"Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018": Ο Dr. Leo Drollas Παραθέτει τις Βραχυπρόθεσμες Προοπτικές του Πετρελαίου

Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018: Ο Dr. Leo Drollas Παραθέτει τις Βραχυπρόθεσμες Προοπτικές του Πετρελαίου
energia.gr
Δευ, 24 Δεκεμβρίου 2018 - 20:51

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του κορυφαίου στην Ελλάδα, Ετήσιου Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη», που διοργάνωσε για 23ο συναπτό έτος, το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στο ίδρυμα Ευγενίδου, στις 22-23 Νοεμβρίου στην Αθήνα, ήταν η ομιλία του Dr. Leo Drollas. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας, με θέμα «Οι  Διεθνείς Αγορές Ενέργειας σε Μετασχηματισμό», ο Dr.  Drollas, ανεξάρτητος σύμβουλος για θέματα Ενέργειας με έδρα το Λονδίνο παρέθεσε τις προοπτικές που διανοίγονται για το πετρέλαιο, την επόμενη διετία 2019-2020.  

Ο κορυφαίος ενεργειακός οικονομολόγος, αναρωτήθηκε, αρχικά, για το κατά πόσο, η εξασθένηση των τιμών του αργού, εξαιτίας των διαρκώς αυξανόμενων αποθεμάτων, ιδίως στις ΗΠΑ, θα διατηρηθεί και για πόσο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια, ο Dr. Drollas επισήμανε ότι η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να είναι η ηγέτιδα δύναμη που καθορίζει την τροχιά της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, τονίζοντας πως η οικονομία της δεν έχει, ακόμη, ανακάμψει, παρά τις υψηλότερες του αναμενομένου τιμές της αγοράς και εκφέροντας την πρόβλεψη πως θα αναλάμβανε σύντομα –όπως και συνέβη- πρωτοβουλίες για να αναστηλώσει τις καταρρέουσες τιμές του αργού.        

Αναφερόμενος, στην παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, ανέφερε πως  έχει επιταχυνθεί για μια ακόμη φορά, χάρη στην επικράτηση των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, τα τελευταία χρόνια, αν δεν παρέλειψε να αναρωτηθεί για το αν η εκρηκτική άνοδος της αμερικανικής παραγωγής είναι διατηρήσιμη.

Τέλος ο Dr. Drollas περιέγραψε με μέλαινα χρώματα τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα και στην Ε.Ε., τον εμπορικό πόλεμο του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον, την σφιχτή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Fed και τις επιπτώσεις από το Brexit για να τονίσει πως οι δυσοίωνες αυτές εξελίξεις θα επιβραδύνουν τη ζήτηση πετρελαίου, διερωτώμενος, ταυτόχρονα, για το συνολικό ύψος που αυτή θα προσλάβει.