Σε λίγους μήνες από τώρα, το Ισραήλ θα αρχίσει να εξάγει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε περιχαρής ο υπουργός Ενέργειας του εβραϊκού κράτους, Yuval Steinitz. Πρόκειται για ένα τολμηρό αλλά σημαντικό βήμα για την ευόδωση των στρατηγικών σχεδίων του Ισραήλ, που περιλαμβάνουν την επέκταση των πωλήσεων από την παραγωγή φυσικού αερίου του στο εξωτερικό, παράλληλα με την τόνωση των διπλωματικών δεσμών με τους άσπονδους Άραβες γείτονές του. 

Ο κ. Steinitz δήλωσε ότι οι αποστολές φορτίων φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο θα διπλασιαστούν, αφού το αχανές υποθαλάσσιο πεδίο, Λεβιάθαν, στην ανατολική Μεσόγειο, θα είναι πλήρως διασυνδεδεμένο από τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο Ισραηλινός υπουργός επεσήμανε ότι οι εξαγωγές από την Ισραήλ προς την Αίγυπτο, θα φθάσουν τα 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, σε χρονικό διάστημα δεκαετίας. Το μισό από τις εξαγωγές αυτές αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες της αραβικής χώρας, ενώ το υπόλοιπο θα μετατραπεί σε LNG και θα επανεξαχθεί.

Το Ισραήλ έχει ανακαλύψει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και έχει συνάψει συμφωνίες για εξαγωγή του στην Αίγυπτο και την Ιορδανία. 

Η παραγωγή, που κυμαίνεται, σήμερα, στα 10,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί το 2020 για να φθάσει στα 27 δισ. κυβικά μέτρα το 2021.

Ο κ. Steinitz είπε, επίσης, ότι το Ισραήλ προσδοκά να υπογράψει, εντός των προσεχών εβδομάδων, τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med που θα διέρχεται από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία.

«Το Ισραήλ εξάγει φυσικό αέριο στον αραβικό κόσμο αλλά και στην Ευρώπη - αυτό είναι κάτι που ακουγόταν σαν όνειρο μόλις πριν από 10 ή 15 χρόνια», δήλωσε ο κ. Steinitz, ο πρώτος υπουργός ενέργειας του εβραϊκού κράτους, ο οποίος επισκέφθηκε την Αίγυπτο, μετά την εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης, το 2011.

Οι ισραηλινές εξαγωγές προς την Αίγυπτο θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2018. Τον Σεπτέμβριο, ισραηλινές και αιγυπτιακές εταιρείες απέκτησαν το 39% του αγωγού EMG, διανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας με την οποία η Αίγυπτος θα εισάγει περίπου 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ορίζοντα δεκαετίας.

Η συμφωνία θεωρείται αμφιλεγόμενη αφού έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στην Αίγυτπο, η οποία, πριν από μερικά χρόνια, ήταν καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου προς το Ισραήλ.

Η Αίγυπτος που βρίσκεται σε ιδανική γεωστρατηγική θέση για να καταστεί κόμβος εμπορίας και διανομής  φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, διαθέτει τεράστια κοιτάσματα στην Μεσόγειο.