Turkish Stream: Σήμερα τα Εγκαίνια του Πρώτου Τμήματος του Αγωγού Παρουσία Ερντογάν και Πούτιν

Turkish Stream: Σήμερα τα Εγκαίνια του Πρώτου Τμήματος του Αγωγού Παρουσία Ερντογάν και Πούτιν
energia.gr
Δευ, 19 Νοεμβρίου 2018 - 07:53

Κινητικότητα παρατηρείται σχετικά με τον αγωγό Turkish Stream, ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία, μέσω Μαύρης Θάλασσας, με τελικό προορισμό την Ευρώπη. Ενώ σήμερα, Δευτέρα, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του αγωγού, κι άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρότζεκτ, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ διατρανώνουν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους σε αυτό

Η τελετή εγκαινίων του πρώτου τμήματος του αγωγού θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Και ενώ η αυριανή τελετή σηματοδοτεί επισήμως την ολοκλήρωση της υποθαλάσσιας γραμμής του αγωγού, ήδη εξετάζονται ενδεχόμενες διακλαδώσεις και προεκτάσεις του Turkish Stream σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Όχι τυχαία, την περασμένη εβδομάδα, από το βήμα της 3ης Συνόδου  Κορυφής Thessaloniki Summit 2018 των Βαλκανικών χωρών, στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, «στις προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα».

Ανοικτό είναι, ωστόσο, και το ενδεχόμενο διέλευσης του αγωγού από την επικράτεια της Σερβίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ITAR-TASS στις 17 Νοεμβρίου. Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "The Serbian Telegraph", η Σερβία είναι μία από τις πιθανές διαδρομές του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του προηγούμενου μηνός ο Σέρβος Υπουργός Ενέργειας, Αλεξάνταρ Άντις, δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρότζεκτ του αγωγού στο πλαίσιο ενίσχυσης της ενεργειακής της ασφάλειας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την επιλογή της κατασκευής του Turkish Stream που προβλέπει δύο γραμμές», τόνισε ο κ. Λαβρόφ. «Επί του παρόντος, αναπτύσσονται διάφορες επιλογές επέκτασης του αγωγού στην ευρωπαϊκή επικράτεια, μεταξύ άλλων μέσω της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας προς το κέντρο φυσικού αερίου Baumgarten της Αυστρίας», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Μαζί λαμβάνουμε υπόψη τη θλιβερή εμπειρία του South Stream και δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί μία πραόμοια κατάσταση. Θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο μόνο αφού λάβουμε σταθερές θετικές εγγυήσεις από τις σχετικές δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η ενέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Βελιγραδίου. «Οι κορυφαίες ρωσικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom, διατηρούν στενή επαφή με τους Σέρβους εταίρους, υπάρχουν φιλόδοξα κοινά σχέδια και συμφωνούνται συγκεκριμένα βήματα μέσω της διακυβερνητικής επιτροπής Ρωσίας-Σερβίας για το εμπόριο, την οικονομική και επιστημονική τεχνική συνεργασία», πρόσθεσε.

Πάντως, οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στην κατασκευή του αγωγού. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Ενέργειας, Ρικ Πέρρυ, την περασμένη εβδομάδα, στη Βουδαπέστη, καθώς η Ουγγαρία έχει, και αυτή, εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στον Turkish Stream: «Η Ρωσία χρησιμοποιεί τον αγωγό Nord Stream II και τον αγωγό Turkish Stream  για να εδραιώσει την παρουσία της και να έχει λόγο στη ασφάλεια και τη σταθερότητα της Κεντρικής και της ΝΑ Ευρώπης», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι σαφές:  «Οι ΗΠΑ αντιτάσσονται έντονα σε αυτά τα έργα και καλούμε την Ουγγαρία και τους γείτονές της να ενωθούν μαζί μας απορρίπτοντάς τα».
             
Το πρότζεκτ του Turkish Stream προβλέπει την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου διπλής γραμμής σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα προς την ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας και περαιτέρω στα σύνορα με την Ελλάδα. Το υποθαλάσσιο τμήμα έχει μήκος 910 χιλιόμετρα και το τμήμα ξηράς θα διατρέξει 180 χιλιόμετρα εντός της τουρκικής επικράτειας. Κάθε μία από τις δύο γραμμές θα έχει χωρητικότητα 15,75 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Ο αγωγός θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στα τέλη του 2019.