Το κύμα ψύχους που πλήττει την Ευρώπη και ο αυξημένος ανταγωνισμός από τη βορειοανατολική Ασία έχουν προκαλέσει μεγάλη αύξηση της ζήτησης για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη, ενώ οι τιμές έχουν αναρριχηθεί σε επίπεδο ρεκόρ. Ο συνδυασμός παραγόντων έχει προκαλέσει έλλειψη υγροποιημένου φυσικού αερίου σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, από την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία
Το κύμα ψύχους που πλήττει την Ευρώπη και ο αυξημένος ανταγωνισμός από τη βορειοανατολική Ασία έχουν προκαλέσει μεγάλη αύξηση της ζήτησης για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη, ενώ οι τιμές έχουν αναρριχηθεί σε επίπεδο ρεκόρ.

Ο συνδυασμός παραγόντων έχει προκαλέσει έλλειψη υγροποιημένου φυσικού αερίου σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, από την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένο ανταγωνισμό από τη βορειοανατολική Ασία, όπου οι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή για φορτία LNG που μεταφέρονται με πλοία. Αγοραστές στη βορειοανατολική Ασία πληρώνουν 9,90 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ ή από τις ΗΠΑ. Οι εισαγωγές LNG της Κίνας ανήλθαν σε επίπεδο ρεκόρ τον Νοέμβριο. Αντιμέτωποι με αυξημένη κατανάλωση εξαιτίας του ψύχους οι Ευρωπαίοι αγοραστές αναγκάζονται να πληρώσουν και αυτοί υψηλότερες τιμές στην προσπάθειά τους να κερδίσουν ορισμένα από τα πολύτιμα φορτία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια του τελευταίου μήνα σχεδόν διπλασιάστηκαν οι τιμές χονδρικής στους τερματικούς σταθμούς της νότιας Γαλλίας, φτάνοντας μέχρι τα 11,40 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu στις 9 Ιανουαρίου, τιμή που είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί. Ελλείψεις στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν αναφερθεί στην Τουρκία, ενώ ο διαχειριστής του συστήματος στη Γαλλία εξέδωσε χθες για δεύτερη συνεχή ημέρα προειδοποίηση για το χαμηλό ύψος των αποθεμάτων. «Είναι εντυπωσιακό τι μπορεί να προκαλέσει ο ψυχρός καιρός. Ολες οι αγορές ζητούν φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή», σχολιάζει στο Bloomberg ο κ. Τρέβορ Σικόρσκι, αναλυτής της Energy Aspects.

Στην Ελλάδα το κύμα ψύχους έχει αυξήσει τη ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο και επιπρόσθετη προσφορά LNG θα ήταν καλοδεχούμενη, σχολιάζει Ελληνας χρηματιστής στην αγορά LNG. Στη διάρκεια του Ιανουαρίου αναμένονται τέσσερα τάνκερ με υγροποιημένο φυσικό αέριο στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας σε σύγκριση με δύο τον Ιανουάριο του 2016 και με κανένα τον Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Στην Ισπανία η ζήτηση για LNG έχει αυξηθεί κατά 32% την πρώτη εβδομάδα του 2017 σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Χαρακτηριστικό της περιορισμένης προσφοράς που επικρατεί είναι πως η Ισπανία, ο μεγαλύτερος επανεξαγωγέας LNG, κρατάει για την εσωτερική αγορά όλα τα φορτία LNG με πλοία ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με την Enagas, διαχειριστή του δικτύου.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 11/01/2017)