Σε ισορροπία προβλέπεται να είναι η παγκόσμια ζήτηση και προσφορά αργού το επόμενο έτος, όπως σημειώνει στη μηνιαία έκθεσή του που δημοσίευσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). Η αύξηση της κατανάλωσης βοηθά να περιοριστεί το πλεόνασμα των τριών τελευταίων ετών σε καύσιμα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και αναμένεται κατά πολύ να αντισταθμίσει μια σημαντική αύξηση στην παραγωγή.

Σε ισορροπία προβλέπεται να είναι η παγκόσμια ζήτηση και προσφορά αργού το επόμενο έτος, όπως σημειώνει στη μηνιαία έκθεσή του που δημοσίευσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Η αύξηση της κατανάλωσης βοηθά να περιοριστεί το πλεόνασμα των τριών τελευταίων ετών σε καύσιμα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και αναμένεται κατά πολύ να αντισταθμίσει μια σημαντική αύξηση στην παραγωγή, αναφέρει η έκθεση.

Παράλληλα, ο IEA ανέφερε ότι συνεχίζει να αναμένει πως η παγκόσμια ζήτηση αργού θα αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2017, πριν μετριαστεί στα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018.

«Κοιτώντας προς το 2018, βλέπουμε ότι τρία από τα τέσσερα τρίμηνα θα είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένα – βασιζόμενοι και πάλι στην υπόθεση ότι δεν θα αλλάξει η παραγωγή του ΟΠΕΚ και ότι θα επικρατούν φυσιολογικές καιρικές συνθήκες», ανέφερε ο Οργανισμός.

«Για το 2018 συνολικά, η ζήτηση του πετρελαίου και η παραγωγή από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ θα αυξηθεί περίπου κατά την ίδια ποσότητα και είναι η τρέχουσα πρόβλεψη που ίσως συγκρατήσει τις φιλοδοξίες περί υψηλότερων τιμών πετρελαίου».

Τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου πιθανόν να μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2017, χάρη στη μείωση της ποσότητας πετρελαίου που βρίσκεται σε πλωτές δεξαμενές ή υπό διαμετακόμιση, ανέφερε ο IEA.

Τα εμπορικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 14,2 εκατ. βαρέλια στα 3,015 δισεκ. βαρέλια, αφήνοντας ένα πλεόνασμα 170 εκατ. βαρελιών πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας, ανέφερε ο IEA.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η παραγωγή από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα το 2017 κατά 1,5 εκατ. το 2018 φθάνοντας τα 59,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τις ΗΠΑ να έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά.

Ο IEA ανέφερε ότι η παραγωγή αμερικανικού αργού αναμένεται να αυξηθεί κατά 470.000 βαρέλια την ημέρα και κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018.

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ μεταβλήθηκε οριακά τον Σεπτέμβριο στα 32,65 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά μειώθηκε κατά 400.000 βαρέλια σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, που σημαίνει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης του καρτέλ με τη συμφωνηθείσα μείωση της παραγωγής διαμορφώθηκε στο 88% τον περασμένο μήνα και στο 86% από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τον IEA.