Μετά από μία μικρή πτώση προς τα τέλη της εβδομάδας που πέρασε, οι τιμές του αργού έχουν επανέλθει και πάλι σε ανοδική τροχιά με το Brent, το διεθνές benchmark, να κινείται σταθερά άνω των $74 το βαρέλι.

Να θυμίσουμε ότι στις 30 Απριλίου η τιμή έφτασε ενδοσυνεδριακά στο ICE Brent του Λονδίνου τα $75,40, για παραδόσεις Ιουνίου. Η απότομη άνοδος και η διακύμανση έκτοτε σε επίπεδο άνω των $72,50 οφείλεται στην έκδηλη ανησυχία που επικρατεί στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων για την εντεινόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τη Συρία και τον κίνδυνο για μία διευρυμένη στρατιωτική εμπλοκή Ιράν και Ισραήλ στα εδάφη της.

Πορεία των τιμών του πετρελαίου Brent στο ICE του Λονδίνου κατά το τελευταίο εξάμηνο.

 

Λάδι στη φωτιά έριξε την περασμένη Δευτέρα (30/4) ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν ψεύδεται λέγοντας ότι δεν επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και ότι συνέχισε να διατηρεί και να διευρύνει τη γνώση του για αυτά μετά την υπογραφή της συμφωνίας του 2015 με τη διεθνή κοινότητα για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος. «Αφού υπέγραψε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα το 2015, το Ιράν ενέτεινε τις προσπάθειές του να κρύψει τα μυστικά του αρχεία», σημείωσε. «Το 2017 το Ιράν μετέφερε τα αρχεία του για τα πυρηνικά όπλα σε μια απόρρητη τοποθεσία στην Τεχεράνη». Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, το Ιράν συνέχισε να διατηρεί και να διευρύνει τη γνώση του για τα πυρηνικά όπλα προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει στο μέλλον. Ο Νετανιάχου παρουσίασε, μάλιστα, έγγραφα, ορισμένα εκ των οποίων χρονολογούνται πριν από χρόνια, που υποτίθεται ότι αποδεικνύουν τις προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε ότι η συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά άνοιξε το δρόμο στην Τεχεράνη προς την απόκτηση μιας ατομικής βόμβας, ενώ βασίστηκε σε ψέματα.

Αν και οι κατηγορίες του πρωθυπουργού του Ισραήλ δε φαίνεται να έπεισαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους διεθνείς αναλυτές, εν τούτοις, έφεραν άμεσο αποτέλεσμα στην αμερικανική κυβέρνηση, προσφέροντας ένα χρήσιμο άλλοθι στον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει urbi et orbit ότι προτίθεται να άρει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στη διεθνή συμφωνία JCPOA για τον έλεγχο των πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν, όταν αυτή έρθει προς ανανέωση στις 12 Μαΐου. Εν τω μεταξύ, όλες οι άλλες κυβερνήσεις των χωρών που συνυπογράφουν την ανωτέρω συμφωνία δηλώνουν έτοιμες να την ανανεώσουν, σε πλήρη αντίθεση με την διοίκηση Τραμπ. Αυτές περιλαμβάνουν τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Πραγματικό κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος εάν ο πρόεδρος Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διαβλέπει ο Αντόνιο Γκουτιέρες. Σε συνέντευξή του στο BBC, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι «δεν πρέπει να ακυρώσουμε τη συμφωνία αν δεν έχουμε μια καλή εναλλακτική», αν και προσέθεσε ότι «κατανοεί τις ανησυχίες» των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να απειλεί ότι θα αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία μέχρι τις 12 Μαΐου, αν μέχρι τότε οι Ευρωπαίοι δεν πείσουν το Ιράν να κάνει πρόσθετες υποχωρήσεις.

Όμως, με δηλώσεις του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του «δεν πρόκειται να εκχωρήσει την ασφάλειά της, ούτε να επαναδιαπραγματευθεί ή να αλλοιώσει μια συμφωνία που ήδη εφαρμόζει με καλή πίστη». Παραπέμποντας στο παρελθόν του Τραμπ στην αγορά ακινήτων, προσέθεσε: «Όταν αγοράζεις σπίτι και φέρνεις μέσα την οικογένειά σου ή όταν το κατεδαφίζεις για να υψώσεις ουρανοξύστη, δεν μπορείς να έρχεσαι ύστερα από δύο χρόνια και να παζαρεύεις πάλι την τιμή». Μιλώντας στα αγγλικά στο βίντεο που ανάρτησε στο YouTube, ο Ζαρίφ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «παραβίασαν συστηματικά την πυρηνική συμφωνία, ιδιαιτέρως εκβιάζοντας άλλους προκειμένου να μην επιστρέψουν επιχειρήσεις στο Ιράν».

Στο μεταξύ, το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας να κηρύξουν πόλεμο χωρίς την έγκριση ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου σε «ακραίες καταστάσεις». Τέλος, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ότι ο πρόεδρος Τραμπ ενδέχεται «να μην αποχωρήσει πλήρως» από τη συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα, για να δώσει χρόνο σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Πορεία των τιμών του πετρελαίου Brent στο ICE του Λονδίνου κατά την τελευταία εβδομάδα.

 

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές της πετρελαϊκής αγοράς με έδρα το Λονδίνο, οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας θεωρούνται πλέον ανησυχητικές και σαφώς αποτελούν την αιτία της παρατηρούμενης νευρικότητας στη διεθνή πετρελαιαγορά. Άμεσος είναι ο αντίκτυπος στις τιμές του αργού οι οποίες κινούνται ανοδικά τα τελευταία 24ωρα με το Brent σχεδόν στα $75,66 το βαρέλι και το WTI στα $70,39. «Λαμβάνοντας υπόψη τα θεμελιώδη της αγοράς, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στα τέλη Απριλίου, δεν συντρέχει ουδείς ουσιαστικός λόγος που να ωθεί τις τιμές προς τα πάνω, αφού η παραγωγή του OPEC έχει μειωθεί και ελέγχεται, ενώ και αυτή από χώρες εκτός του Οργανισμού δείχνει σημεία καμπής», παρατηρούν οι ως άνω αναλυτές. Άρα, συμπεραίνεται ότι οι παρατηρούμενες ανοδικές πιέσεις οφείλονται εξ ολοκλήρου στην ανησυχία που επικρατεί στις διεθνείς αγορές για το ενδεχόμενο διακοπής της παραγωγής συνέπεια εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.