Τα έργα για τους αγωγούς φυσικού αερίου TurkStream και Nord Stream 2 υλοποιούνται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό τους, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.

Μιλώντας σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Φυσικό Αέριο σε συνέντευξή του πριν την διάσκεψη που θα διεξαχθεί από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 30 Ιανουαρίου στη Βιέννη, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι στο τέλος του 2018 η Gazprom ολοκλήρωσε το υπεράκτιο τμήμα του TurkStream στη Μαύρη Θάλασσα και επιβεβαίωσε ότι η κατασκευή του αγωγού εισήλθε στην τελική της φάση.

«Στα τέλη του 2019, ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία για να διασφαλιστεί η προμήθεια φυσικού αερίου τόσο για την Τουρκία, όσο και για χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης», ανέφερε.

Ο Μεντβέντεφ ενημέρωσε, επίσης, ότι συνεχίζεται η τοποθέτηση των σωλήνων στη Βαλτική Θάλασσα για τον αγωγό Nord Stream 2.

Υπενθυμίζεται ότι ο Nord Stream 2 είναι αγωγός μήκους 1.230 χιλιομέτρων που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ποσότητα αρκετή για να τροφοδοτήσει 26 εκατ. ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

«Μέχρι σήμερα, έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από 300 χιλιόμετρα σωληνώσεων, κυρίως στην παράκτια περιοχή της Γερμανίας, στα χωρικά ύδατά της και στην ΑΟΖ της, καθώς και στην ΑΟΖ της Φινλανδίας. Υποθέτουμε ότι ο Nord Stream 2 θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2019», ανέφερε.

 

«Το αέριο θα διαδραματίζει βασικό ρόλο στη μελλοντική ενεργειακή μετάβαση»

Ο ανώτατος αξιωματούχος της Gazprom δήλωσε ότι το φυσικό αέριο μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μετάβαση της Ευρώπης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

«Η Gazprom παρουσίασε το όραμά της για το πώς το φυσικό αέριο μπορεί να συμβάλει στην ευρωπαϊκή κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Το φυσικό αέριο μπορεί να υποκαταστήσει τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα πετρελαϊκά προϊόντα στις μεταφορές, οπότε η Ευρώπη είναι σε θέση να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους για το 2020», σημείωσε.

Παράλληλα, ο Μεντβέντεφ εξήρε το υδρογόνο ως μια νέα τεχνολογική λύση που μπορεί να υποστηρίξει τις κλιματικές δεσμεύσεις της ΕΕ.

«Η χρήση καυσίμου μεθανίου-υδρογόνου στην ενέργεια και στις μεταφορές χωρίς δαπανηρές αλλαγές στις υποδομές θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών κατά 25-35%, επιτρέποντας έτσι στην Ευρώπη να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους για το 2030. Παράλληλα, μια πλήρης μετάβαση στο υδρογόνο από μεθάνιο καθιστά εφικτούς τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για το 2050», ανέφερε ο Μεντβέντεφ.

Η Gazprom, πρόσθεσε, είναι έτοιμη -μαζί με τους εταίρους της στη βιομηχανία φυσικού αερίου- να παράσχει στην ήπειρο φυσικό αέριο και νέες, τεχνολογικά εντατικές μορφές ενέργειας όπως το υδρογόνο, τις οποίες θεωρεί «σημαντικές για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας προς την κατεύθυνση ενός μέλλοντος ουδέτερου σε άνθρακα».