Μια παράταση 9 μηνών θα ομαλοποιήσει τα αποθέματα του ΟΠΕΚ στις αρχές του 2018, όπως σημειώνει η Goldman Sachs σε νέο της note, ωστόσο προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέας υπερπροσφοράς αργότερα μέσα στο επόμενο έτος εάν η παραγωγή του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας αυξηθούν λόγω της αναπτυσσόμενης παραγωγικής τους ικανότητας και της αύξησης της παραγωγής σχιστόλιθου

Μια παράταση 9 μηνών θα ομαλοποιήσει τα αποθέματα του ΟΠΕΚ στις αρχές του 2018, όπως σημειώνει η Goldman Sachs σε νέο της note, ωστόσο προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέας υπερπροσφοράς αργότερα μέσα στο επόμενο έτος εάν η παραγωγή του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας αυξηθούν λόγω της αναπτυσσόμενης παραγωγικής τους ικανότητας και της αύξησης της παραγωγής σχιστόλιθου.

"Η επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι δύσκολη, αλλά βλέπουμε πρότυπα και στους δύο τρόπους λειτουργίας του ΟΠΕΚ της δεκαετίας του 1990 για την ανάπτυξη αλλά και για την εξορθολογισμό της ανάπτυξης σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, τόσο με καθυστέρηση".

Ο ΟΠΕΚ λοιπόν θα πρέπει να προσπαθήσει να αποφύγει αυτόν τον κύκλο boom and bust και να πετύχει τόσο δημοσιονομική σταθερότητα όσο και άνοδο των εσόδων από τα μερίδια αγοράς πετρελαίου. Για να γίνει αυτό, το κλειδί είναι η διατήρηση του backwardation στις τιμές, καθώς οι χαμηλές τιμές θα περιορίσουν την πρόσβαση στην πίστωση και στην χρηματοδότησης για τους παραγωγούς σχιστόλιθου.

Το backwardation στις τιμές συμβαίνει όταν η τιμή spot του πετρελαίου και τα συμβόλαια πετρελαίου μικρής διάρκειας τιμολογούνται υψηλότερα από τα συμβόλαια μεγαλύτερης διάρκειας. Όταν, με λίγα λόγια, οι τιμές πετρελαίου είναι φθηνότερες στο μέλλον από τις σημερινές τιμές.

Τα κόστη θα διαδραματίσουν επίσης ρόλο στον καθορισμό της πορείας ανάπτυξης σχιστόλιθου, αλλά η Goldman δεν προβλέπει ότι θα υπάρξει επαρκής πληθωρισμός για να μπορέσει να επιτευχθεί η απαιτούμενη επιβράδυνση το επόμενο έτος.

Στο σημερινό περιβάλλον, η GS εκτιμά ότι η μεγαλύτερη ανισορροπία είναι η πιθανότητα μεγάλου πλεονάσματος το 2018, αφήνοντας τις χαμηλές αναβαλλόμενες τιμές να αντιμετωπίσουν την απειλή αυτή. Οι παραγωγοί χαμηλού κόστους που πωλούν την παραγωγή τους στην άμεση αγορά πρέπει να ενθαρρυνθούν περαιτέρω να μειώσουν τα αποθέματα.

Μια τέτοια εξέλιξη στην παραγωγή του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας θα συμβεί ενόψει της συνεχώς αυξανόμενης παραγωγής εκτός του ΟΠΕΚ και εκτός του αμερικανικού σχιστόλιθου, με τα έργα που έχουν ξεκινήσει το 2014 και εξακολουθούν να υπάρχουν στη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Βόρεια Θάλασσα.

Για να υπάρξει έλεγχος των τιμών, ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία πρέπει να επεκτείνουν ή να αυξήσουν τις περικοπές έως ότου εξομαλυνθούν τα αποθέματα, να υπογραμμίσουν το στόχο της αύξησης της μελλοντικής παραγωγής και να ενισχύουν σταδιακά την παραγωγή για να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς, αλλά να διατηρήσουν τα αποθέματα σταθερά.

Η επίτευξη αυτού θα είναι δύσκολη αλλά υπάρχει προϊστορία σε αυτό όπως την δεκαετία του 1990 όπου είχαμε διαχείριση τς ανάπτυξης της παραγωγής και πιο "λογική" αύξηση στην αγορά σχιστόλιθου στις ΗΠΑ.

Ο ΟΠΕΚ λοιπόν θα πρέπει να ανακοινώσει μία αποφασιστική μείωση της παραγωγής στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, όπως τονίζει η Goldman και σημειώνει ότι διατηρεί στα 57 δολ. το βαρέλι τον στόχο της για το β' εξάμηνο του 2017. Αν ωστόσο αποτύχει ο ΟΠΕΚ τότε, όπως προειδοποιεί, αναμένεται ισχυρή βουτιά στις τιμές του πετρελαίου το 2018.

(από capital.gr)