Προς Νέα Ισορροπία Οδεύουν οι Αγορές Πετρελαίου

Προς Νέα Ισορροπία Οδεύουν οι Αγορές Πετρελαίου
του Κ.Ν. Σταμπολή
Πεμ, 21 Σεπτεμβρίου 2017 - 11:54
Η τρέχουσα ενεργειακή επικαιρότητα κινείται ακόμη στον απόηχο του Χάρβεϋ και της Ίρμα, των δύο πρόσφατων τυφώνων που έπληξαν τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ (βλ. εδώ και εδώ σχετικά άρθρα στο energia.gr), και, απ’ ό, τι φαίνεται οι επιπτώσεις τους είναι ακόμα νωπές στην πετρελαϊκή βιομηχανία, ενώ έχουν επιδράσει άμεσα στις δυνάμεις της ζήτησης και προσφοράς που είναι κυρίαρχες στις ενεργειακές αγορές.

Η τρέχουσα ενεργειακή επικαιρότητα κινείται ακόμη στον απόηχο του Χάρβεϋ και της Ίρμα, των δύο πρόσφατων τυφώνων που έπληξαν τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ (βλ. εδώ και εδώ σχετικά άρθρα στο energia. gr), και, απ’ ό, τι φαίνεται οι επιπτώσεις τους είναι ακόμα νωπές στην πετρελαϊκή βιομηχανία, ενώ έχουν επιδράσει άμεσα στις δυνάμεις της ζήτησης και προσφοράς που είναι κυρίαρχες στις ενεργειακές αγορές.

Μία από τις πιο φανερές συνέπειες είναι οι τεράστιες ποσότητες αργού που είχαν αποθηκευθεί, εν όψει του τυφώνα σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Μεξικού και στον κόμβο του Cushing της Οκλαχόμα, και οι οποίες ακόμη δεν έχουν μετατραπεί σε προϊόντα πετρελαίου. Έτσι, αυτές τις ημέρες ευρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια προσπάθεια να ξεκινήσει πάλι, το συντομότερο δυνατό, η πλήρης λειτουργία των διυλιστηρίων και να αποκατασταθεί η διαδικασία διάθεσης των αποθεμάτων. Χωρίς αμφιβολία, τα πράγματα επιστρέφουν με αργούς ρυθμούς στην κανονική τους ροή, ιδίως όσον αφορά τον μεγάλο αγωγό Colonial, μέσω του οποίου εκτελείται το μεγαλύτερο μέρος των μεταφορών προς τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, και ο οποίος είναι ξανά σε πλήρη λειτουργική ετοιμότητα.

Καθώς η αγορά πετρελαίου στις ΗΠΑ επιστρέφει και πάλι στους κανονικούς της ρυθμούς, η προσοχή επικεντρώνεται στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, οι οποίες εδώ και 8 ημέρες σημειώνουν σταθερά ανοδική πορεία. Την περασμένη εβδομάδα η τιμή του αμερικανικού αργού, WTI, ξεπέρασε το «φράγμα» των 55 δολ. το βαρέλι, γεγονός που σηματοδοτεί πιθανότατα νέες ανοδικές πιέσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι κάποιοι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του σχιστολιθικού αργού των ΗΠΑ να διατηρήσει τους αυξητικούς του ρυθμούς στις σημερινές αγορές πετρελαίου.

Τώρα που η τιμή του αργού φαίνεται να σταθεροποιείται για τα καλά σε επίπεδα πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι, θα άξιζε ίσως τον κόπο να δούμε πιο μακροπρόθεσμα την αγορά πετρελαίου έχοντας υπ’ όψιν τις τάσεις της τελευταίας 5ετίας. Ειδικότερα, παρατηρούμε ότι το Brent κυμαίνεται πολύ υψηλότερα σε σχέση με τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα του περασμένου Ιουνίου, έχοντας ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος μετά την μικρή ανάκαμψη που σημειώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, λόγω των περικοπών στην παραγωγή αργού, που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στις αρχές του 2017, κατ’ εφαρμογήν των αποφάσεων του OPEC και των εταίρων τους, τον περασμένο Δεκέμβριο. Αν θυμηθούμε τις «χρυσές» ημέρες του 2011-2014 θα παρατηρήσουμε ότι η σημερινή κατάσταση όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου φαίνεται να σταθεροποιείται στην περιοχή ανάμεσα στα 50 και τα 60 δολ. το βαρέλι για το πετρέλαιο Brent, σαν ένα είδος αντικατοπτρισμού.

Αυτό αναδεικνύει μια σειρά από ενδιαφέροντα ζητήματα σε τεχνικό επίπεδο. Πρώτον, όπως δείχνει η γραφική παράσταση με τις τιμές της τελευταίας 5εταίας, η τιμή του Brent σήμερα φαίνεται να ξεφεύγει από την στενή περιοχή των 54 – 57 δολ. το βαρέλι, στην οποία κινήθηκε για αρκετούς μήνες τον περασμένο χειμώνα. Αυτά τα επίπεδα, σύμφωνα με ορισμένους traders εμφανίζονται σαν «σημεία στήριξης», με την προσδοκία ότι αυτά θα ξεπεραστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες οδηγώντας σε μια βιώσιμη ανοδική πορεία των τιμών και σε ένα bull market. Ακόμη πρέπει να παρατηρήσουμε ότι τα συμβόλαια του Brent, διάρκειας 50 ημερών, κινούνται σε επίπεδα μόλις 1 δολ. κάτω από αυτά των 200 ημερών. Όπως παρατηρούν οι παραπάνω traders, όταν το συμβόλαιο των 50 ημερών κινείται πολύ κοντά σε αυτό των 200 ημερών, αυτό αποτελεί ένα πιθανό σημάδι ανάκαμψης των αγορών.

ICE Brent Crude Oil (Ιανουάριος 2013-Ιούλιος 2017)


Πέραν της τεχνικής ανάλυσης, οι περισσότεροι παίκτες της αγοράς συμφωνούν ότι η αγορά πετρελαίου κινείται προς ένα επίπεδο ισορροπίας με ξεκάθαρη προοπτική για υψηλότερες και πιο σταθερές τιμές με τα θεμελιώδη να κυριαρχούν. Σύμφωνα με τους ανωτέρω παίκτες, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που στηρίζουν την εκτίμηση για μία μακροχρόνια ανάκαμψη των τιμών του αργού, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα. Πρώτον, όπως πρόσφατα ανέφερε ο ΙΕΑ στην τελευταία μηνιαία ανάλυσή του, είμαστε μάρτυρες ισχυρών τάσεων ανάκαμψης στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, καθώς η τελευταία αυξήθηκε κατά 2,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ( y- o- y), με την πρόβλεψη για το σύνολο του τρέχοντος έτους να αναθεωρείται ανοδικά στα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

ICE Brent Crude Oil (28 Αυγούστου-17 Σεπτεμβρίου 2017)


Η ζήτηση στις χώρες του ΟΟΣΑ συνεχίζει να είναι ισχυρότερη του αναμενομένου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Δεύτερον, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου δείχνει σημάδια υποχώρησης καθώς σημείωσε κάμψη κατά 720 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο λόγω μη προγραμματισμένων διακοπών και καθορισμένων εργασιών συντήρησης, κυρίως σε πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός OPEC. Αλλά και η παραγωγή του OPEC μειώθηκε για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες, μετά από τις νέες ταραχές στη Λιβύη οι οποίες προκάλεσαν διακοπή στη ροή πετρελαίου, αλλά και τη μείωση στην παραγωγή άλλων χωρών. Η παραγωγή του OPEC μειώθηκε και αυτή συνολικά κατά 210 χιλ. βαρέλια την ημέρα από το υψηλότερο επίπεδο για το 2017 στα 32,67 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο. Τον ίδιο μήνα, άλλωστε, οι 12 χώρες-μέλη του OPEC αύξησαν το βαθμό συμμόρφωσής τους στην απόφαση για μείωση της παραγωγής στο 82% από το 75% τον Ιούλιο. Ένας τρίτος λόγος, που δεν σχετίζεται άμεσα με τα θεμελιώδη της αγοράς, αλλά είναι εξίσου σημαντικός όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευμάτων παγκοσμίως είναι η ισοτιμία του δολαρίου με άλλα αποθετικά νομίσματα, όπως το ευρώ και το γιέν. Εδώ παρατηρούμε τη συνεχιζόμενη αδυναμία του δολαρίου των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι η σημερινή ισοτιμία είναι 1,19 δολάρια προς 1 ευρώ, και άρα είναι ισχυρότερη σε σχέση με το 2014. Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί του Περσικού Κόλπου και της Αφρικής θα πρέπει να πωλούν το πετρέλαιό τους σε υψηλότερες τιμές ώστε να συνεχίζουν να εισάγουν τις ίδιες ποσότητες αγαθών και υπηρεσιών από τις ΗΠΑ και τις χώρες της ευρωζώνης.

Τέλος ας σημειωθεί ότι το πρωί της Πέμπτης (21/9), το Brent στο ICE του Λονδίνου διαπραγματεύετο στα 56.17 δολ. το βαρέλι για παραδόσεις Νοεμβρίου, ενώ το WTI επωλείτο στα 50.62 δολ. το βαρέλι, στο NYMEX της Νέας Υόρκης.