Οι Ενεργειακές Φιλοδοξίες της Τουρκίας Απαιτούν Υψηλό Κόστος και Μετάβαση στην Ψηφιοποίηση   

Οι Ενεργειακές Φιλοδοξίες της Τουρκίας Απαιτούν Υψηλό Κόστος και Μετάβαση στην Ψηφιοποίηση
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Σαβ, 21 Ιουλίου 2018 - 14:26

Περισσότερα από 23 δισ. δολάρια δαπάνησε ο τομέας ηλεκτρισμού της Τουρκίας για τη διανομή και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας κατά την τελευταία δεκαετία, υποστήριξε ο κ. Serhat Cecen, επικεφαλής της Ένωσης Διανομέων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Τουρκίας (ELDER). Σε συνέντευξή του, ο κ Cecen δήλωσε ότι από το ποσό αυτό, τα 13 δισ. δολάρια διατέθηκαν για τη διανομή και τις λιανικές πωλήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 10 δισ. δολάρια, για την ιδιωτικοποίηση των σταθμών παραγωγής ρεύματος

Ο επικεφαλής της ELDER διευκρίνησε ότι τα δάνεια καλύπτουν ποσοστό ύψους 80% των συνολικών κεφαλαίων για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ οι μετοχές αναλογούν στο υπόλοιπο 20%.

«Το σύνολο του όγκου των κεφαλαίων προήλθε από δάνεια τουρκικών τραπεζών που χορηγήθηκαν σε δολάρια ΗΠΑ», τόνισε ο ίδιος, αν και ισχυρίστηκε ότι παρά την τρέχουσα ισχυρή ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος, οι δανειακές συμβάσεις θα ελέγχονται, σε στενή συνεργασία με τους εκδίδοντες, εγχώριους  χρηματοπιστωτικούς οίκους .

Ο κ. Cecen είπε ακόμη, ότι κατά τα επόμενα έτη, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις εγχώριες συμβατικές και τις Ανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας, θα αυξηθεί και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη νέα σχέδια για την ανάπτυξη των υποδομών παραγωγής ηλεκτρισμού της χώρας, με απώτερο στόχο να ανεβεί  η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και ο βαθμός ικανοποίησης των πελατών.  

Ο ιδιωτικός τομέας επένδυσε 95 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Cecen, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ποσό ύψους 77 εκατομμυρίων δολαρίων διατέθηκε για τη δημιιουργία σταθμών παραγωγής, με τα υπόλοιπα να δαπανώνται για την ανάπτυξκη του δικτύου διανομής».

Ο επικεφαλής της ELDER επισήμανε ότι το τουρκικό δημόσιο συνεισέφερε 5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διανομή ηλεκτρισμού , στο πλαίσιο μιας συνολικής επένδυσης της τάξης των  100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Αυτά τα επενδυτικά νούμερα είναι τα μεγαλύτερα στα χρονικά της Τουρκίας», τόνισε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως συμμερίζεται το στόχο της ELDER να προχωρήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του εγχώριου ενεργειακού τομέα.

«Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, δηλαδή, μεταβαίνοντας σε καθεστώς ψηφιοποίησης, κάθε χρόνος που θα περνάει, η Τουρκία θα προσεγγίζει ολοένα περισσότερο το στόχο της, να καταστεί μια αυτόνομη, ενεργειακά, χώρα», είπε και κατέληξε πως η Τουρκία μπορεί, τελικά, να εξάγει ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.