Σε Αναβρασμό η Διεθνής Αγορά Πετρελαίου εν όψει της Αυριανής Συνάντησης του OPEC στη Βιέννη

Σε Αναβρασμό η Διεθνής Αγορά Πετρελαίου εν όψει της Αυριανής Συνάντησης του OPEC στη Βιέννη
του Κ.Ν. Σταμπολή
Πεμ, 21 Ιουνίου 2018 - 11:04

Σε φάση μεγάλης μεταβλητότητας έχουν εισέλθει τις τελευταίες εβδομάδες οι διεθνείς τιμές του αργού, εν όψει σειράς τοποθετήσεων, δηλωτικών των προθέσεων βασικών παραγωγών όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, ότι προτίθενται να εισηγηθούν την αύξηση της παραγωγής κατά την αυριανή τακτική εαρινή διάσκεψη του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών, του OPEC, στη Βιέννη.

Από τα υψηλά επίπεδα των $80+ το βαρέλι που είχε φθάσει το διεθνές benchmark, το Brent, στα τέλη Μαΐου, αυτό κατακρημνίστηκε στα $72,45 την περασμένη Δευτέρα (18/6) για να ανακάμψει εχθές και σήμερα στα $75,50 το βαρέλι. Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια του πρώτου εικοσαήμερου του Ιουνίου, οι τιμές του αργού πετρελαίου συνολικά -και στις δυο όχθες του Ατλαντικού, αλλά και στη Ασία- παρουσίαζαν έντονες διακυμάνσεις, με τους συμμετέχοντες στην αγορά σε πλήρη σύγχυση και ανήμπορους να συμφωνήσουν προς μια σαφή κατεύθυνση.

Διακύμανση των τιμών του αργού Brent την τελευταία εβδομάδα

 

Όπως μας πληροφορούν παίκτες της σποταγοράς αργού και προϊόντων στο Λονδίνο, οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί έχουν το τελευταίο διάστημα καταληφθεί από έντονη ανησυχία, καθώς από τις αρχές του έτους παρατηρούν, ανήμποροι να επηρεάσουν καταστάσεις, μια συνεχή άνοδο των τιμών του αργού πού εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη μπορεί να οδηγήσει τις τιμές σε νέα ύψη, με το αργό Brent να ξεπερνά ακόμα και τα $100 το βαρέλι πριν το τέλος του 2018. Αυτός είναι ο λόγος που οι υπουργοί πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, Χαλίντ Αλ Φαλίχ και Αλεξάντερ  Νόβακ αντίστοιχα , οι χώρες των οποίων από τα τέλη του 2016, έχουν συνάψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, σκέπτονται να εισηγηθούν μια σταδιακή αύξηση της παραγωγής από OPEC και Ρωσία, η οποία να φθάσει συνολικά το 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Να θυμίσουμε ότι, ως συνέπεια της συμφωνίας ΟPEC και Ρωσίας το Δεκέμβριο του 2016, οι πετρελαιοπαραγωγοί εφήρμοσαν με επιτυχία περικοπές στην παραγωγή οι οποίες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν από την παγκόσμια αγορά συνολικές ποσότητες της τάξης των 1,8 με 2,2 εκατ. βαρελιών, ενώ ο αρχικός στόχος προέβλεπε περικοπές 1,4 -1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Οι περικοπές αυτές ,ως αναμένετο, οδήγησαν σε μία σημαντική ανάκαμψη των διεθνών τιμών του αργού, το οποίο και είχε φθάσει τα $30 και $40 το βαρέλι το πρώτο εξάμηνο του 2016. Σήμερα οι καθημερινές περικοπές μόνο από τον OPEC φθάνουν τα 1,38 εκατ. βαρέλια/ημέρα, πράγμα που δείχνει ότι ακόμα και τώρα υπάρχει πλήρης συμμόρφωση ως προς τους αρχικούς στόχους. Έτσι, τρόπον τινά, ο OPEC φαίνεται ότι έπεσε θύμα της δίκης του επιτυχίας.

Διακύμανση των τιμών του αργού Brent τον τελευταίο μήνα

 

Ένας από τους βασικούς λόγους επιτυχίας του προγράμματος περικοπών του καρτέλ και των νεόκοπων συνέταιρών του ήτο η μείωση, πέρα από κάθε πρόβλεψη, της παραγωγής της Βενεζουέλας, από τα 2,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2016 στα 1,3 εκατ. σήμερα, αποτέλεσμα της συντελούμενης εκεί αποσύνθεσης της οικονομίας. Ακόμα ένας λόγος ήτο η επιτυχημένη εφαρμογή περικοπών από το ρωσικό μπλοκ, με τις πέντε χώρες που το αποτελούν να μειώνουν αθροιστικά την παραγωγή τους κατά 0,55 εκατ. βαρέλια. Με την προοπτική μείωσης της παραγωγής του Ιράν -λόγω των νέων κυρώσεων της κυβέρνησης Trump, της περαιτέρω κατολίσθησης της Βενεζουέλας και της εμπόλεμης κατάστασης στη Λιβύη, όπου έχει πληγεί η δυνατότητα της χώρας για σταθερές εξαγωγές, οι αναλυτές του καρτέλ προβλέπουν ότι εάν δεν υπάρξει αντιστροφή της τρέχουσας πολιτικής περιορισμού της παραγωγής, οι τιμές θα εκτοξευθούν σε νέα ύψη, δημιουργώντας μακροπρόθεσμα ουσιαστικό πρόβλημα στη ζήτηση. Σήμερα η ζήτηση τρέχει δυνατά στο επίπεδο των + 1,4 εκατ. βαρελιών, με την παγκόσμια ζήτηση στα 99,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, έτσι που ο ΙΕΑ να προβλέπει ότι αυτή θα φθάσει στα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Οι ανωτέρω αναλυτές προβλέπουν ότι, παρά τη διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή των ΗΠΑ ,κυρίως λόγω του shale oil and gas, η οποία μέχρι πρότινος αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα, η μειούμενη παραγωγή σε Βενεζουέλα, Ιράν και Λιβύη δύσκολα θα ξεπερασθεί, έτσι που με τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση, η αγορά να χρειασθεί μεγαλύτερη προσφορά αργού, προκειμένου να αποφύγουμε ένα νέο ράλι που ναι μεν θα σπρώξει τις τιμές σε νέα υψηλά επίπεδα, άνω των $100, όμως κάτι τέτοιο θα προσφέρει μια μάλλον πρόσκαιρη χαρά στους παραγωγούς με αρκετά χρόνια δυστυχίας να ακολουθούν. Γι’ αυτό το λόγο, και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energia.gr, η εισήγηση από πλευράς Σ. Αραβίας και Ρωσίας θα είναι για μια σταδιακή αύξηση της παραγωγής μέχρι το 1,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που στην πράξη αντιστοιχεί σχεδόν σε 50% μείωση του σημερινού πλαφόν. Μια τέτοια απόφαση διαφαίνεται ότι θα αποτελέσει ένα συμβιβασμό μεταξύ των σκληροπυρηνικών του OPEC, δηλ. των Ιράν και Ιράκ, και των πλέον διαλλακτικών μελών όπως είναι η Σ. Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.