Αποκλειστικό energia. gr: Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε τη μείωση των τιμών πώλησης του πετρελαίου προς τους Ευρωπαίους πελάτες της, ένα σημάδι ότι η χώρα με τον μεγαλύτερο όγκο εξαγωγών πετρελαίου στον κόσμο αναζητεί μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη, όπου μέχρι σήμερα κυριαρχεί η Ρωσία

Αποκλειστικό energia. gr:

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε τη μείωση των τιμών πώλησης του πετρελαίου προς τους Ευρωπαίους πελάτες της, ένα σημάδι ότι η χώρα με τον μεγαλύτερο όγκο εξαγωγών πετρελαίου στον κόσμο αναζητεί μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη, όπου μέχρι σήμερα κυριαρχεί η Ρωσία.

Η Saudi Arabian Oil Co μείωσε το επίσημο τιμολόγιο για το αργό και για όλα τα πετρελαϊκά προϊόντα προς τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, όπως επίσης και την τιμή πώλησης για τις χώρες της Μεσογείου και για κάποιες χώρες στην Ασία. Αντιθέτως, αύξησε όλα τα τιμολόγια για τις πωλήσεις πετρελαίου και πετρελαιοειδών προς τις ΗΠΑ.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, η ζήτηση πετρελαίου σημείωσε αύξηση τη διετία 2015- 2016, γεγονός το οποίο είχε να συμβεί από τα μέσα της δεκαετίας 1990, αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή της του Μαρτίου η International Energy Agency.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΕΑ, η Σαουδική Αραβία προμήθευσε με 42.5 εκατ. μετρικούς τόνους αργού, αερίου πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων τις ευρωπαϊκές χώρες και κατατάσσεται στην 4η θέση των προμηθευτών της Ε.Ε. μετά τη Ρωσία, τη Νορβηγία και το Ιράκ.

« Οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν σημαντική αύξηση της ζήτησης τα τελευταία 2 χρόνια. Αν η Σαουδική Αραβία εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό εις βάρος των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την ίδια» σημείωσε ο Edward Bell, αναλυτής της χρηματιστηριακής αγοράς πετρελαιοειδών για λογαριασμό της εταιρείας NBD των Η.Α.Ε.

Η τιμολόγηση της Σαουδικής Αραβίας για την αγορά της Ευρώπης τράβηξε την προσοχή της Ρωσίας πριν από 2 χρόνια και σίγουρα πριν τα κράτη- μέλη του OPEC αρχίσουν να συζητούν για την περικοπή της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Η κρατική ρωσική πετρελαϊκή Rosneft, το 2015, έλεγε ότι « οι Σαουδάραβες ρίχνουν τις τιμές στην Ευρώπη για να επεκτείνουν το μερίδιό τους στην ευρωπαϊκή αγορά».

Διαφαίνεται λοιπόν ο κίνδυνος ενός νέου πολέμου των τιμών του πετρελαίου στην Ευρώπη, αυξάνοντας την πιθανότητα η συμφωνία του OPEC για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής, η οποία τόσο δύσκολα επιτεύχθηκε, να μην επεκταθεί και στο 2ο μισό του 2017, εκτιμά η Rosneft.

Η Aramco περιέκοψε την τιμή του « Arab Light» για τη ΒΔ Ευρώπη κατά 45 cents/ βαρέλι από τον Απρίλιο φέτος. Στην Ασία, η αντίστοιχη μείωση κυμάνθηκε στα 30 cents/ βαρέλι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε μία ακόμη γενναιόδωρη κίνηση προς τα Ευρωπαϊκά διυλιστήρια, η Aramco θα ρυθμίσει επί τα βελτίω την ομολογία αναφοράς ( benchmark), που χρησιμοποιεί για την Ευρώπη, ούτως ώστε να κάνει πιο εύκολο για τους Ευρωπαίους αγοραστές του αργού της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσουν τις αγορές τους, σύμφωνα με το Bloomberg. Η αλλαγή αυτή θα τεθεί σε ισχύ από 01/07/2017.

*Η κ. Μαρίκα Καραγιάννη είναι Ειδική Επιστήμων για την Ενέργεια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών)