Σε Λειτουργία ο Πλωτός Σταθμός-Γίγας Prelude Floating LNG της Shell, στην Αυστραλία

Σε Λειτουργία ο Πλωτός Σταθμός-Γίγας Prelude Floating LNG της Shell, στην Αυστραλία
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 8 Ιανουαρίου 2019 - 20:01

Ξεκίνησε η παραγωγή στον εντυπωσιακό πλωτό σταθμό παραγωγής, μεταφοράς, επεξεργασίας και υγροποίησης φυσικού αερίου, Prelude Floating LNG (FLNG) της Shell Αustralia, που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή Browse, στις βορειοδυτικές ακτές της χώρας.

Η εταιρεία ανέφερε ότι διάνοιξε τα υποθαλάσσια φρεάτια στο πεδίο και είναι, πλέον, έτοιμη να εισέλθει στα στάδια της έναρξης και επέκτασης του έργου, κατά τα οποία θα παράγεται και θα μεταφέρεται φυσικό αέριο και συμπύκνωμα, μέσω της γιγαντιαίας αυτής εγκατάστασης.

Η επέκταση που θα επακολουθήσει, θα συμβάλει στο να σταθεροποιηθεί το πλωτό έργο, κατά τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η βιώσιμη παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), υγραερίου (LPG) και συμπυκνωμάτων.

Το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου, προς εξαγωγή, θα καθυστερήσει επί μερικές εβδομάδες, καθώς η εταιρεία εκτελεί σταδιακά όλες τις απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες. Η Shell ανακοίνωσε ότι η αρχική προσοχή της θα εστιαστεί στην παροχή ενός ελεγχόμενου περιβάλλοντος, που θα διασφαλίζει ότι το Prelude θα λειτουργεί αξιόπιστα και με ασφάλεια.

Η πλωτή εγκατάσταση-γίγας των 600.000 τόνων, που αποτελεί το μεγαλύτερο πλοίο FLNG στον κόσμο, βρίσκεται αγκυροβολημένη 475 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Broome και θα παραμείνει εκεί για τα επόμενα 20-25 χρόνια! Η ονομαστική χωρητικότητα παραγωγής LNG του έργου ανέρχεται σε 3,6 εκατ. τόνους ετησίως, επιπλέον των 1,3 εκατ. τόνων  συμπυκνωμάτων και 400,000 τόνων υγραερίου.

Η Shell κατέχει μερίδιο ύψους 67,5% στο Prelude, ενώ οι εταίροι της περιλαμβάνουν την Inpex Corp. Που διακρατεί το 17,5%, την Korea Gas Corp. με 10% και την CPC Corp.που κατέχει ένα  5% των μετοχών.