Ο ουγγρικός όμιλος εταιρειών πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών MOL ανακοίνωσε χθες ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την Eni Croatia BV, εταιρεία μέλος του ιταλικού ομίλου Eni, μέσω της ΙΝΑ, θυγατρικής του Ομίλου MOL στην Κροατία.

Η INA θα καταστεί ο κατά 100% ιδιοκτήτης και ο μόνος φορέας εκμετάλλευσης των πεδίων της Βόρειας Αδριατικής και Marica, εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της αδειοδότησης από τις αρχές ελέγχου των μονοπωλιακών πρακτικών, η οποία αναμένεται να κλείσει εντός των προσεχών μηνών, αναφέρεται σε ανακοίνωση τύπου της MOL.

Η συναλλαγή αφορά αποθέματα - αποδεδειγμένα και δυνητικά- ύψους 4,3 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου (boe).

Παράλληλα, η ΙΝΑ θα καταστεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ο μόνος φορέας εκμετάλλευσης υπεράκτιων πεδίων, όπως σημείωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα επιτραπεί στην INA να πραγματοποιήσει περαιτέρω επενδύσεις στα πεδία Βόρειας Αδριατικής και Marica.

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, το σύνολο του φυσικού αερίου που θα παράγεται στο πεδίο της Βόρειας Αδριατικής θα διοχετεύεται στο κροατικό σύστημα διανομής. Το φυσικό αέριο που παράγεται στο πεδίο Marica θα εξακολουθήσει να μεταφέρεται στην Ιταλία, βάσει σύμβασης πώλησης αερίου μεταξύ της INA και της Eni.