Νέο γύρο αδειοδότησης για έρευνες πετρελαίου και αερίου ετοιμάζεται να προκηρύξει η Βουλγαρία στην θαλάσσια περιοχή του Τερβέλ στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου το υπουργείο Ενέργειας της χώρας. Το υπουργείο δεν παρέσχε περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συνάντηση μεταξύ της υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Τεμενζούκα Πέτκοβα και του κ. Xavier Faugeras, γενικού διευθυντή της Total E & P Bulgaria, που διεξάγει τις έρευνες στο υπεράκτιο μπλοκ Han Asparuh 1-21

Η γαλλική πετρελαϊκή κατέχει το 40% του συνόλου των μετοχών της Total E & P Βουλγαρίας, ενώ η αυστριακή OMV και η Ισπανία Repsol κατέχουν από 30% η καθεμία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κ. Πέτκοβα και ο κ. Faugeras συζήτησαν σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις στον νόμο περί υπογείων πόρων.

Ο κύριος στόχος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας είναι να εξασφαλίσει ένα περιβάλλον που θα ευνοεί τις ξένες επενδύσεις, τόνισε η κ. Πέτκοβα.

Τον Δεκέμβριο, η Total E & P Bulgaria δήλωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει την τρίτη της γεώτρηση σε βαθέα ύδατα στο συγκρότημα Han Asparuh 1-21.

Η Total E & P Βουλγαρίας κέρδισε άδεια για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Han Asparuh 1-21 το 2012. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η Total δεσμεύθηκε να επενδύσει πάνω από 1,0 δισ. ευρώ σε έρευνες αερίου, ενώ η Βουλγαρία επρόκειτο να λάβει 40 εκατομμύρια ευρώ με τη μορφή πληρωμών μπόνους βάσει της συμφωνίας.

Το μπλοκ 1-21 Han Asparuh βρίσκεται στα ανοικτά της Βουλγαρίας στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας και καλύπτει έκταση 14.220 τετραγωνικά χιλιόμετρα με βάθος νερού έως 2.200 μ.