Σε μια εδώ και μερικούς μήνες αναμενόμενη κίνηση, η διοίκηση της Energean Oil & Gas, της μοναδικής εταιρείας παραγωγού πετρελαίου στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα (19/2) την απόφαση της για την εισαγωγή της εταιρείας στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου τους Λονδίνου (London Stock Exchange).

Σε μια εδώ και μερικούς μήνες αναμενόμενη κίνηση, η διοίκηση της Energean Oil & Gas, της μοναδικής εταιρείας παραγωγού πετρελαίου στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα (19/2) την απόφαση της για την εισαγωγή της εταιρείας στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου τους Λονδίνου (London Stock Exchange).

Στόχος της εισαγωγής, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων $ 500 εκατ., ποσό που θα επιτρέψει στην εταιρεία να προχωρήσει απρόσκοπτα στη χρηματοδότηση και εκτέλεση των επενδυτικών της σχεδίων, κυρίως σε Ελλάδα και Ισραήλ. Τα σχέδια αυτά έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη υπόσταση μετά την απόκτηση του ελέγχου, πριν δυο χρόνια, των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ που αθροιστικά διαθέτουν βεβαιωμένα αποθέματα 2,4 TcF (2C resource) αερίου.

Όχι αμελητέα είναι τα assets της εταιρείας στην Ελλάδα, όπου ως γνωστό εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου από το 2007 και μετά, όταν ανέλαβε επίσημα την παραχώρηση. Έκτοτε προχώρησε σταθερά στην αναγέννηση και περαιτέρω ανάπτυξη του κοιτάσματος, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες και σειρά νέων γεωτρήσεων, με αποτέλεσμα σήμερα η παραγωγή να έχει ανακάμψει στα 5.000 βαρέλια την ημέρα και με προοπτική, βάσει του τρέχοντος αναπτυξιακού σχεδίου -που μεταξύ άλλων προβλέπει παραγωγή και από το πεδίο Έψιλον- αυτή να φθάσει τα 13.000 βαρέλια μέχρι το 2021. Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται και η παραγωγική γεώτρηση το 2019 στο Κατάκολο, το οποίο έχει βεβαιωμένα κοιτάσματα, μικρά μεν σε μέγεθος (δεν υπερβαίνουν τα 10,0 εκατ. βαρέλια), αλλά μεγάλης στρατηγικής και ψυχολογικής σημασίας, καθότι έρχονται να επιβεβαιώσουν άμεσα τις παραγωγικές δυνατότητες της Δυτικής Ελλάδος. Εξάλλου στην ίδια πλευρά της χώρας, η Energean συμμετέχει μαζί με την ισπανική Repsol στην παραχώρηση της περιοχής Ιωαννίνων, όπου ήδη διεξάγονται σεισμικές έρευνες.

Όμως, όπως αποκαλύπτεται από μια προσεκτική ανάγνωση του prospectus της εταιρείας, το κέντρο βάρους του επενδυτικού πλάνου της Energean θα πέσει στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων αερίου των Karish και Tanin που ευρίσκονται εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ, με στόχο την έναρξη παραγωγής αερίου το 2021. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Energean έχει ήδη προχωρήσει στον απαραίτητο τεχνικό σχεδιασμό και στην ανάθεση εξειδικευμένων εργασιών (λχ πρόγραμμα παραγωγικών εξορύξεων στην Stena Drilling και μελέτη και κατασκευή της ειδικής πλωτής πλατφόρμας παραγωγής, αποθήκευσης και επεξεργασίας αερίου, γνωστής ως FPSO). Απόλυτα ενισχυτικό του σχεδίου εισαγωγής της Energean στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι το γεγονός ότι το 2017 η εταιρεία υπέγραψε μακροχρόνιες συμφωνίες πώλησης αερίου από τα ανωτέρω δύο κοιτάσματα ύψους 4,1 BCM το χρόνο με βιομηχανικούς πελάτες στο Ισραήλ, έχοντας με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίσει τη διάθεση του μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής της.

Από την μια πλευρά η πολύ πετυχημένη εκμετάλλευση στον Πρίνο, το σύνολο της παραγωγής του οποίου διοχετεύεται βάσει μακροχρόνιου συμβολαίου στην BP, και από την άλλη η εξαιρετικά θετική προοπτική της εκμετάλλευσης των θαλασσίων κοιτασμάτων στο Ισραήλ συνιστούν το success story πάνω στο οποίο έχει βασιστεί το νέο αποφασιστικό βήμα της Energean με την είσοδο της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Όπως παρατηρούν χρηματιστηριακοί παράγοντες του Λονδίνου, στους οποίους απευθυνθήκαμε για να σχολιάσουν το listing της Energean, η εταιρεία έχει αξιοποιήσει με ιδιαίτερα εύστοχο τρόπο το γεωγραφικό της πλεονέκτημα και την πολύ θετική συγκυρία που αναπτύσσεται αυτή την περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων σε Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο.