καθώς επίσης ένα ξενοδοχείο και ένα υπόγειο παρκινγκ. Τονίστηκε, ιδιαίτερα, ότι για όλα τα παραπάνω βασική προϋπόθεση είναι η νέα ΔΕΘ να αποτελέσει ένα πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης, με ενεργειακή αυτονομία, ανακύκλωση νερού και όμβριων υδάτων, μηδενικά απόβλητα, κλπ.

 

Τοποθετήσεις Α.Τζήκα, Κ. Ποσρικίδη

«Η μόνη βιώσιμη λύση, με επιχειρησιακούς όρους, είναι να παραμείνει στο κέντρο της πόλης, αυτό το βγάλαμε με τη μελέτη του 2012» είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo Αναστάσιος Τζήκας.

«Να συζητήσουμε, να μοιράσουμε τα δίκια και να βγάλουμε το κοινό δίκιο για όλους» είπε ο κ. Τζήκας και συνέχισε : «Η μόνη βιώσιμη λύση είναι αυτή που δρομολογείται. Εμείς θεωρούμε, ότι αυτό το σχέδιο είναι ένα win - win - win για όλους».

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ ανέφερε ότι μέχρι πριν από το 2012 είχαν ήδη συζητηθεί και δεν προχώρησαν τα δύο σχέδια, του Καλατράβα και του Δοξιάδη, ενώ μετά την ανεπιτυχή διεκδίκηση της EXPO έγινε η συζήτηση για τη μετεγκατάσταση στη Σίνδο. Στη συνέχεια, επανήλθε στο τραπέζι η πρόταση για ανάπλαση στα όρια του σημερινού εκθεσιακού κέντρου.

«Είμαστε στο τέρμα της διαβούλευσης και το τάιμινγκ είναι τώρα. Δεν μπορείς να γίνεις οικονομικό κέντρο έχοντας να διαχειριστείς μια παραγκούπολη, με περίπτερα ατάκτως ειρημένα, δύσκολα ενεργειακά, με κόστος για την συντήρηση τους» είπε ο κ. Τζήκας.

«Ο στόχος ήταν να παντρέψουμε την οικονομική βιωσιμότητα και το καλό της πόλης» είπε ο κ. Τζήκας και υπογράμμισε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει «αδόμητο και ελεύθερο χώρο» για χρήση από την πόλη, άνω των ογδόντα στρεμμάτων και πρόσθεσε: «Τα δύο βασικά σημεία είναι : βιώσιμο πλάνο και χρήση από την πόλη. Όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να τα δούμε» ανέφερε ο κ. Τζήκας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ - Helexpo Κυριάκος Ποσρικίδης ανέφερε ότι πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης έδειξε ότι «η ΔΕΘ συνεισφέρει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ», άμεσα και έμμεσα, στην πόλη, δηλαδή, «το 2,8 % του ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης» και η θέση της είναι σημαντική για την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή.

«Αν εμείς δεν εκσυγχρονίσουμε εμείς το εκθεσιακό κέντρο, δυστυχώς, ο ανταγωνισμός έρχεται και είναι στυγνός, θα πρέπει να κινηθούμε τώρα για να πάρουμε αποφάσεις. Με αυτό το σχέδιο; Βελτιωμένο; Με παρατηρήσεις; Ναι, αλλά τώρα. Αλλιώς θα δούμε ένα ακόμη τρένο για την πόλη μας να φεύγει» είπε ο κ. Ποσρικίδης.

Στην εκδήλωση παρέστη η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Παρέστησαν, επίσης, ο βουλευτής Δ. Μάρδας, ο περιφερειακός συντονιστής βορείου Ελλάδος και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής Νίκος Ράγκος, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Ε. Κλαμπατσέα και η πρόεδρος του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας και Θεσσαλονίκης Μ. Ζήφου.

 

Τοποθέτηση Γ. Μπουτάρη, περιφερειακών συμβούλων, φορέων

Στη διαβούλευση τοποθετήθηκαν τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, όσο και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων (ΕΒΕΘ, ΤΕΕ/ΤΜΚ,ΒΕΘ, κ.α.), παραγωγικών φορέων (Εμπορικός Σύλλογος, Ομοσπονδία Εμπόρων, κ.α.).

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης - αφού μετέφερε στην εκδήλωση ότι νωρίτερα συναντήθηκε με αντιπροσωπεία από το Κατάρ και ότι ανοίγει άλλη μια πτήση από το Κατάρ, τέσσερεις φορές την εβδομάδα - αναφέρθηκε στην παγκόσμια τάση για τις εμπορικές εκθέσεις..

«Οι εκθέσεις έχουν αλλάξει μορφή, οι εκθέσεις είναι μικρές» είπε ο κ Μπουτάρης και πρόσθεσε ότι εάν υπάρχει ανάγκη επιπλέον χώρου για κάποιες κλαδικές εκθέσεις, αυτές μπορούν να φιλοξενηθούν και σε άλλους χώρους. Πρόσθεσε, ότι πρέπει να γίνει μια «πολύ συστηματική οικονομοτεχνική μελέτη» για τη στόχευση της ΔΕΘ και από εκεί να προκύψει ο νέος σχεδιασμός.

«Για τη συζήτηση που γίνεται για τα ύψη, το να γίνουν ένα και δύο κτίρια ψηλά, εμένα προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου» είπε ο δήμαρχος. Υπογράμμισε, ότι «η έκθεση πρέπει ουσιαστικά να αλλάξει μορφή» και έδωσε έμφαση στο νέο συνεδριακό κέντρο που θα δημιουργηθεί και στο «πράσινο», τονίζοντας ότι το «μητροπολιτικό πάρκο» που θα προκύψει (από τη ΧΑΝΘ ως την Σβώλου) μπορεί να αποτελέσει ένα νέο «πνεύμονα» για την πόλη.

Ο αντιπεριφερειάρχης της ΠΚΜ Κώστας Γιουτίκας τάχθηκε υπέρ της ανάπλασης της ΔΕΘ και υπογράμμισε ότι η μητροπολιτική επιτροπή Θεσσαλονίκης, ήδη ενέκρινε μια γνωμοδότηση για το ΕΧΣ. Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς ανέφερε ότι το ΕΧΣ θα τεθεί σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα.

«Πρόταση, προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των επενδυτών» χαρακτήρισε το ΕΧΣ, η περιφερειακή σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, εκφράζοντας την αντίθεση της και την ανάγκη να ανατραπεί αυτός ο σχεδιασμός. Αντιρρήσεις εξέφρασε και ο καθηγητής αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Ν. Καλογήρου, επισημαίνοντας πάντως ότι «είναι κρίμα η πόλη να μην μπορεί να ομοφωνήσει σε ένα σχέδιο».

Ο Γιάννης Γρηγοριάδης από την «Πρωτοβουλία Ελεύθερων Χώρων» τάχθηκε υπέρ της μετεγκατάστασης του εκθεσιακού κέντρου και της χρήσης του υπάρχοντος χώρου, ως χώρου πρασίνου.

Δεν μπορούν να συνυπάρξουν ταυτόχρονα «ανακατανομή και εξορθολογισμός των κτιρίων» και «μητροπολιτικό πάρκο» υποστήριξε εκπρόσωπος της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών και πρόσθεσε: «Αν προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός ας ξεχάσουμε το μητροπολιτικό πάρκο, ζήτω το παρκάκι της ΔΕΘ».

Η δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, πανεπιστημιακός, Ρέα Καλφακάκου τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος όλες οι κλαδικές εκθέσεις να γίνονται στο κέντρο, αλλά κάποιες από αυτές, π.χ. οι αγροτικές, μπορούν να γίνονται αλλού. «Πιστεύω, ότι ένα κομμάτι της Έκθεσης πρέπει να υπάρχει στο κέντρο» είπε η κ. Καλφακάκου και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε, όμως, να υπάρχει ένας συνδυασμός». Χαιρέτισε, επίσης, εκπρόσωπος της υποψήφιας δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κατερίνας Νοτοπούλου.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και των επιμελητηρίων τοποθετήθηκαν, καταθέτοντας και προτάσεις για επιμέρους ζητήματα, βελτιώσεις, κ.α.

«Ανεξαιρέτως όλοι - ανεξαρτήτως εάν τάσσονται υπέρ της ανάπλασης, ή της μετεγκατάστασης - συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν άκουσα κανέναν να λέει η ΔΕΘ να μείνει όπως είναι» ανέφερε ο Γιώργος Καλανδρέας από το ΕΒΕΘ και πρόσθεσε: «Καλό είναι που γίνεται η διαβούλευση, καλό είναι να τελειώσει και να προχωρήσει το έργο, όλοι οι παραγωγικοί φορείς έχουν ταχθεί υπέρ της ανάπλασης, αυτό λέω κι εγώ».