Εδώ και πενήντα χρόνια, ισραηλινή εταιρεία εισαγωγής πετρελαίου είχε δεσμεύσει μεγάλη παραλιακή έκταση στον ειδυλλιακό όρμο του Εϊλάτ στο μυχό του Κόλπου της Ακαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα, απαγορεύοντας το κολύμπι και την πρόσβαση στην παραλία. Η εταιρεία, όμως, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για την υποθαλάσσια ζωή, που αναπτυσσόταν στον πυθμένα της υποτροπικής θάλασσας.

Ενας ποικιλόμορφος και εντυπωσιακός κοραλλιογενής ύφαλος είχε δημιουργηθεί στο σημείο αυτό, ανέγγιχτος από τους κολυμβητές, που κατακλύζουν κάθε εποχή το δημοφιλές ισραηλινό θέρετρο. Τα κοράλλια επέλεξαν, μάλιστα, τη μεταλλική επιφάνεια του υποθαλάσσιου αγωγού πετρελαίου για να χτίσουν τα περίπλοκα σπίτια τους.

Πριν από ενάμιση χρόνο, η παραλία μήκους 300 μέτρων αποδόθηκε εκ νέου στους επισκέπτες, μετά τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της εταιρείας Eilat Ashkelon Pipeline Company. Οι εγκαταστάσεις της είχαν σφραγιστεί και φυλάσσονταν από τον στρατό. Οι πρώτες καταδύσεις στο σημείο αυτό έδειξαν ότι τα κοράλλια και τα τροπικά ψάρια είχαν δημιουργήσει πλούσιο κόσμο πάνω στους αγωγούς.

Υπακούοντας στις απαιτήσεις των επισκεπτών, η Υπηρεσία Δρυμών και Πάρκων του Ισραήλ αποφάσισε να μετακινήσει τα κοράλλια για να τα προστατεύσει, έτσι ώστε να αφαιρέσει ασφαλώς τα βιομηχανικά υπολείμματα.

«Το πιο περίπλοκο μέρος του ανοίγματος της παραλίας ήταν η διατήρηση του πλούτου της θαλάσσιας πανίδας, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα στο κοινό να κολυμπήσει εκεί», λέει ο Ασάφ Χαμπαρί, επικεφαλής της Υπηρεσίας Δρυμών για την περιοχή του Εϊλάτ. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι φιλοξενούν ποσοστό 25% των θαλάσσιων οργανισμών. Οι ύφαλοι απειλούνται, όμως, από την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση, την ανεξέλεγκτη αλιεία και τον τουρισμό και η διατήρησή τους καθίσταται επιτακτική. «Πρέπει να μετακινήσουμε με μεγάλη προσοχή εκατοντάδες αποικίες κοραλλιών. Πολλά από αυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, μαλακά κοράλλια», λέει ο Χαμπαρί.

Την ώρα που ο Χαμπαρί και οι συνάδελφοί του προσπαθούσαν να αφαιρέσουν τα κοράλλια από τον αγωγό και από παλιά σκουριασμένα βαρέλια στον πυθμένα, κοπάδι δελφινιών τους «επισκέφθηκε» για να δει τι συμβαίνει εκεί και εάν υπήρχε κάποια πιθανότητα εξεύρεσης ενδιαφέρουσας τροφής. Ο Χαμπαρί και οι άλλοι δύτες χρησιμοποίησαν σφυριά και καλέμια για να αφαιρέσουν με μεγάλη προσοχή τα κοράλλια. Οι δύτες δεν χτυπούν τα ίδια τα κοράλλια, αλλά τις σωληνώσεις περιμετρικά από αυτά.

Το Εϊλάτ μοιάζει έτσι να αρνείται πεισματικά να υποταχθεί στην παγκόσμια τάση, με τα θαλάσσια είδη να γνωρίζουν ακμή. Ωκεανολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι τα κοράλλια στο Εϊλάτ έχουν προσαρμοστεί στις νέες υψηλότερες θερμοκρασίες του νερού και ακμάζουν σε αυτές.

 

(«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)