Εάν δούμε πού πήγαιναν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου μόλις πριν μία εβδομάδα, όταν τη Μεγάλη Παρασκευή, 6 Απριλίου, σε άρθρο μας (εδώ) καταγράφαμε το έντονο καθοδικό ρεύμα που επικρατούσε συνέπεια του αμερικανό-κινεζικού πόλεμου που είχε μόλις ξεσπάσει, και εάν παρατηρήσουμε που ευρίσκονται σήμερα, αισθανόμαστε ότι έχει περάσει ένας ολόκληρος αιώνας!

Εάν δούμε πού πήγαιναν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου μόλις πριν μία εβδομάδα, όταν τη Μεγάλη Παρασκευή, 6 Απριλίου, σε άρθρο μας ( εδώ) καταγράφαμε το έντονο καθοδικό ρεύμα που επικρατούσε συνέπεια του αμερικανό-κινεζικού πόλεμου που είχε μόλις ξεσπάσει, και εάν παρατηρήσουμε που ευρίσκονται σήμερα, αισθανόμαστε ότι έχει περάσει ένας ολόκληρος αιώνας! Γιατί πράγματι αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες επτά ημέρες είναι από τις σπάνιες φορές όπου έχουμε δει μία πλήρη στροφή 180 μοιρών στη δυναμική της πορείας της αγοράς.

Και για να γίνουμε πλέον σαφείς, ώστε να μην κατηγορηθούμε ότι γενικολογούμε, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από την περασμένη Δευτέρα (9/4) η ποικιλία Brent, το διεθνές benchmark, κινείται σταθερά πάνω από τα $70 το βαρέλι, για παραδόσεις Μαΐου, στο ICE του Λονδίνου. Δηλαδή σε πλήρη αντιστροφή με αυτό που συνέβαινε όλη την περασμένη εβδομάδα, όπου οι τιμές βρέθηκαν προς στιγμή σε ελεύθερη πτώση κοντά στα $66 το βαρέλι, υπό το φόβο των επενδυτών (οι οποίοι ως γνωστό επηρεάζουν τους traders) ότι οδεύουμε τάχιστα προς μια κάμψη της κινεζικής οικονομίας με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, η οποία το πρώτο τρίμηνο του έτους έτρεχε με τον αρκετά υγιή ρυθμό +1.5 εκατ. βαρελιών την ημέρα σε σύγκριση με το 2017 και με αποτέλεσμα η παγκόσμια ζήτηση αργού να οδηγείται, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΕΑ, σε επίπεδο ιστορικού ρεκόρ στα +99 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το τρέχον έτος.

Και ενώ οι τιμές, οι οποίες το τελευταίο διάστημα κινούντο στη ζώνη των $65 με $70 το βαρέλι, αντανακλώντας την ισορροπία που είχε επέλθει στην αγορά με ισοσκελισμένη ζήτηση και προσφορά, μια αλληλουχία γεγονότων στην πάντα απρόβλεπτη και εύφλεκτη Μέση Ανατολή ήρθαν να αλλάξουν άρδην τη όλη εικόνα.

 

Η αρχή έγινε με τις σχεδόν ταυτόχρονες πυραυλικές επιθέσεις από τους επαναστάτες Χούτι στην Υεμένη, κατά της πρωτεύσας της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, και κατά της πόλης Τζιζάν, στο νότιο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου και ευρίσκεται μία από τις βασικές μονάδες συλλογής και επεξεργασίας αργού της Saudi Aramco, της κρατικής εταιρείας παραγωγής και διύλισης πετρελαίου.

Μπορεί οι ανωτέρω επιθέσεις να αποκρούστηκαν με επιτυχία από την αεράμυνα του βασιλείου, όμως η διαρκής πλέον απειλή ότι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου πετρελαιοεξαγωγού του κόσμου μπορεί ανά πάσα στιγμή να πληγούν, με άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγή και μια πολύ πιθανή διακοπή της κανονικής ροής πετρελαίου προς τις διεθνείς αγορές, έστειλε τις τιμές στα ύψη με αυτές να ξεπερνούν προς στιγμή τα $73 το βαρέλι την περασμένη Τετάρτη (10/4). Να υπενθυμίσουμε ότι είχαν προηγηθεί οι εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου Trump περί αναμενόμενης αμερικανικής επίθεσης κατά της Συρίας με αφορμή, το αδιευκρίνιστο ακόμη, επεισόδιο χημικής επίθεσης στην περιοχή Γκούτα.

 

Με άλλα λόγια, ο γεωπολιτικός κίνδυνος επέστρεψε δριμύς, επηρεάζοντας για μια ακόμη φορά την ψυχολογία των αγορών. Και όπως έχουμε κατ´ επανάληψη επισημάνει μέσα από την στήλη, η προεξόφληση γεωπολιτικών κινδύνων από τους παίκτες της αγοράς μπορεί και επηρεάζει τις τιμές όταν αυτές ευρίσκονται ήδη σε ένα σημείο καμπής και σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, δηλαδή όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα. Δεν έχουμε παρά να ανατρέξουμε στην περίοδο όταν ξέσπασε η Αραβική Άνοιξη με τις πρώτες αναταραχές στην Αίγυπτο το Δεκέμβριο του 2010, και στο πώς αυτή σταδιακά μετετράπη σε κρίση προμήθειας με την κατάρρευση της λιβυκής παραγωγής και την πτώση του καθεστώτος Καντάφι το διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2011. Άρα, από εδώ και εμπρός και για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα -από μερικές εβδομάδες έως και μερικούς μήνες- θα πρέπει να αναμένουμε έντονες διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές, καθώς αυτές θα σκαρφαλώνουν σε νέα ύψη συνέπεια της εμφάνισης απρόβλεπτων γεωπολιτικών απειλών.

Σήμερα το πρωί το Brent εκινείτο πτωτικά στο ICE του Λονδίνου στα $71,91 το βαρέλι, ενώ η αμερικανική ποικιλία WTI διαπραγματεύετο στα $66,95 στο NYMEX της Νέας Υόρκης.