Σε μετωπική σύγκρουση ενδέχεται να έρθουν για μία ακόμη φορά αύριο η Σαουδική Αραβία με το Ιράν στη σύνοδο του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, όταν το διεθνές καρτέλ πετρελαίου θα εξετάσει αν θα ανταποκριθεί στο αίτημα των ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής.

Οι προσπάθειες του Ριάντ να πείσει τους εταίρους του να αυξήσουν την παραγωγή αναμένεται να προσκρούσουν στην αντίσταση της Τεχεράνης, αλλά και ορισμένων συμμάχων της από τις χώρες του Κόλπου.

Από την περασμένη εβδομάδα Σαουδική Αραβία και Ρωσία, που πρωτοστάτησαν στη σύναψη συμφωνίας για μείωση της παραγωγής, ζητούν αύξηση της παραγωγής. Δεδομένου ότι έχει μεσολαβήσει η απειλή της Κίνας να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικού πετρελαίου, αναλυτές της αγοράς προέβλεψαν πως η δεύτερη οικονομία στον κόσμο θα μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ και θα αναπληρώσει το κενό με ιρανικό πετρέλαιο. Υπέθεσαν πως το Ριάντ και η Μόσχα θα χρησιμοποιήσουν αυτό το επιχείρημα για να πείσουν την Τεχεράνη να συναινέσει στην αύξηση της παραγωγής. Οι οιωνοί δεν διαγράφονται πάντως καλοί, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Φτάνοντας στη Βιέννη, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ζανγκανέχ δεν έκρυψε την αντίθεσή του στα σχέδια του Ριάντ. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την προσπάθειά του να πολιτικοποιήσει την αγορά πετρελαίου, τονίζοντας ότι «το πετρέλαιο δεν είναι όπλο, δεν είναι πολιτικό εργαλείο εναντίον χωρών». Του επέρριψε, άλλωστε, την ευθύνη για τα προβλήματα στην αγορά πετρελαίου, καθώς ήταν αυτός που επανέφερε το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης και επέβαλε κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας. Σε ό,τι αφορά τα δύο πρόσφατα tweets του Αμερικανού προέδρου με τα οποία ζητούσε από τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή, ο Ιρανός υπουργός τόνισε πως «ο ΟΠΕΚ δεν είναι παράρτημα του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας» και πως «δεν δέχεται οδηγίες από τον πρόεδρο Τραμπ». Σύμφωνα, πάντως, με το Bloomberg, λίγες ώρες αργότερα χαμήλωσε τους τόνους και δήλωσε «αισιόδοξος» ότι θα επιτευχθεί συμφωνία αύριο όπως, άλλωστε, και ο Σαουδάραβας ομόλογός του, Χαλίντ αλ Φαλίχ.

Την ένταση τροφοδοτεί και η στάση ορισμένων χωρών του Κόλπου, καθώς τα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Μπαχρέιν, αν και παραδοσιακοί σύμμαχοι του Ριάντ, παίρνουν αποστάσεις από τη θέση του.

Θεωρούν ότι βιάστηκε να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση της παραγωγής, ενώ έχουν ενοχληθεί από την προσέγγιση του Ριάντ με τη Μόσχα. Μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ επικρατεί, άλλωστε, διχογνωμία ακόμη και για το ποσοστό στο οποίο πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή. Η Ρωσία έχει προτείνει να αυξηθεί η παραγωγή κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κάτι που ισοδυναμεί με ανάκληση της συμφωνίας εφόσον προέβλεπε μείωση κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Μεσολάβησε, πάντως, η κρίση στη Βενεζουέλα που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή κατά σχεδόν 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ως εκ τούτου, πηγές που μίλησαν στο Bloomberg θεωρούν πιθανό έναν συμβιβασμό, μια συμφωνία, για να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην παραγωγή.

Με τη μείωση της παραγωγής επετεύχθη σχεδόν ισοσκελισμός προσφοράς και ζήτησης στην αγορά πετρελαίου και ανάκαμψη των τιμών. Χθες, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 66,1 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 75,05 δολ. το βαρέλι. Εχει υποχωρήσει από τα υψηλά τριών ετών του Μαΐου, όταν είχε εκτιναχθεί σε επίπεδα γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι. Εκτοτε, Σαουδική Αραβία και Ρωσία μιλούν για αύξηση της παραγωγής υπό την πίεση της κυβέρνησης Τραμπ.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η κυβέρνηση Τραμπ προσέγγισε τη Σαουδική Αραβία, παραδοσιακά πολιτικό, οικονομικό και θρησκευτικό αντίπαλο του Ιράν, και ζήτησε να αυξήσει την παραγωγή ώστε να αναπληρώσει το κενό όταν θα εκλείψουν οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου με την επαναφορά του εμπάργκο κατά της Τεχεράνης.

 

(«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)