Πτώση κατέγραψε για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 11 Φεβρουαρίου και 17 Φεβρουαρίου ανήλθε στα €67,10/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 2,60% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €88,30/MWh και στα €31,00/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε το προηγούμενο επταήμερο, επετεύχθη την Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου, φτάνοντας τα €69,83/MWh.

 

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η μείωση της μέσης ΟΤΣ την προηγούμενη εβδομάδα οφείλεται στην αύξηση του φορτίου (+57 GWh ή +6%), που άσκησε πίεση προς τα πάνω, η οποία, όμως, αντισταθμίστηκε από την άνοδο της ηλεκτροπαραγωγής των σταθμών ΑΠΕ (+95 GWh ή 51%), αλλά και την αύξηση των καθαρών εισαγωγών (+21 GWh ή +11%). Αξίζει να αναφερθεί ότι η ηλεκτροπαραγωγή των σταθμών ΑΠΕ έφτασε τις 283,726 MWh την προηγούμενη εβδομάδα που αποτελεί υψηλό (τουλάχιστον) 52 εβδομάδων.