Μέχρι το 2023 η Επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου σε 24 Πόλεις της Ελληνικής Περιφέρειας

Μέχρι το 2023 η Επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου σε 24 Πόλεις της Ελληνικής Περιφέρειας
του Δημήτρη Αβαρλή
Τετ, 23 Ιανουαρίου 2019 - 17:00

Την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε 24 πόλεις των περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου

περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο της δημόσιας επιχείρησης δικτύων αερίου (ΔΕΔΑ), το οποίο παρουσίασαν διευθυντικά της στελέχη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. 

Ειδικότερα,  στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το δίκτυο θα επεκταθεί σε Καρπενήσι, Θήβα, Λιβαδειά, Λαμία, Άμφισσα και Χαλκίδα. Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το δίκτυο θα επεκταθεί σε Βέροια, Κατερίνη, Σέρρες, Κιλκίς και Γιαννιτσά, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία στις πόλεις της Ορεστιάδας, της Κομοτηνής, της Δράμας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης. Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Ηπείρου το αέριο θα φτάσει στις εξής πόλεις: Γρεβενά, Καστοριά, Άργος Ορεστικού, Πάτρα, Πύργος και Αγρίνιο.

Ο πρόεδρος της ΔΕΔΑ Σταύρος Ραπτόπουλος αναφερόμενος στο πρώτο «κύμα» της επέκτασης του δικτύου στις τρεις περιφέρειες(Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης,)  τόνισε πως έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ, της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων και ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ. Σε σχέση με το δεύτερο «κύμα» επέκτασης του δικτύου σημείωσε πως έχουν ξεκινήσει οι μελέτες σε Ήπειρο και Πελοπόννησο.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως η «Ελλάδα αποτελεί ενεργειακό κόμβο στον τομέα του αερίου, καθώς διασχίζεται από αγωγούς αερίου όπως ο ΤΑΠ και είναι κρίσιμο πέρα από την ανάπτυξη διακρατικών δικτύων να πάει το αέριο σε περισσότερες περιφέρειες της χώρας». Παράλληλα, υπογράμμισε πως στόχος μέσω της επέκτασης του δικτύου είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Στεφανία Μωσσέ τόνισε πως  «στρατηγική της εταιρείας είναι ο πολίτης να αποκτήσει φθηνότερη ενέργεια». Αυτό όπως είπε επιτυγχάνεται από το γεγονός ότι το οικιακό τιμολόγιο είναι φθηνότερο στην επικράτεια, ενώ το προσεχές διάστημα θα τρέξουν προγράμματα για την επιδότηση της εγκατάστασης φυσικού αερίου.

45.800 συνδέσεις 

Αναφερόμενη στο έργο τόνισε πως στις τρεις πρώτες περιφέρειες το διάστημα 2019-2023 εκτιμάται ότι θα γίνουν 30.800 συνδέσεις, με το δίκτυο να φθάνει σε απόσταση τα 1.130 χλμ και τον προϋπολογισμό του να αγγίζει τα 170 εκατ. ευρώ. Για τις υπόλοιπες περιφέρειες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 15.000 συνδέσεις, με το δίκτυο να φθάνει τα 850χλμ και το έργο να αγγίζει τα 109 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η κα Μωσσέ τόνισε με βάση το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης μέχρι το καλοκαίρι θα ανακοινωθούν οι ανάδοχοι των έργων. Στόχος είναι οι επεκτάσεις των δικτύων να ολοκληρωθούν μέχρι το Φεβρουάριο του 2021.

Την ίδια ώρα η επιχείρηση αναμένεται να υλοποιήσει δύο πιλοτικά έργα συνδέσεων μέχρι το καλοκαίρι. Ειδικότερα, το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν οι συνδέσεις σε έξι πόλεις( Κομοτηνή, Ξάνθη, Σέρρες Χαλκίδα, Λαμία, Κατερίνη). Στις συγκεκριμένες πόλεις υπάρχει ένα στοιχειώδες δίκτυο από τη ΔΕΠΑ και προβλέπονται 500 συνδέσεις. Το δεύτερο πιλοτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους και θα περιλαμβάνει τρεις πόλεις( Θήβα, Κιλκίς Δράμα), με τον αριθμό των συνδέσεων να φθάνουν τις 1.200.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα διευθυντικά στελέχη τα έργα  θα συμβάλουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.