Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον προκάλεσε η διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο για τον υποθαλάσσιο αγωγό από το κοίτασμα «Αφροδίτη». Διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, εταιρίες εμπορικής εκμετάλλευσης και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για επενδύσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ – Μόλα, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου ανέφερε ότι μετά τη σημαντική συμφωνία-ομπρέλα για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, διεξάγονται τώρα συζητήσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας μετά την ολοκλήρωση των συνταγματικών και νομικών διαδικασιών σε κάθε χώρα, η οποία θα πρέπει στη συνέχεια να ακολουθηθεί από την εμπορική συμφωνία για το έργο.

Ο ίδιος τόνισε τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την Κύπρο από τη συνεργασία με την Αίγυπτο στο πλαίσιο του νεοσύστατου Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF). Όπως είπε, η Κύπρος θα μπορούσε να επωφεληθεί από το Φόρουμ για γρήγορη δημιουργία εσόδων από τα υπάρχοντα αποθέματά της, πιθανή αύξηση των μελλοντικών ανακαλύψεων και ενοποίηση με άλλα μέρη στην αλυσίδα αξίας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες συνεργασίας και σταθερή τεχνική και εμπορική συνεργασία.

Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη συμμετέχουν στο EMGF, με έδρα την Αίγυπτο και στόχο τη βέλτιστη κοινή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ελ-Μόλα αναφέρθηκε επίσης στα πολιτικά οφέλη από μια τέτοια συνεργασία, λέγοντας ότι η συζήτηση για τα θέματα φυσικού αερίου θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για περαιτέρω επίλυση άλλων συγκρούσεων και να στείλει το μήνυμα ανά τον κόσμο ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα «ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις».

Οσον αφορά την επιλογή του αγωγού EastMed μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας, είπε ότι η μελέτη σκοπιμότητας για το έργο θα διαρκέσει έως και δύο χρόνια, «κάτι που από μόνο του είναι μια πολυτέλεια που η περιοχή δεν μπορεί πλέον να αντέξει».

 

(«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)