Κύπρος: Δυσοίωνο το Μέλλον-Ακραία Καιρικά Φαινόμενα και Ασθένειες

Κύπρος: Δυσοίωνο το Μέλλον-Ακραία Καιρικά Φαινόμενα και Ασθένειες
energia.gr
Σαβ, 27 Οκτωβρίου 2018 - 11:09

Δυσοίωνο φαίνεται πως είναι το μέλλον της Κύπρου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στο νησί

Τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών που πραγματεύονται το πώς η Κλιματική Αλλαγή θα επηρεάσει την Κύπρο, δεν είναι ενθαρρυντικά για τις επιπτώσεις της και εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τότε η Κύπρος θα ερημοποιηθεί.  
 
Μιλώντας το SigmaLive o Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, τόνισε πως σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναμένεται να αυξηθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην χώρα μας σε βάθος χρόνου. 
 
Εξηγώντας, ανέφερε πως εξελικτικά θα έχουμε θερμότερα καλοκαίρια (καύσωνες) αλλά και υψηλότερες θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το καλοκαίρι θα παραταθεί κατά δύο μήνες. 
 
Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα μιλάμε για τροπικές νύχτες και μέρες, είπε, με αποτέλεσμα διάφορες τροπικές ασθένειες να κάνουν την εμφάνιση τους και στην Κύπρο. 
 
Οι μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων. Με την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, πιθανότατα να αυξηθούν και τα σχετιζόμενα με το κλίμα κρούσματα ασθενειών και θανάτων καθώς θα «βοηθήσουν» στην εξάπλωση σοβαρών λοιμωδών νόσων.
 
Όσον αφορά τον χειμώνα, με την πάροδο του χρόνου, θα είναι πολύ πιο ήπιος με υψηλότερες θερμοκρασίας και ανομβρία, ωστόσο όταν θα σημειώνονται βροχοπτώσεις θα παρουσιάζονται και πλημμύρες καθώς θα είναι έντονες. 
 
Σε βάθος χρόνου, ανέφερε, τα φαινόμενα θα είναι εντονότατα, θα υπάρχουν παρατεταμένες περιόδοι ξηρασίας και ο καιρός θα είναι γενικότερα πιο ακραίος και οι καταιγίδες πιο έντονες. 
 
Σε ερώτηση κατά πόσο ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε την περασμένη Παρασκευή τους Αγίους Τριμιθιάς οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως για να αποδοθεί στην αλλαγή του κλίματος θα το εν λόγω φαινόμενο θα πρέπει να έχει συχνότητα. 
 
Ήδη, είπε, οι αλλαγές στο κλίμα της Κύπρου έχουν ξεκινήσει με το κυριότερο πρόβλημα να είναι η σκόνη που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά πλέον. 
 
Οι θερμοκρασίες όπως ανέφερε αλλάζουν και ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στις θάλασσες του νησιού έχουν εμφανιστεί ψάρια που παλαιότερα δεν υπήρχαν, όπως τα λεοντόψαρα, καθώς πλέον η θάλασσα είναι πιο θερμή. 
 
Αναφέρθηκε μάλιστα και σε δηλώσεις Γερμανού επιστήμονα, ο οποίος αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε «αν θέλετε να δείτε πως θα είναι το νησί σε 30 χρόνια δείτε το Κάιρο και αν θέλετε να δείτε πως θα είναι σε 50 δείτε το Μπαχρέιν». 
 
Σε επικοινωνία του SigmaLive με το Τμήμα Περιβάλλοντος, μας παρέπεμψαν σε Έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας, σύμφωνα με την οποία η αλλαγή του κλίματος θα έχει επιπτώσεις σε πολλούς τομείς. 
 
Ένας από αυτούς θα είναι η γεωργία, όπου οι προβλεπόμενες κλιματικές μεταβολές θα έχουν επιπτώσεις στις αποδόσεις στη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου και στον γεωγραφικό προσανατολισμό της παραγωγής. 
 
Ο βαθμός της σοβαρότητας των ακραίων φαινομένων θα αυξήσουν τον κίνδυνο ζημιών στη συγκομιδή. Παράλληλα, θα επηρεαστεί το έδαφος απομακρύνοντας τις οργανικές ύλες. 
 
Επιπτώσεις επίσης ενδεχομένως να παρουσιαστούν στην υγεία και  τη παραγωγικότητα των δασών, αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα. 
 
Οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τη μείωση των βροχοπτώσεων και τα κύματα καύσωνα, αναμένεται να επηρεάσουν και τη διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς θα επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία ψύξης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. 
 
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τονίζει η Έκθεση, θα έχουν γενικότερα έχουν τεράστιες επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, με τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές να απειλούνται ιδιαίτερα. 
 
Τα στοιχεία της Μετεωρολογικής-Ήδη παρατηρούνται διαφοροποιήσεις
 
Η Έκθεση αναφέρεται και σε στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία ήδη παρατηρούνται διαφοροποιήσεις του κλίματος στην Κύπρο στα τελευταία 100 περίπου χρόνια. 
 
Σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες μετρήσεις, η βροχόπτωση κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα παρουσιάζει πτωτική τάση, με μέσο ρυθμό μείωσης το 1 mm το χρόνο και η θερμοκρασία παρουσιάζει ανοδική τάση, με μέσο ρυθμό 0,01ο C ετησίως.
 
Συγκεκριμένα, η μέση βροχόπτωση στην περίοδο 1981/82-2009/10 (30 υδρομετεωρολογικά έτη) ήταν 461 mm ή κατά 8% χαμηλότερη από την κανονική (503 mm) της περιόδου 1961-1990, η οποία θεωρείται ως η περίοδος αναφοράς από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.
 
Παράλληλα, η μέση ετήσια θερμοκρασία της Κύπρου την περίοδο 1981-2010 ήταν 18,6ο C ή κατά 1,4ο C ψηλότερη από την κανονική (17,2ο C) της περιόδου 1961-19904. 
 
Η μέση ετήσια θερμοκρασία της Κύπρου το 2010 ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 20ο C και έφτασε τους 20,6ο C. Στη Λευκωσία, η μέση ετήσια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,2ο C, από 18,9ο C, κατά την πρώτη τριακονταετία του 20ου αιώνα (1901-1930) σε 20,1ο C την τελευταία (1981-2010).
 
«Λαμβάνοντας υπόψη τους πιο πάνω ρυθμούς μείωσης της συνολικής βροχόπτωσης και αύξησης της θερμοκρασίας και υποθέτοντας ότι η ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον δεν μεταβάλλεται, αναμένεται ότι μέχρι το 2030 η βροχόπτωση θα ελαττωθεί κατά 10-15% και η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5ο C -3ο C σε σύγκριση με τις κανονικές τιμές της περιόδου 1961-19905», τονίζει η Έκθεση. 
 
Μιλώντας στο SigmaLive o Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας Κλεάνθης Νικολαΐδης, τόνισε πω είναι σαφής η τάση αλλαγής του κλίματος στην Κύπρου εάν συγκριθούν οι χρονοσειρές δεδομένων της κλιματικής περιόδου 1961-1990, 1981-2010. Φαίνεται αβίαστα είπε, η αύξηση στις τιμές των κανονικών θερμοκρασιών που συνηγορούν στην αύξηση της θερμοκρασίας σε σύγκριση με τα παλαιότερα χρόνια.

(Sigmalive.com)