Σαουδική Αραβία, Ρωσία και ΗΠΑ οι Τρεις «Μεγάλοι Παίκτες» της Παγκόσμιας Αγοράς Πετρελαίου Σήμερα, Λέει Κορυφαίος Αμερικανός Αναλυτής

Σαουδική Αραβία, Ρωσία και ΗΠΑ οι Τρεις «Μεγάλοι Παίκτες» της Παγκόσμιας Αγοράς Πετρελαίου Σήμερα, Λέει Κορυφαίος Αμερικανός Αναλυτής
του Δημήτρη Φάρου
Δευ, 19 Ιουνίου 2017 - 13:37
Η διάκριση ανάμεσα σε πετρελαιοπαραγωγούς εντός και εκτός ΟΠΕΚ έχει δώσει τη θέση της στους τρεις «μεγάλους παίκτες» της παγκόσμιας αγοράς, τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, όπως τονίζει κορυφαίος Αμερικανός αναλυτής, ενώ προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν ένας από τους τρεις μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο

Η διάκριση ανάμεσα σε πετρελαιοπαραγωγούς εντός και εκτός ΟΠΕΚ έχει δώσει τη θέση της στους τρεις «μεγάλους παίκτες» της παγκόσμιας αγοράς, τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, όπως τονίζει κορυφαίος Αμερικανός αναλυτής, ενώ προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν ένας από τους τρεις μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο.

Παράλληλα, ο Daniel Yergin τόνισε ότι από το 2008, η «επανάσταση» του σχιστολιθικού πετρελαίου, η παραγωγή των ΗΠΑ αυξάνεται με το μεγαλύτερο ρυθμό από όλες τις χώρες του ΟΠΕΚ, με εξαίρεση τη Σαουδική Αραβία.

«Σήμερα, αντί για χώρες του ΟΠΕΚ και χώρες εκτός ΟΠΕΚ, έχουμε τους ‘μεγάλους τρεις’, - Σαουδική Αραβία, Ρωσία και μία χώρα που λέγεται Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Yergin την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του δικτύου Wall Street Journal CFO, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός αναλυτής προσθέτει ότι για δεκαετίες οι χώρες του ΟΠΕΚ ήλεγχαν την ποσότητα των προμηθειών πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, ενώ μεγάλοι «παίκτες» έχουν καταστεί πλέον και χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία και η Βραζιλία.

Ο Danel Yergin, συγγραφέας και οικονομικός ερευνητής που το 1992 έλαβε το βραβείο Πούλιτζερ για το μπεστ σέλερ « The Prize: the Epic Quest for Oil, Money, and Power», τονίζει, εξάλλου, ότι μετά την «επανάσταση» του σχιστολιθικού πετρελαίου ( shale oil), οι ΗΠΑ άρχισαν να αυξάνουν σταδιακά την εγχώρια παραγωγή τους.

«Είχαμε την αύξηση αυτή στην παραγωγή των ΗΠΑ που ήταν μεγαλύτερη από την παραγωγή κάθε χώρας του ΟΠΕΚ ξεχωριστά, πλην Σαουδικής Αραβίας. Αυτά έγιναν πραγματικά γρήγορα », συμπληρώνει .

Η ημερήσια παραγωγή των ΗΠΑ σημείωσε αύξηση από τα 5 εκατ. βαρέλια το 2008 στα 9,4 εκατ. βαρέλια, σημειώνοντας «άλμα» 88% σε 7 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ). Επιπλέον, όπως δείχνει το Statistical Review of World Energy 2017, η ετήσια στατιστική έκθεση της ΒΡ, οι ΗΠΑ εκτόπισαν για τρεις συνεχόμενες χρονιές τη Σαουδική Αραβία από την θέση του κορυφαίου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Yergin, οι τεχνολογίες πίσω από την «επανάσταση του σχιστολιθικού πετρελαίου», όπως η υδραυλική ρωγμάτωση και η οριζόντια εξόρυξη, συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

«Πρόκειται για σχετικά καινούργια τεχνολογία… Βρισκόμαστε στην τρίτη ή στην τέταρτη περίοδο», δηλώνει ο Danel Yergin, χρησιμοποιώντας μία μεταφορική έκφραση από το μπέηζμπολ, του οποίου ο κανονικός αγώνας αποτελείται από εννέα περιόδους.

«Νομίζω ότι τώρα βρισκόμαστε στο shale 2.0, όπου ο κόσμος έχει προχωρήσει σε ανασχεδιασμούς και επανεπεξεργασία, έχει βρει τρόπους να είναι πιο αποτελεσματικός και έχει βοηθηθεί από ότι τα κόστη είναι πολύ χαμηλότερα», επισημαίνει.

Ο κορυφαίος πετρελαϊκός αναλυτής υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι η βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ έχει επίσης επιτύχει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

«Ο κόσμος μιλάει για τη λεκάνη του Permian στο Τέξας και το Νέο Μεξικό ... Βλέπετε όλο αυτό των όγκο επενδύσεων, που ως τώρα πήγαινε πέρα από τον ωκεανό και αλλού, αλλά τώρα συγκεντρώνεται σε αυτή την περιοχή στις ΗΠΑ», σημειώνει.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά ενέργειας έχει επίσης αρχίσει να αλλάζει.

«Έχει αλλάξει η θέση [των ΗΠΑ]. Πας στην Ασία, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή και συνειδητοποιούν ότι η θέση των ΗΠΑ στον κόσμο είναι διαφορετική σήμερα λόγω της αλλαγής στην ενεργειακή μας θέση».

Επιπλέον, ο Yergin με έμφαση σημειώνει την αυξανόμενη παραγωγή σχιστολιθικού αερίου ( shale gas) των ΗΠΑ και τον κεντρικό ρόλο της χώρας στην παγκόσμια αγορά LNG.

«Το πρώτο φορτίο αμερικανικού LNG πέρασε τη Διώρυγα του Παναμά και έφτασε στην Κίνα, κοντά στη Σαγκάη, τον Ιανουάριο. Τώρα, η Κίνα αγοράζει από εμάς φυσικό αέριο», τονίζει, συμπληρώνοντας ότι το LNG από τις ΗΠΑ θα δημιουργήσει εναλλακτικές πηγές αερίου και για τη Δυτική Ευρώπη, που σήμερα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία.

Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ετήσια στατιστική έκθεση της ΒΡ, αυξήθηκαν από 0,7 bcm το 2015 σε 4,4 bcm το 2016. Η ίδια έκθεση δείχνει, επίσης, ότι οι εισαγωγές και οι εξαγωγές LNG αυξήθηκαν πέρυσι κατά 6,2% σε σχέση με το 2015.

«Η ΗΠΑ πρόκειται, επίσης, να αποτελέσουν έναν από τους τρεις μεγάλους εξαγωγείς LNG στον κόσμο», τονίζει ο Daniel Yergin.

Αναφορικά με την Συμφωνία των Παρισίων και την απόφαση του Προέδρου Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από αυτή, ο Yergin θεωρεί ότι οι ΑΠΕ έχουν ακόμη μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

«Ήταν μία μοναδική περίσταση κατά την οποία όλες αυτές οι χώρες ενώθηκαν», τόνισε, αναφερόμενος στο γεγονός της υπογραφής της συμφωνίας μείωσης εκπομπών ρύπων από 195 χώρες. Ωστόσο, προσθέτει ότι «πολύ πιο σημαντική από την Συμφωνία των Παρισίων ήταν τα φορολογικά κίνητρα και οι επιχορηγήσεις που τέθηκαν σε ισχύ το Δεκέμβριο του 2015».

Πρόκειται για την πολυετή παράταση στις φορολογικές πιστώσεις στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, συν τη μονοετή παράταση για μία σειρά άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ, που ψήφισαν η Βουλή και η Γερουσία των ΗΠΑ.

Ο Yergin, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της συμβουλευτικής IHS Markit Inc., αποκάλυψε ότι οι έρευνες της εταιρείας του δείχνουν ότι τα δύο τρίτα της νέας δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής που αναμένεται να δημιουργηθεί στις ΗΠΑ θα προέλθει από ΑΠΕ, χάρη στα κίνητρα και στις επιχορηγήσεις.

«Αυτή η διαδικασία θα συνεχίσει να προχωρά. Το κόστος της ηλιακής ενέργειας συνεχίζει να πέφτει. Αυτό που μετράει είναι η καινοτομία και οι επενδύσεις», κατέληξε ο Daniel Yergin.