10 Εταιρείες που Παράγουν με Βάση τον Άνθρακα Εξαίρεσε το Κρατικό Πετρέλαιο Fund της Νορβηγίας

10 Εταιρείες που Παράγουν με Βάση τον Άνθρακα Εξαίρεσε το Κρατικό Πετρέλαιο Fund της Νορβηγίας
energia.gr
Τετ, 8 Μαρτίου 2017 - 13:56
Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, που διαχειρίζεται το κρατικό fund της χώρας, συνολικής αξίας 900 δις δολ., ανακοίνωσε, χθες Τρίτη, ότι εξαιρεί από το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο 10 εταιρείες βάσει του κριτηρίου της χρήσης άνθρακα ως μέσου παραγωγής

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, που διαχειρίζεται το κρατικό fund της χώρας, συνολικής αξίας 900 δις δολ., ανακοίνωσε, χθες Τρίτη, ότι εξαιρεί από το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο 10 εταιρείες βάσει του κριτηρίου της χρήσης άνθρακα ως μέσου παραγωγής.

Η Norges Bank, εκ μέρους του fund, εφαρμόζει ηθικά κριτήρια που δίνουν βάρος στην βιώσιμη οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη. Οι δέκα εταιρείες που εξαιρούνται είναι η τσεχική CEZ, Eneva της Βραζιλίας, η αμερικανική Great River Energy, η HK Electric Investments με έδρα το Χονγκ Κονγκ, η Huidan Energy από την Κίνα, η νοτιοκορεατική Korea Electric Corp., Malakoff Corp. της Μαλαισίας, η αμερικανική Otter Tail Corp., η PGE από την Πολωνία και η SDIC Power Holdings από την Κίνα. Επιπλέον, η NorthWestern Corp. και η Portland General Electric Company ετέθησαν υπό παρακολούθηση βάσει του ίδιου κριτηρίου.

Πρόκειται για το τρίτο «κύμα» εταιρειών που αποκλείει με βάση το κριτήριο του άνθρακα το κρατικό νορβηγικό fund που διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας. Συνολικά, η Norges Bank έχει ως τώρα εξαιρέσει 69 εταιρείες ενώ έχει θέσει υπό παρακολούθηση, με βάση το κριτήριο του άνθρακα, και άλλες 13.

Η Νορβηγία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην Ευρώπη και η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγός φυσικού αερίου παγκοσμίως, μετά τη Ρωσία και το Κατάρ. Η κυβέρνηση της χώρας μπορεί να δαπανήσει μόνο το 4% των εσόδων του fund, που είναι η αναμενόμενη πραγματική του απόδοση. Το κρατικό πετρελαϊκό fund της Νορβηγίας ελέγχει πάνω από το 1% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης και εφαρμόζει «ηθικά» κριτήρια στις τοποθετήσεις των κεφαλαίων του.