Η Νορβηγία παραχώρησε 12 άδειες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα, σε 11 εταιρείες, στον τελευταίο γύρο παραχώρησης αδειών, ανακοίνωσε την Δευτέρα, το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας

Το νορβηγικό υπουργείο διευκρίνισε ότι εννέα από τις άδειες αφορούν σε περιοχές της Θάλασσας του Μπάρεντς, στη βόρεια ακτή της Νορβηγίας, ενώ οι υπόλοιπες δύο στη θάλασσα της Νορβηγίας που αποτελεί τμήμα του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού και τοποθετείται, γεωγραφικά, στα βορειοδυτικά της σκανδιναβικής χώρας.

Ο υπουργός πετρελαίου και ενέργειας Terje Soviknes δήλωσε ότι ο διαγωνισμός για την προσφορά νέων εκτάσεων προς εξερεύνηση αποτελούσε «ζωτικό», τμήμα της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα του πετρελαίου.

«Χάρη στον 24ο γύρο αδειοδοτήσεων, θα εξερευνηθούν επιπλέον ελπιδοφόρες υποθαλάσσιες περιοχές, καθιστώντας την ανακάλυψη νέων υδρογονανθράκων πολύ πιθανή. Αυτός ο γύρος αδειών επιβεβαιώνει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες διαβλέπουν ευκαιρίες για περαιτέρω κερδοφόρα πετρελαϊκή δραστηριότητα στο βορρά», πρόσθεσε ο Σοβίκς.

Στον προηγούμενο κύκλο  χορήγησης αδειών εξερεύνησης, προσφέρθηκαν 11 συμμετοχές, σε εταιρείες, ενώ έξι άδειες προσφέρθηκαν σε ναυλομεσιτικές εταιρείες.

Η Norske Shell, η AkerBP, η Equinor, η Idemitsu, η OMV και η Wintershall συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών στις οποίες χορηγήθηκαν άδειες.

(Anadolu Agency, 19/06/2018)