H γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler φέρεται να πούλησε στην ευρωπαϊκή και στην αμερικανική αγορά περισσότερο από ένα εκατομμύριο πετρελαιοκίνητα

H γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler φέρεται να πούλησε στην ευρωπαϊκή και στην αμερικανική αγορά περισσότερο από ένα εκατομμύριο πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα με το εμπορικό σήμα της θυγατρικής της Mercedes- Βenz, των οποίων οι εκπομπές ρύπων υπερέβαιναν τα επιτρεπτά όρια. Τα σχετικά αναφέρονται σε δημοσίευμα στην εφημερίδα Suddeutsche Ζeitung. Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται ένταλμα δικαστηρίου της Στουτγάρδης για διεξαγωγή ερευνών. Αναφέρει, επίσης, πως οι εισαγγελικές αρχές της εν λόγω γερμανικής πόλης εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποίησε η εταιρεία ένα «έξυπνο», πλην όμως παράνομο, λογισμικό, ώστε να ελέγξει τους εκπεμπόμενους ρύπους κατά την περίοδο 2008 - 2016.

Η Daimler αρνήθηκε να σχολιάσει την έρευνα που διενεργείται από την Εισαγγελία, αλλά ταυτόχρονα δήλωσε ότι συνεργάζεται μαζί της. Εκπρόσωπός της προσέθεσε ότι θα πληγούν το κύρος και η αξιοπιστία των αυτοκινήτων της Mercedes, λόγω εισαγγελικών ερευνών. Οι αναλυτές αναφέρθηκαν στον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές οι εξελίξεις στον επενδυτικό κόσμο, αλλά δεν έκαναν λόγο για σκάνδαλο διαστάσεων ανάλογων με αυτών της Volkswagen. Πάντως, η τιμή της μετοχής της Daimler υποχώρησε κατά 2,5%, όταν έγινε γνωστό το δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung. «Αισθανόμαστε κάπως πιο ήσυχοι σήμερα με την υπόθεση Daimler, επειδή πρόκειται για ευρωπαϊκό θέμα, στο οποίο δεν εμπλέκονται οι αμερικανικές αρχές», παρατηρούν αναλυτές της εταιρείας ερευνών αγοράς Bernstein Research. «Τα υπό διερεύνηση οχήματα δεν θα χάσουν την αξιοπιστία τους, πάντως, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ίσως η Daimler υποχρεωθεί να τα ανακαλέσει και να επιδιορθώσει το λογισμικό τους».

Οπως προσθέτει η Bernstein Research, αν της επιβληθούν πρόστιμα αντίστοιχα με της Volkswagen (7.000 δολ. ανά όχημα), τότε θα υποχρεωθεί να καταβάλει από 200 έως 300 εκατ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο οι εισαγγελικές αρχές της Στουτγάρδης, οι οποίες συνεργάζονται με τις αντίστοιχες αρχές στις ΗΠΑ, έκαναν εφόδους σε 11 σημεία στη Γερμανία, στο πλαίσιο των ερευνών για την Daimler. Αφορμή για τις εφόδους ήταν στοιχεία που προέκυψαν από έρευνες για υπαλλήλους της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι εν λόγω φέρεται ότι ήθελαν να παρέμβουν στο σύστημα εκπομπής ρύπων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων της Daimler, ούτως ώστε αυτά να εξακολουθούν νομότυπα να κυκλοφορούν, αν και δεν συμμορφώνονταν με τους σχετικούς κανονισμούς. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Mercedes-Benz σε μια κίνηση καλής θελήσεως απέσυρε το σχέδιό της να λάβουν έγκριση για να πουληθούν στην αμερικανική αγορά πετρελαιοκίνητα μοντέλα της του 2017.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")