Σε μεταβατικό στάδιο βρίσκονται οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας δεχόμενες επιδράσεις από την απαίτηση μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, την υπερπροσφορά πετρελαίου και την αύξηση της ζήτησης σε αναδυόμενες οικονομίες όπως είναι εκείνη της Κίνας και της Ινδίας, σύμφωνα με τις εκδόσεις BP Energy Outlook και BP Statistical Review

Σε μεταβατικό στάδιο βρίσκονται οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας δεχόμενες επιδράσεις από την απαίτηση μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, την υπερπροσφορά πετρελαίου και την αύξηση της ζήτησης σε αναδυόμενες οικονομίες όπως είναι εκείνη της Κίνας και της Ινδίας, σύμφωνα με τις εκδόσεις BP Energy Outlook και BP Statistical Review.

Σύμφωνα με το BP Energy Outlook του 2017, η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 30% μεταξύ 2015 και 2035, με μέση αύξηση 1,3% ετησίως. Ωστόσο, αυτή η αύξηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από τη αναμενόμενη άνοδο 3,4% ετησίως στο παγκόσμιο ΑΕΠ, αντανακλώντας τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης λόγω τεχνολογικής ανάπτυξης αλλά και περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Παρά την αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα που επιτελείται όλο αυτό το διάστημα και την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν κάτι που υπαγορεύει αναθεώρηση των μέτρων που λαμβάνονται παγκοσμίως για αυτό.

Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας θα εξακολουθήσουν να αποτελούν τις βασικές πηγές ενέργειας ενώ οι ανανεώσιμες πηγές, η πυρηνική ενέργεια και η υδροηλεκτρική ενέργεια θα προσφέρουν το 50% της επιπλέον ενέργειας που θα απαιτηθεί μέχρι το 2035. Ο κλάδος του φυσικού αερίου αναπτύσσεται πιο γοργά από ό,τι του πετρελαίου και του άνθρακα με την παραγωγή από αμερικανικό σχιστόλιθο να προπορεύεται. Η γοργή διείσδυση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αναμένεται να οδηγήσει στην ενιαία αγορά φυσικού αερίου, η οποία θα στηριχθεί στις τιμές του αμερικανικού αερίου. Η ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται αλλά με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο πετρέλαιο, η αύξηση της ζήτησης προέρχεται κυρίως από τις αναδυόμενες οικονομίες με την Κίνα να αντιπροσωπεύει το 50% της επιπλέον ζήτησης. Σε αντίθεση, στις χώρες του ΟΟΣΑ η ζήτηση εξακολουθεί να σημειώνει πτωτική πορεία κατά 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Οι χώρες τουΟΠΕΚαναμένεται να αντιπροσωπεύσουν το 70% της παγκόσμιας αύξησης της προσφοράς σημειώνοντας αύξηση κατά 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στα 48 εκατομμύρια μέχρι το 2035. Οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ σημειώνεται να αυξήσουν την προμήθεια κατά 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2035 .

Οι δύο εκδόσεις παρουσιάστηκαν την Τετάρτη από την BP Ελληνική ΑΕΠ στην Αθήνα με την αρωγή της βρετανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Λονδίνο όπου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου,Bob Dudley, δήλωσε ότι «οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Οι πιο μακροπρόθεσμες τάσεις που προκύπτουν από αυτά τα δεδομένα αλλάζουν τα πρότυπα της ζήτησης σε συνδυασμό με την προσφορά καθώς ο κόσμος εργάζεται για να ανταποκριθεί στην πρόκληση της παροχής της ενέργειας που χρειάζεται και της ταυτόχρονης μείωσηςτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Την ίδια ώρα οι αγορές ανταποκρίνονται σε βραχυπρόθεσμους παράγοντες κυρίως στην υπερπροσφορά που έχει σταθμίσει τις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία τρία χρόνια».

(από insider.gr)