Θεαματική Βελτίωση των Προοπτικών Ανάκαμψης της Τιμής του Αργού Μετά την Τελευταία Συμφωνία του OPEC

Θεαματική Βελτίωση των Προοπτικών Ανάκαμψης της Τιμής του Αργού Μετά την Τελευταία Συμφωνία του OPEC
του Κ.Ν. Σταμπολή
Δευ, 12 Δεκεμβρίου 2016 - 17:01
Ως ιδιαίτερα θετικές χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι αναλυτές και τράπεζες την συμφωνία που επετεύχθη το περασμένο Σάββατο (10/12) στην Βιέννη μεταξύ μεγάλων ανεξάρτητων παραγωγών χωρών και του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC) με στόχο την μείωση της παραγωγής από τις χώρες εκτός του OPEC

Ως ιδιαίτερα θετικές χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι αναλυτές και τράπεζες την συμφωνία που επετεύχθη το περασμένο Σάββατο (10/12) στην Βιέννη μεταξύ μεγάλων ανεξάρτητων παραγωγών χωρών και του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών ( OPEC) με στόχο την μείωση της παραγωγής από τις χώρες εκτός του OPEC. Η συμφωνία αυτή, στην οποία από πλευράς ανεξάρτητων παραγωγών με εξαγωγές συμμετείχε η Ρωσία, το Καζακστάν και το Μεξικό, ήλθε να ακολουθήσει την προηγούμενη, της 30ης Νοεμβρίου εντός των κόλπων του OPEC, βάση της οποίας οι χώρες μέλη του OPEC δεσμεύτηκαν να μειώσουν την παραγωγή τους συνολικά κατά 1.2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Βάση της συμφωνίας του περασμένου Σαββάτου οι εκτός OPEC παραγωγοί αποφάσισαν μεταξύ τους την μείωση της ημερήσιας παραγωγής τους κατά 568,000 βαρέλια.

Έτσι συνολικά από τις αρχές Ιανουαρίου, θεωρητικά η παγκόσμια παραγωγή αργού θα πρέπει να παρουσιάσει πτώση κατά 1.8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αρχίσουν να μειώνονται τα υψηλά αποθέματα που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους 18 μήνες από τις μεγάλες πετρελαιοεισαγωγικές χώρες (λ.χ. Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία) αλλά και από τους εμπόρους, οι οποίοι έχουν αξιοποιήσει τις χαμηλές τιμές αποθεματοποιώντας ποσότητες αργού και προϊόντων για λόγους κερδοσκοπίας. Όπως έχει ήδη αναφερθεί από μεγάλη μερίδα αναλυτών η συμφωνία του OPEC της 30ης Nοεμβρίου ήτο αρκετά επίφοβη στην εφαρμογή της αφού άφηνε πολλά κενά σε ότι αφορούσε τις ποσοστώσεις, με τις οποίες κάθε μέλος θα συμμετείχε στο συνολικό στόχο μείωσης. Ήδη από την πρώτη στιγμή είχε φανεί ότι υπήρχαν 200.000 βαρέλια τα οποία δεν αντιστοιχούσαν σε κάποια κράτη, πράγμα που εσήμαινε ότι ο στόχος της μείωσης των 1.2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα θα ήτο εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθεί.

Η εξέλιξη της παραγωγής πετρελαίου των κρατών-μελών του OPEC πριν και μετά τη σύνοδο της 30ης Νοεμβρίου 2016

πηγή: Financial Times

Για τους ανωτέρω λόγους ο ίδιος ο OPEC, δια του γενικού γραμματέα του κ. Mohammed Barkindo, είχε θέσει ως προϋπόθεση της εφαρμογής του προγράμματος μείωσης της παραγωγής των χωρών-μελών, μια παράλληλη μείωση από τις εκτός OPEC χώρες. Ουσιαστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ OPEC και ανεξάρτητων παραγωγών έπαιξε η απόφαση των πολιτικών ηγεσιών της Ρωσίας και Σ. Αραβίας για συνεργασία και συντονισμό επί του θέματος. Όπως αποκαλύπτεται μέσα από δημοσιεύματα έγκυρων Μέσων προηγήθηκε σειρά παρασκηνιακών επαφών μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και της Σαουδικής Βασιλικής οικογένειας, με τον νεαρό πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος στην πράξη διοικεί το Βασίλειο, να παίζει καταλυτικό ρόλο. Να σημειωθεί ότι η παραγωγή Ρωσίας και Σ. Αραβίας μαζί, αντιστοιχεί στο 1/5 της παγκόσμιας παραγωγής αργού, ενώ και οι δύο χώρες είναι από τους βασικούς πετρελαιοεξαγωγούς.

Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι η παραγωγή της Ρωσίας το Νοέμβριο είχε διαμορφωθεί στα 11.2 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα, το υψηλότερο μετά-Σοβιετικό επίπεδο, ενώ της Σ. Αραβίας αντιστοιχούσε στα 10.0 εκατομμύρια βαρέλια /ημέρα. Στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να μειώσει την παραγωγή της κατά 300,000 βαρέλια/ημέρα. Ενώ, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος των περικοπών των άλλων 4 χωρών, εκτός OPEC, που έλαβαν μέρος στη συνάντηση το περασμένο Σάββατο στην Βιέννη. Οι χώρες αυτές περιλαμβάνουν το Μεξικό, το Καζακστάν, το Αφγανιστάν και το Ομάν.

Παρά τον έντονο προβληματισμό που έχουν εκφράσει γνωστοί αναλυτές, στηριγμένοι σε ιστορικά στοιχεία, για την δυνατότητα του OPEC να εφαρμόσει τις περικοπές στην παραγωγή του που ανακοίνωσε στις 30/11, οι περισσότεροι traders από νωρίς σήμερα το πρωί, ξεκινώντας από τις αγορές της Σιγκαπούρης και του Ντουμπάι , δηλώνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι έχοντας πάρει θέσεις πάνω από τα $56.0 για συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο. Έτσι από το κλείσιμο των αγορών την περασμένη Παρασκευή (8/12) το Brent, που θεωρείται το διεθνές benchmark, έχει ανατιμηθεί περί τα $3.5 το βαρέλι. Ποιο συγκεκριμένα αργά σήμερα το μεσημέρι το Βρεντ, διαπραγματευόταν στα $57.0 το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου- που αργότερα έπεσε στα $56.43- ενώ το WTI, η Αμερικανική ποικιλία, εκινείτο στα $53.50 το βαρέλι στο ΝΥΜΕΧ της Νέας Υόρκης.

Η διακύμανση της τιμής του πετρελαίου Brent το διάστημα 8-12 Δεκεμβρίου 2016


πηγή: Financial Times