Η Ιρλανδία είναι μια οικονομία που αναπτύσσεται ραγδαία το τελευταίο διάστημα, καταγράφοντας μάλιστα, το πρώτο τρίμηνο του έτους ανάπτυξη 9,1%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Είναι, επίσης, μια χώρα που αποφάσισε να βάλει τέλος στις επενδύσεις που αφορούν τα ορυκτά καύσιμα, ψηφίζοντας στις αρχές του περασμένου μήνα ένα νομοσχέδιο που κατευθύνεται σε αυτή τη λογική

Παράλληλα, όμως ενέκρινε το σχέδιο στήριξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με την πρώτη δημοπρασία να διεξάγεται το 2019, αφού βέβαια εγκριθούν οι κρατικές ενισχύσεις από τις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Denis Naughten, δήλωσε ότι σύμφωνα με το σχέδιο αναμένονται τακτικοί διαγωνισμοί έργων ΑΠΕ. Η Ιρλανδία μάλιστα, ελπίζει ότι θα επιτύχει το στόχο για παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας από ΑΠΕ έως και 55% το 2030.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ακόμα πως το σχέδιο στήριξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ είναι ένα κρίσιμο βήμα για να φέρει την Ιρλανδία σε ηγετικό ρόλο πανευρωπαϊκά σε σχέση με την συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, την κλιματική δράση και την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Οι κοινότητες θα έχουν, όπως είπε, κεντρική θέση στο σχεδιασμό του νέου συστήματος και αυτό θα έχει αντίκτυπο στα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα.

Παρόλα αυτά εκφράζονται επιφυλάξεις αν θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό τα ορυκτά καύσιμα, επειδή η χώρα δεν διαθέτει επαρκή αριθμό συστημάτων τηλεθέρμανσης, για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Βέβαια, το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο προσφέρει χρηματοδοτική κάλυψη για την αντικατάσταση των λεβήτων πετρελαίου με ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας και την παροχή ηλιακών συλλεκτών για τουλάχιστον 170.000 σπίτια.

Την ίδια ώρα, σε έρευνα που διεξήχθη σε επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ιρλανδία το 47% των εργοδοτών δηλώνει πως είναι ικανοποιημένοι με την ενεργειακή αποδοτικότητα των επιχειρήσεων τους, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 89% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εισαγάγει μεγαλύτερα κίνητρα για ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έχει κάνει βήματα και στο κομμάτι της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, ενώ το τελευταίο καιρό προωθεί ένα πρόγραμμα επιχορήγησης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Ειδικότερα,  οι ιδιοκτήτες σπιτιών στην Ιρλανδία έχουν πρόσβαση σε επιχορηγήσεις ύψους εκατοντάδων ευρώ για τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης συστημάτων ηλιακής αποθήκευσης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφερόμενος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, είπε ότι η αυτοπαραγωγή ενέργειας  είναι ένας εξαιρετικά συναρπαστικός χώρος που θα επιτρέψει στους πολίτες των τοπικών κοινοτήτων να παράγουν δική τους ηλεκτρική ενέργεια και να συμβάλλουν στους στόχους της Ιρλανδίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να βοηθήσει τους πολίτες να μειώσουν τη χρήση ενέργειας. Η παροχή επιχορηγήσεων για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλιακής ενέργειας, καθώς και η επιδότηση υλικών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων αποδεικνύει αυτή τη δέσμευση, σημείωσε ο υπουργός.