Στην τελική ευθεία μπαίνει η νέα διαδικασία για εφοδιασμό της Κύπρου με φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή πριν το 2020. Χθες, οι σύμβουλοι της ΔΕΦΑ, δηλαδή ο οίκος Gaffney, Cline & Associates, παρέδωσε στη Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου τη μελέτη για τη μόνιμη εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο

Στην τελική ευθεία μπαίνει η νέα διαδικασία για εφοδιασμό της Κύπρου με φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή πριν το 2020. Χθες, οι σύμβουλοι της ΔΕΦΑ, δηλαδή ο οίκος Gaffney, Cline & Associates, παρέδωσε στη Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου τη μελέτη για τη μόνιμη εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν στη ΔΕΦΑ για τις μέχρι τώρα διαδικασίες τηρούνται με σχολαστική ακρίβεια. Χθες, ήταν η προβλεπόμενη μέρα παράδοσης της μελέτης και παραδόθηκε.
 
Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, που ζητά όπως τηρηθούν σχολαστικά τα χρονοδιαγράμματα, ζήτησε όπως αμέσως, δηλαδή σήμερα, συναντηθεί με τους ξένους συμβούλους και το δ.σ. της ΔΕΦΑ, υπό τον συντονισμό του μέλους του δ.σ. Μιχαλάκη Ανδρέου, ώστε να του παρουσιάσουν τη μελέτη με τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις τους.
 
Ο υπουργός αναμένεται να δώσει οδηγίες για τα επόμενα βήματα, που θα είναι η προετοιμασία όρων  για τον σημαντικό διαγωνισμό για την κατασκευή της μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το αν θα επιλεγεί η λύση πλωτής ή χερσαίας μονάδας ή άλλης τεχνικής λύσης, θα κριθεί και από τις εισηγήσεις της μελέτης.
 
Ο στόχος της μελέτης ήταν η ανάλυση των διαφόρων επιλογών για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου και να επιλεγεί η καταλληλότερη μέθοδος, προκειμένου να διευκολυνθεί η εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κύπρο.
 
Το χρονοδιάγραμμα για το 2020 είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού χωρίς φυσικό αέριο από το 2020 η Κύπρος δεν θα αποφύγει τις ιδιαίτερα επιβαρυντικές ποινές που θα δεχθεί η ηλεκτροπαραγωγή λόγω ρύπων.
 
Το υγροποιημένο φυσικό αέριο, θα παραμείνει ως εφεδρική λύση ασφάλειας εφοδιασμού και μετά που η Κύπρος θα εξασφαλίσει φυσικό αέριο από τα δικά της κοιτάσματα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν το τέλος του μήνα, η ΔΕΦΑ θα έχει στα χέρια της ακόμα μια σημαντική μελέτη σε σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα της βιομηχανίας και της κοινωνίας, που είναι η μελέτη για την ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου εντός της Κύπρου.

(από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος»)