Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή μιας ανεμογεννήτριας που θα παράγει συνολική ισχύ 800 κιλοβάτ, η Τήλος θα έχει μετατραπεί στο πρώτο νησί στη Μεσόγειο που θα καλύπτει τις ανάγκες του σε ηλεκτρισμό, αποκλειστικά, με αιολική και ηλιακή ενέργεια. Το νησί που διαθέτει 400 μόνιμους κατοίκους, δέχεται 13.000 επισκέπτες ανά έτος, κάτι που διαμορφώνει το μέσο όρο του πληθυσμού του στα 3.000 άτομα, στη διάρκεια της θερινής περιόδου, αυξάνοντας τις απαιτήσεις του για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος

Στη διάρκεια του μήνα που διανύουμε, τεχνικοί διεξάγουν τις τελικές δοκιμές σε ένα σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο θα λειτουργήσει φέτος το φθινόπωρο, επιτρέποντας στην Τήλο να καλύπτει τις ανάγκες της σε ηλεκτρισμό, αποκλειστικά με μπαταρίες υψηλής τεχνολογίας που φορτίζονται από ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά.

Όπως υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τήλος θα είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο «πράσινο», νησί στη Μεσόγειο. Η Κομισιόν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το σχέδιο ως οδηγό και για άλλα μικρά νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία χαρακτηρίζονται από περιορισμένη σύνδεση με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο. Η Ε.Ε. χρηματοδότησε σε μεγάλο βαθμό το έργο, καλύπτοντας με 11 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος των 13,7 εκατ. ευρώ.

Το έργο με την ονομασία TILOS συντονίζεται από το Τμήμα Τεχνολογικού Τομέα του Πανεπιστημίου Πειραιά, παράλληλα με 13 εταίρους από επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ιδιωτική εταιρεία EUNICE.

Προς το παρόν, η Τήλος ηλεκτροδοτείται μέσω ενός υποβρυχίου καλωδίου που ξεκινά από την Κω και διέρχεται την Νίσυρο και την Τήλο. Η παροχή αυτή έχει αποδειχθεί αναξιόπιστη, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να στρέφονταιι στη χρήση γεννητριών ντίζελ για να καλύπτουν τις ανάγκες τους.