Ανησυχία διακατέχει τους επενδυτές εξαιτίας της υποτονικής ζήτησης και της ισχυρής προσφοράς από τις χώρες του ΟPEC και την Ρωσία. Ενδεικτικό του φόβου είναι το γεγονός ότι μετοχή της Halliburton έπεσε κατά 5,5% για να επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν διαμορφωμένη στις αρχές του 2016

Η πτώση οδήγησε τις μετοχές του ενεργειακού τομέα στον δείκτη S & P 500 σε απώλειες σχεδόν 14%, από τις αρχές Οκτωβρίου, ύστερα από τη μείωση της τιμής των συμβολαίων μελλοντικής παράδοσης για το πετρέλαιο του Δυτικού Τέξας (WTI) κατά 27,6%.

Oι αναλυτές υποστηρίζουν η αγορά έχει μόλις υποστεί «μία από τις πιο επικές καταρρεύσεις της την τελευταία 30ετία και είναι η πιο υπερβολική στα χρονικά».

Μεγάλος αριθμός ενεργειακών μετοχών εταιρειών-κολοσσών αντιμετωπίζει σφοδρές πιέσεις, με πέντε από αυτές να λαμβάνουν σύσταση προς πώληση . 

Η μετοχή της Exxon Mobil απειλείται να κατρακυλήσει κάτω από τον μέσο όρο της, των τελευταίων 200 ημερών και να επιστρέψει στα χαμηλά που διαμορφώθηκε τον Αύγουστο, αλλά και στα τέλη του Οκτωβρίου. Ήδη έχει απωλέσει σχεδόν 12% από τα υψηλά που βρέθηκε τον Σεπτέμβριο.

Αντιστοίχως, η μετοχή της Chevron υποχώρησε κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 50 και 200 ημερών, επιστρέφοντας στα επίπεδα που είχε διαμορφωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Επίσης, η αξία της μετοχής της Conoco υποχωρεί,  για πρώτη φορά από τα μέσα του 2017 αν και αναβαθμίστηκε πρόσφατα, χάρη στις συστάσεις αγοράς από αναλυτές της Bank of America -Merrill Lynch, χάρη στα σταθεροποιημένα τριμηνιαία αποτελέσματά της. Ωστόσο, η πίεση που της ασκούν οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου επέφερε ψαλίδισμα της αξίας της κατά 18%.
 
Ακόμη, η μετοχή της EOG Resources κινδυνεύει να υποχωρήσει κάτω από τα χαμηλά που διαμορφώθηκε στο διάστημα Οκτώβριος 2017-  Μάρτιος 2018, μια πτώση  που συνεχίσθηκε όλο το καλοκαίρι του 2017.