Εν Όψει Νέου Ράλι το Πετρέλαιο με το Αργό στα $55 το Βαρέλι

Εν Όψει Νέου Ράλι το Πετρέλαιο με το Αργό στα $55 το Βαρέλι
του Κ.Ν. Σταμπολή
Παρ, 8 Σεπτεμβρίου 2017 - 14:53
Αξιοσημείωτη άνοδο σημειώνει η τιμή του αργού στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων όπου από τις αρχές του Σεπτεμβρίου έχουμε μια αύξηση της τιμής κατά $3.50 το βαρέλι. Εχθές το βράδυ το Brent, το διεθνές benchmark, έκλεισε στα $54,74 το βαρέλι, μια ανάσα πριν τα $55, ενώ η Αμερικανική ποικιλία ελαφρού πετρελαίου, το WTI, έκλεισε και αυτή ανοδικά στα $49,16.

Αξιοσημείωτη άνοδο σημειώνει η τιμή του αργού στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων όπου από τις αρχές του Σεπτεμβρίου έχουμε μια αύξηση της τιμής κατά $3.50 το βαρέλι. Εχθές το βράδυ το Brent, το διεθνές benchmark, έκλεισε στα $54,74 το βαρέλι, μια ανάσα πριν τα $55, ενώ η Αμερικανική ποικιλία ελαφρού πετρελαίου, το WTI, έκλεισε και αυτή ανοδικά στα $49,16. Να σημειώσουμε ότι η τιμή του μηνιαίου συμβολαίου Brent στο ICE του Λονδίνου, για παραδόσεις Οκτωβρίου, έφτασε στο υψηλότερο σημείο από τις αρχές Απριλίου όταν είχε αγγίξει τα $56 το βαρέλι ενώ όλη την περίοδο Ιουλίου Αυγούστου η τιμή, επιδεικνύοντας έντονη μεταβλητότητα, εκινείτο μεταξύ $50 και $52 το βαρέλι.

Για αυτό η αποκόλληση της τιμής από αυτό το πεδίο διακύμανσης και η εκτίναξή της στο επίπεδο των $55 εντός τεσσάρων μόλις ημερών για αρκετούς αναλυτές σηματοδοτεί μια βασική μεταβολή – άλλοι το αποκάλεσαν αλλαγή παραδείγματος, από το paradigm shift – καθότι όπως παρατηρούν η τιμή αυτή ανταποκρίνεται πολύ περισσότερο με το τι συμβαίνει στην αγορά όπου τις τελευταίες ημέρες, κυρίως λόγω των επιπλοκών που δημιούργησε ο τυφώνας Harvey στην Αμερικανική αγορά, παρατηρείται στενότητα στην αγορά, δηλαδή υπάρχουν bottle necks, τόσο στην παραγωγή όσο και στην διύλιση. Το energia. gr ανέδειξε με λεπτομερή ρεπορτάζ (στις 28 Αυγούστου, την και 4η Σεπτεμβρίου) τα προβλήματα που ανέκυψαν στον διυλιστηριακό τομέα των ΗΠΑ, όπου αίφνης το 1/3 της παραγωγής βρέθηκε εκτός, όπως και το 10% της παραγωγής αργού σε χερσαίες και παράκτιες εγκαταστάσεις. Ένας βασικός λόγος που έχει επηρεάσει τις τιμές, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, είναι η παρατεταμένη μειωμένη παραγωγή αργού στις ΗΠΑ όπου αυτή μειώθηκε κατά 749 χιλιάδες βαρέλια και έχει διαμορφωθεί στα 8,78 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετώπισε η Αμερικανική αγορά το τελευταίο 10ημερο ήταν η απόφαση της κυβέρνησης για αποδέσμευση 4,5 εκατ. βαρέλια αργού από τα στρατηγικά αποθέματα ( SPR) της χώρας.

Από την μία πλευρά η μειωμένη παραγωγή των αποθεμάτων, καθώς σταδιακά αρχίζουν να επαναλειτουργούν τα διυλιστήρια που είχαν τεθεί εκτός, αλλά και των μεγάλων αγωγών (λ.χ. Colonial), και από την άλλη οι εφαρμοζόμενες περικοπές παραγωγής των χωρών του OPEC και της Ρωσίας, με συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση από τις χώρες το ΟΟΣΑ (των οποίων συνεχίζεται η οικονομική ανάκαμψη) αλλά και από την Κίνα, τείνουν να δημιουργήσουν συνθήκες που ευνοούν μια επιταχυνόμενη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων και ένα “στρίμωγμα” της αγοράς.

Στα ανωτέρω πολύ θετικά στοιχεία που έχουν συμμαχήσει για μια απ’ ότι φαίνεται παρατεταμένη ανάκαμψη των τιμών του αργού, θα πρέπει να προστεθεί και ο παράγων της γεωπολιτικής αστάθειας συνεπεία του πυρηνικού πόκερ που ευρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μια εβδομάδα μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας. Και ενώ η ανησυχία που επικρατεί σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο είναι έκδηλη, οι εξελίξεις γύρω από τα τεκταινόμενα της Κορεατικής χερσονήσου φαίνεται ότι δεν έχουν επηρεάσει, παρά ελάχιστα τις αγορές, εάν κρίνουμε από την θετική πορεία των χρηματιστηρίων και στις δύο όχθες του Ατλαντικού αλλά και στην Ασία τις τελευταίες ημέρες.

Οι «ταύροι» των αγορών εκτιμούν ότι η απότομη αυτή άνοδος των τιμών του αργού της τελευταίες ημέρες σηματοδοτεί την απαρχή μιας ανοδικής τάσης, που μπορεί να εκτινάξει τις τιμές απότομα και στα $100 το βαρέλι, εν όψει θεμελιωδών αλλαγών που ευρίσκονται σε εξελίξη αυτή την περίοδο (όπως λ.χ. σταθεροποίηση παραγωγής OPEC και μείωση αποθεμάτων), ενώ οι «αρκούδες» θεωρούν ότι μακροπρόθεσμα οι τιμές θα κινηθούν στην ζώνη των $54-65 το βαρέλι. Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι εμφανές είναι ότι η παραγωγή shale oil στις ΗΠΑ, που ισοδυναμεί πλέον με το 50% της παραγωγής αργού της Αμερικανικής παραγωγής, πρόκειται από εδώ και εμπρός να παίξει ένα εξίσου σημαντικό ρόλο με αυτόν του OPEC στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς.

Σήμερα το πρωί το μηνιαίο συμβόλαιο για το Brent στο ICE του Λονδίνου εκινείτο στα $54,79 το βαρέλι και το WTI στα $48,95 για παραδόσεις Οκτωβρίου.