H Έλλειψη Ομοφωνίας στους Κόλπους του OPEC Προάγγελος για Μία Νέα Κατάρρευση των Τιμών

H Έλλειψη Ομοφωνίας στους Κόλπους του OPEC Προάγγελος για Μία Νέα Κατάρρευση των Τιμών
του Κ.Ν.Σταμπολή
Τρι, 29 Νοεμβρίου 2016 - 13:52
Μετά την έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγικών Κρατών (OPEC) στο Αλγέρι στα τέλη Σεπτεμβρίου και η απόφαση τους να δεσμευτούν σε μία μείωση της παραγωγής τους, κατά 1.0 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, επικράτησε μία σχετική ευφορία στις αγορές οδηγώντας σε μία προσωρινή ανάκαμψη τις τιμές που για λίγες εβδομάδες κινήθηκαν αρκετά πάνω του επιπέδου των $50 το βαρέλι

Μετά την έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγικών Κρατών ( OPEC) στο Αλγέρι στα τέλη Σεπτεμβρίου και η απόφαση τους να δεσμευτούν σε μία μείωση της παραγωγής τους, κατά 1.0 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, επικράτησε μία σχετική ευφορία στις αγορές οδηγώντας σε μία προσωρινή ανάκαμψη τις τιμές που για λίγες εβδομάδες κινήθηκαν αρκετά πάνω του επιπέδου των $50 το βαρέλι. Όμως πολύ σύντομα η λέξη δέσμευση έχασε την έννοια της καθώς οι διαφορές χώρες, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, άρχισαν να επιδεικνύουν μία αμφισημία για την πρόθεση τους να συμμορφωθούν σ’ ένα ανώτατο πλαφόν ημερήσιας παραγωγής, που είχε συμφωνηθεί στα 32.5 εκατομμύρια βαρέλια, κάτι που τελικά θα έπρεπε να συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της τακτικής συνόδου του Οργανισμού, που είναι προγραμματισμένη για αύριο, 30 Νοεμβρίου. Με λίγες ώρες να απομένουν μόνο για την έναρξη της κρίσιμης αυτής συνάντησης των πετρελαιοπαραγωγών, το ενδιαφέρον των αγορών, αναλυτών, επενδυτών και εμπόρων είναι στραμμένο στην σύνοδο του διεθνούς οργανισμού όπου και αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις για την περιστολή της παγκόσμιας παραγωγής αργού, που θα είναι η πρώτη μετά από οκτώ χρόνια.

Βασικό σημείο διαφοροποίησης της αυριανής συνόδου σε σχέση με αυτές προηγούμενων ετών είναι οι συστηματικές διαβουλεύσεις που έχουν προηγηθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ ιστορικών μελών του OPEC όπως η Αλγερία και η Βενεζουέλα, με πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εκτός του Οργανισμού, κυρίως με τη Ρωσία, με στόχο την σύμπλευση με τον OPEC στο ενδεχόμενο μιας οριστικής απόφασης για μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή η Ρωσική κυβέρνηση εξετάζει να μειώσει την παραγωγή κατά 300,000 βαρέλια την ημέρα, ποσότητα όμως που θα αφαιρέσει από μία προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής της το 2017 καθότι ξεκινά η λειτουργία νέων κοιτασμάτων στη Δυτική Σιβηρία, πράγμα που σημαίνει ότι στην πράξη η Μόσχα δεν αφαιρεί τίποτε, ή σχεδόν τίποτε, και κρατά το σημερινό επίπεδο παραγωγής της, το υψηλότερο στον κόσμο στα 11.0 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αλώβητο.

Για να έχουμε εικόνα περί τίνος ομιλούμε όταν αναφερόμαστε σε θέματα πετρελαϊκής παραγωγής θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η παγκόσμια παραγωγή τον Οκτώβριο του 2016 είχε διαμορφωθεί στα 96.0 εκατομμύρια βαρέλια/ ημέρα, με τις χώρες του OPEC να ευθύνονται για τα 34 εκατομμύρια βαρέλια, δηλαδή σχεδόν το 35%. Με τον Οργανισμό να έχει αυξήσει την παραγωγή του κατά 4.0 εκατομμύρια βαρέλια στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2014 όταν το κυρίαρχο μέλος τους η Σαουδική Αραβία, σε αντίθεση της μέχρι τότε ακολουθούμενης πολιτικής περί ελέγχου της παραγωγής, έπραξε ακριβώς το αντίθετο πράγμα που οδήγησε τις τιμές στα Τάρταρα. Ουσιαστικά η Σαουδική Αραβία με την απόφαση της ασπάστηκε μία free for all θέση στην παραγωγή σηματοδοτώντας έναν άνευ προηγουμένου ανταγωνισμό για αύξηση μεριδίου στην παγκόσμια αγορά αδιαφορώντας πλήρως για τις τιμές. Απώτερος στόχος της νέας αυτής πολιτικής χαμηλών τιμών ήτο να εκδιωχθούν από την αγορά οι παραγωγοί ακριβού πετρελαίου και φυσικού αερίου, και κυρίως οι χιλιάδες μικροπαραγωγοί shale oil and gas στις ΗΠΑ που είχαν οδηγήσει στη ραγδαία αύξηση της Αμερικανικής παραγωγής και το σταδιακό εκτοπισμό της παραγωγής του Κόλπου.

Καθώς οι αντιπροσωπείες των χωρών-μελών του OPEC έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν στη Βιέννη για την αυριανή συνάντηση κορυφώνονται οι διεργασίες και οι μεταξύ τους επαφές με στόχο, όπως σημειώνει ανώτερο στέλεχος πετρελαϊκής στο Λονδίνο, «μία πραγματική και μετρίσιμη μείωση της παραγωγής ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη δημιουργία αποθεμάτων, το γνωστό oil glut, που έχει καθηλώσει τις τιμές στην ζώνη των $40 με $50 εδώ και μήνες». Άγνωστος παράγοντας μέχρι τελευταία στιγμή παραμένει η στάση της Σαουδικής Αραβίας η οποία προκειμένου να μειώσει την παραγωγή της κατά 400,000 βαρέλια την ημέρα, όπως είχε δεσμευθεί- ή μάλλον να μην την αυξήσει περεταίρω πάνω από τα 10.5 εκατομμύρια βαρέλια που παράγει σήμερα-απαιτεί ανάλογες μειώσεις και από τα άλλα κράτη μηδέν εξαιρούμενων Ιράν και Ιράκ που προβάλλουν ισχυρούς λόγους για εξαίρεση από τα επίπεδα ποσόστωσης που πρόκειται να αποφασιστούν κατά την αυριανή σύνοδο.

Όπως επισημαίνουν στο energia. gr παράγοντες της διεθνούς αγοράς πετρελαίου στο Λονδίνο που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον OPEC οι οιωνοί για την αυριανή συνάντηση του OPEC στη Βιέννη κάθε άλλο παρά καλοί διαφαίνονται. Και αυτό διότι η Σαουδική Αραβία, υπερεκτιμώντας την ισχύ της και την επιρροή της, προσπαθεί για μία ακόμη φορά να επιβάλλει τις απόψεις της περί ισότιμης περιστολής της παραγωγής ανάμεσα στα μέλη, γνωρίζοντας καλά ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει λόγω των πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις οικονομίες τους κράτη όπως η Βενεζουέλα, η Νιγηρία και το Ιράκ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φατίχ ότι “τελικά μπορεί να μην χρειαστεί ένας περιορισμός της παραγωγής αφού η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να ανακάμψει το 2017 και άρα θα δούμε αύξηση της ζήτησης».

Μπορεί ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας να μπλοφάρει κάνοντας τέτοιες δηλώσεις παραμονή της συνόδου, θέλοντας να στριμώξει Ιράκ και Ιράν να δεχθούν ανώτατα πλαφόν παραγωγής, όμως η αίσθηση είναι ότι η Σαουδική Αραβία για μία ακόμη φορά έχει επιλέξει να προστατεύσει το μερίδιο της παρά να υποχωρήσει στο επίπεδο παραγωγής γιατί απλούστατα τα χρήματα που χάνει από τις χαμηλές τιμές τα κερδίζει μέσω της αύξησης της παραγωγής της. Και ως γνωστό είναι η μόνη πετραιλαιοπαραγωγός που μπορεί να παίζει με σχετική άνεση αυτό το παιχνίδι.

Τέλος, όπως σημειώνουν έμπειροι παίκτες της πετρελαϊκής αγοράς στο ICE του Λονδίνου, η αυριανή σύνοδος του OPEC εξελίσσεται σε ένα ακόμη ορόσημο για την πορεία των τιμών του αργού. Σε περίπτωση που τελικά επέλθει συμφωνία και ομοφωνία θα δούμε τις τιμές να εκτινάσσονται προς τα άνω κατά $5-$6 το βαρέλι με τις τιμές να φθάνουν σταδιακά μέχρι τα $60-$65 το βαρέλι μέχρι την αύξηση του 2017. Ένα επίπεδο που όμως είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να διατηρηθεί λόγω του υψηλού όγκου αποθεμάτων που σήμερα υπάρχουν και είναι απίθανο να μειωθούν μέσα σε λίγους μήνες. Στη δε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ των χωρών μελών του OPEC, το οποίο και είναι το πλέον πιθανό, αναμένεται ότι οι τιμές θα κάνουν βουτιά κάτα $10 τουλάχιστον υποχωρώντας κάτω του ψυχολογικού φράγματος των $40 το βαρέλι. «Ενδεχομένως να τις δούμε τις τιμές να κινούνται πάλι στα χαμηλά των $35 το βαρέλι, εάν η αυριανή συνάντηση οδηγηθεί σε χάος» μας δήλωσε senior trader μεγάλης εταιρείας εμπορευμάτων με έδρα το Zug της Ελβετίας.