USMCA: Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Καταγγέλλουν την Απουσία Αναφοράς στην Κλιματική Αλλαγή στη Νέα Συμφωνία

USMCA: Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Καταγγέλλουν την Απουσία Αναφοράς στην Κλιματική Αλλαγή στη Νέα Συμφωνία
energia.gr
Τρι, 2 Οκτωβρίου 2018 - 12:16

Στην USMCA, τη νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού, απουσιάζει κάθε αναφορά στην κλιματική αλλαγή και τη Συμφωνία του Παρισιού, καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Greenpeace και η Sierra Club.

Οι οργανώσεις ασκούν κριτική στις «αδυναμίες» που περιέχει το κεφάλαιο για το περιβάλλον που περιέχεται στην USMCA. Υπενθυμίζεται ότι στη NAFTA, τη συμφωνία που ίσχυε από το 1994 και την οποία έρχεται να αντικαταστήσει η USMCA δεν υπήρχε κανένα ολόκληρο εδάφιο που να αναφέρεται στο θέμα του περιβάλλοντος.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Οτάβα χθες, η Καναδή υπουργός Εξωτερικών, Κρίστια Φρίλαντ, εξέφρασε την ικανοποίησή της που μπόρεσε να ενταχθεί στην USMCA «ένα νέο κεφάλαιο για το περιβάλλον το οποίο έχει την ισχύ νόμου και προστατεύει την ποιότητα του αέρα και καταπολεμά τη θαλάσσια μόλυνση».

«Είναι πολύ πιο ισχυρό απ’ ό,τι στο παρελθόν», επέμεινε η Καναδή αξιωματούχος.

Η USMCA, την οποία οι ηγέτες των τριών χωρών θα υπογράψουν στα τέλη Νοεμβρίου, «δεν προχωρά αρκετά στην προστασία του πληθυσμού και του πλανήτη», αντίθετα «αφήνει άθικτους τους ολέθριους κανονισμούς της NAFTA προκειμένου να διευκολύνεται η ανάπτυξη της βιομηχανίας του πετρελαίου», αντέτεινε ο Τσάρλι Κρέι της Greenpeace.

«Η νέα συμφωνία όχι μόνο δεν αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή, αλλά επιπλέον παρατείνει τη συμβολή της NAFTA στην κλιματική κρίση», κατήγγειλε η αμερικανική οργάνωση Sierra Club σε ανακοίνωσή της.

Η συμφωνία περιέχει εδάφια για τη μόλυνση του αέρα και των ωκεανών, τις θαλάσσιες μεταφορές, την υπεράσπιση της βιοποικιλότητας, την προστασία του όζοντος, σύμφωνα με την εκδοχή που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ουάσιγκτον.

Σε περίπου τριάντα σελίδες στο άρθρο 24 για το περιβάλλον, η συμφωνία αναφέρει λεπτομερώς τις δεσμεύσεις των τριών χωρών, οι οποίες αναγνωρίζουν ότι «ένα υγιές περιβάλλον είναι κεντρικό στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης».