Ανεπηρέαστη η Τιμή του Πετρελαίου Από την Κρίση στη Μ. Ανατολή με Επίκεντρο το Κατάρ

Ανεπηρέαστη η Τιμή του Πετρελαίου Από την Κρίση στη Μ. Ανατολή με Επίκεντρο το Κατάρ
του Κ.Ν. Σταμπολή
Τρι, 6 Ιουνίου 2017 - 16:09
H διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει από την περασμένη Κυριακή (4/6) στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση ομάδας κρατών του Περσικού Κόλπου, με προεξέχουσα τη Σαουδική Αραβία, αλλά και την Αίγυπτο να διακόψουν άμεσα διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ (βλέπε σχετικό άρθρο- ανάλυση του energia.gr εδώ) με αφορμή την δημοσιοποίηση στοιχείων που εμφανίζουν το πλούσιο Εμιράτο να έχει άμεση ανάμειξη στη χρηματοδότηση Ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων, παρακλάδων της Αλ-Κάιντα, σε Συρία αλλά και της Σιιτικής πολιτοφυλακής Kata’ ib Hezzbollah, που δρα στο Ιράκ, δείχνει να εξελίσσεται σε μία ιδιαίτερα σοβαρή κρίση σχέσεων μεταξύ των βασικών πετρελαιοπαραγωγικών χωρών του Κόλπου

H διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει από την περασμένη Κυριακή (4/6) στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση ομάδας κρατών του Περσικού Κόλπου, με προεξέχουσα τη Σαουδική Αραβία, αλλά και την Αίγυπτο να διακόψουν άμεσα διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ (βλέπε σχετικό άρθρο- ανάλυση του energia. gr εδώ) με αφορμή την δημοσιοποίηση στοιχείων που εμφανίζουν το πλούσιο Εμιράτο να έχει άμεση ανάμειξη στη χρηματοδότηση Ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων, παρακλάδων της Αλ-Κάιντα, σε Συρία αλλά και της Σιιτικής πολιτοφυλακής Kataib Hezzbollah, που δρα στο Ιράκ, δείχνει να εξελίσσεται σε μία ιδιαίτερα σοβαρή κρίση σχέσεων μεταξύ των βασικών πετρελαιοπαραγωγικών χωρών του Κόλπου.

Από τη μία πλευρά έχουμε το μπλοκ της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου και από τη άλλη το Κατάρ το οποίο αποτελεί και βασικό εξαγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Κόλπο με συνολική ετήσια παραγωγή 163 δισεκατομμύρια κυβικά μετρά και αντίστοιχες εξαγωγές ανά την υφήλιο κατέχοντας σχεδόν το 45% της παγκόσμιας αγοράς LNG. Με τις ανωτέρω τέσσερις χώρες να έχουν από εχθές όχι μόνο διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ αλλά έχοντας κλείσει τα χερσαία και εναέρια σύνορα. Με αποτέλεσμα το Κατάρ, που εισάγει σχεδόν το 50% των τροφίμων του οδικώς μέσω Σ. Αραβίας, να υποχρεωθεί τώρα να δημιουργήσει νέους άξονες μεταφοράς δια αέρος και θαλάσσης με πλήρη παράκαμψη της Σαουδικής Αραβίας του Μπαχρέιν και των Εμιράτων.

Και ενώ θα περίμενε κάποιος η πολύ ουσιαστική πολιτική και διπλωματική αυτή κρίση στο Κόλπο, που εύκολα μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις με εκατέρωθεν embargo και την απειλή διακοπής της τροφοδοσίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, να οδηγήσει σε αναταραχή στην διεθνή πετρελαιαγορά και να δούμε αύξηση τιμών του αργού, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Με τους περισσότερους παίκτες να έχουν την προσοχή τους στραμμένη προς την Αγία Πετρούπολη, και μόλις ολοκληρώθηκε το Ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που εφέτος είχε ιδιαίτερο ενεργειακό ενδιαφέρον, αλλά και στην πετρελαϊκή αγορά των ΗΠΑ. Με τις δηλώσει του Igor Sechin, Προέδρου της κρατικά ελεγχόμενης Rosneft, (όπου η BP διαθέτει ένα 25% των μετοχών) να δημιουργούν κύματα ανησυχίας στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Σέτσιν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αλλά και στους Financial Times η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του OPEC και των χωρών εκτός του καρτέλ για συνέχιση περικοπών συνολικού ύψους 1.8 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα μέχρι το Μάρτιο του 2018, μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής για την επίτευξη των στόχων περεταίρω αύξησης των τιμών του αργού αλλά και κυρίως για την εξισορρόπηση της αγοράς, με μείωση των υψηλών σήμερα αποθεμάτων. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σέτσιν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι συμφωνηθείσες και ήδη υλοποιούμενες περικοπές των OPEC and partners, όπου συμπεριλαμβάνεται και η Ρωσία, ουσιαστικά ενισχύουν τους χιλιάδες Αμερικανούς παραγωγούς shale oil- δηλ. πετρέλαιο από πετρώματα σχιστού- οι οποίοι έχουν ήδη αυξήσει την παραγωγή τους κατά 650,000 βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο του 2016, (με το 50% σχεδόν να προέρχεται από shale oil) ενώ το 2018 αναμένεται το shale oil να εισφέρει επιπλέον 1.5 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα. «Με αυτούς τους ρυθμούς αύξησης της Αμερικανικής παραγωγής, όχι μόνο δεν έχουμε προοπτική μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων αλλά απειλούμεθα τις ποσοτήτες πετρελαίου που έχουμε με πολύ κόπο αφαιρέσει από την αγορά να αναπληρωθεί πλήρως από την αυξημένη Αμερικανική παραγωγή». «Για αυτό τον λόγο», συνέχισε ο ισχυρός άντρας του Ρωσικού πετρελαίου, «θα χρειαστεί η λήψη σειράς συστημικών μέτρων που θα οδηγήσουν σε μία μακροπρόθεσμη εξισορρόπηση της αγοράς» χωρίς όμως να εξειδικεύσει τα μέτρα αυτά.

Τις ανησυχίες του κ. Σέτσιν φαίνεται ότι συμμερίζονται οι περισσότεροι παίκτες της πετρελαιαγοράς οι οποίοι αγνοώντας παντελώς τους γεωπολιτικούς κινδύνους της Μέσης Ανατολής με επίκεντρο το Κατάρ, προχώρησαν σε ευρείες πωλήσεις συμβολαίων ( futures) ενισχύοντας τις καθοδικές τάσεις στις τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων. Έτσι σήμερα το μεσημέρι το Brent, το διεθνές benchmark, διαπραγματεύοντο στα $49.33 το βαρέλι, έχοντας σημειώσει απώλειες 0.28% από εχθές, ενώ στο NYMEX, της Νέας Υόρκης συμβολαίων του WTI, της Αμερικανικής ποικιλίας αργού, επωλούντο στα $47.28 το βαρέλι. Τόσο το Brent όσο και το WTI, έχουν καταγράψει σημαντικές απώλειες από της 29/5 όπου το Brent είχε φτάσει τα $52.50 και το WTI τα $51.50 το βαρέλι.