"Η Γεωπολιτική της Ενεργειακής Μετάβασης"- Στο Μικροσκόπιο Ημερίδας του ΙΕΝΕ οι Προοπτικές και οι Προκλήσεις στο Μεταβαλλόμενο Τοπίο της Ενέργειας

Η Γεωπολιτική της Ενεργειακής Μετάβασης- Στο Μικροσκόπιο Ημερίδας του ΙΕΝΕ οι Προοπτικές και οι Προκλήσεις στο Μεταβαλλόμενο Τοπίο της Ενέργειας
energia.gr
Δευ, 18 Μαρτίου 2019 - 15:51

Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), στο πλαίσιο της δράσης του για τη ενημέρωση και την κατανόηση των σύγχρονων ενεργειακών ζητημάτων διοργάνωσε, την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019, Ημερίδα με θέμα την Γεωπολιτική της Ενεργειακής Μετάβασης που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, στο Αμφιθέατρο «Γιώργος Κρανιδιώτης».

Η Ημερίδα αποτελεί τμήμα μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΙΕΝΕ με θέμα την «Ενεργειακή Μετάβαση» και το πώς αυτή θα επηρεάσει τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου, σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση.

Τη σημασία αυτής της εξαιρετικά επίκαιρης εκδήλωσης υπογράμμισε η παρουσία και συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας από το χώρο των Διεθνών Σχέσεων, καθώς και ειδημόνων σε θέματα ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Σερβία, την Ρωσία, την Τουρκία και το Ισραήλ.

Αντικείμενο της εφετινής Ημερίδας ήταν η ανασκόπηση των ενεργειακών πολιτικών, των δραστηριοτήτων και των εν εξελίξει έργων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και πέραν αυτής, καθώς και η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται οι σύγχρονες γεωπολιτικές τάσεις.

Τις εκδηλώσεις της Ημερίδας άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, ο οποίος είπε πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να αλλάξουν το συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των χωρών, ενώ ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός και από την πλευρά του κ. Κωστή Σταμπολή, Εκτελεστικού Διευθυντή του Ινστιτούτου.

Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος επισήμανε πως η Κλιματική Αλλαγή, οι Μεταρρυθμίσεις και η Ασφάλεια αποτελούν τις τρεις λέξεις -κλειδιά, γύρω από τις οποίες ξεδιπλώνεται  η μεγάλη αλλαγή στον ενεργειακό τομέα και η υλοποίηση όλων των παρεμβάσεων της παρούσας κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Αναφερόμενος, επίσης, στη διασύνδεση των νησιών ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση τόσο των Κυκλάδων όσο και της Κρήτης ενώ στα νησιά που δεν θα διασυνδεθούν θα εφαρμοστούν τεχνολογίες ΑΠΕ σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης, προκειμένου να απαλλαγούν από το πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που είναι πλέον μη αποδεκτό.

Ο Υπουργός, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων όπου, τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται, όπως είπε, έντονη κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Εξέφρασε δε, την έκπληξή του για την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, περί καθυστερήσεων στην κύρωση των συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δέχεται να γίνει σύγκριση με οποιαδήποτε αντίστοιχη διαδικασία στη Μεσόγειο.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε το ότι η κυβέρνηση κατήργησε τις εγγυημένες τιμές που προσφέρονταν στις ΑΠΕ, πλην των μικρών έργων, δηλαδή, αυτά που αφορούν στις ενεργειακές κοινότητες και στους αγρότες και τόνισε πως ο δεύτερος κύκλος των ΑΠΕ δίνει τη δυνατότητα να εισέλθουν στον κλάδο, εκτός των μεγάλων εταιρειών και οι ίδιοι οι καταναλωτές, «όπως είναι τα ξενοδοχεία και οι πολυκατοικίες».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ) και πρώην υπουργός, Γιάννης Μανιάτης ο οποίος αφού εξήρε το κύρος του ΙΕΝΕ, λέγοντας πως αποτελεί το καλύτερο ενεργειακό think tank στην Ελλάδα για την ακαδημαϊκή, πολιτική και επιχειρηματική κοινότητα, άσκησε δριμεία κριτική στους καθυστερημένους, όπως τους χαρακτήρισε, χειρισμούς της κυβέρνησης στην κύρωση των συμβάσεων προς τις ExxonMobil- Total-ΕΛΠΕ, τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε επιταχυντές και όχι επιβραδυντές του εθνικού χρόνου» και προκειμένου να καταδείξει -προφανώς- το κατεπείγον της υπόθεσης, τόνισε πως το Κόμμα είναι έτοιμο να ψηφίσει τη σύμβαση ακόμη και «αν δεν γνωρίζει το περιεχόμενό της».

Ο κ. Μανιάτης είπε, επίσης, πως η Ελλάδα πρέπει να μετασχηματιστεί στη μεγαλύτερη Τεχνική Βάση Συντήρησης Εξεδρών άντλησης Υδρογονανθράκων, κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου και Μονάδων ΑΠΕ, ιδιαίτερα Αιολικών και Γεωθερμίας, στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για συμμετοχή της Βιομηχανίας, κατά 20% στο ΑΕΠ, των κρατών – μελών.

Τέλος, πρότεινε την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στις 500 βραχονησίδες της χώρας, ώστε να καλυφθεί το ζήτημα και των τουριστικών επιπτώσεων από την ύπαρξη ανεμογεννητριών «στα 100 μέτρα από ην ακτογραμμή», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το θέμα των συμβάσεων, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η διαδικασία εξελίχθηκε μόλις μέσα σε ένα χρόνο από τη στιγμή που υποβλήθηκε το αίτημα από την τριμερή κοινοπραξία, τον Ιούλιο του 2017. «Η διαδικασία για τον διαγωνισμό, τη κατοχύρωση και τη σύμβαση έγινε μέσα σε έναν χρόνο. Έκτοτε υποβλήθηκε η περιβαλλοντική μελέτη. Ο κ. Μανιάτης λέει να μην πάμε by the book, αλλά δεν γίνεται να μην το κάνουμε αυτό. Απαιτούνται τρεις μήνες για τη διαβούλευση όπου θα πρέπει να τοποθετηθούν όλοι οι φορείς και δύο μήνες για το Ελεγκτικό Συνέδριο, δηλαδή συνολικά πέντε μήνες», είπε ο Υπουργός και συνέχισε, λέγοντας πως η στρατηγική του υπουργείου ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις του ενεργειακού κλάδου είναι «μια καλή στρατηγική», που λειτουργεί με βάση τους όρους της ελεύθερης αγοράς όπως αυτοί ισχύουν στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη και θα εξυπηρετήσει τα μεγάλα έργα. 

Τέλος, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι «το 2015 παραλάβαμε έναν κατάλογο πλήρους ιδιωτικοποίησης στον ενεργειακό τομέα (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, αποκρατικοποίηση 17% της ΔΕΗ, ΔΕΠΑ) αλλά εμείς αλλάξαμε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και δεν προχωρήσαμε σε πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ διατηρήσαμε, εκτός του 35% στον ΔΕΣΦΑ και το δικαίωμα της αρνησικυρίας.»

Η πολιτική αντιπαράθεση των κυρίων Σταθάκη και Μανιάτη ολοκληρώθηκε με τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ να υποστηρίζει πως είναι άλλο το θέμα του «αρνητικού by the book» και άλλο το «παράνομα», ενώ, επέμεινε στη θέση ότι η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι πλέον, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν αποκτήσει την εμπειρία που δεν κατείχαν το 2014, όταν ήλθε προς κύρωση η πρώτη σύμβαση παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης. «Έχουν κυρωθεί, έκτοτε, έξη συμβάσεις», είπε ο κ. Μανιάτης.