Η απαξίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας χαρακτηρίζει την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ ο τζίρος κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ για το 2016. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 555.26 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0.38%, ενώ η διατήρηση στα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών οφείλεται στον ενεργειακό τομέα

Η απαξίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας χαρακτηρίζει την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ ο τζίρος κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ για το 2016. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 555.26 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0.38%, ενώ η διατήρηση στα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών οφείλεται στον ενεργειακό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημάναμε και σε προηγούμενο άρθρο του energia. gr (δείτε εδώ) την περασμένη Δευτέρα (18/7), ο τζίρος της αγοράς έφθασε μόλις τα 24.2 εκατ. ευρώ, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ τζίρου για το 2016 και ταυτόχρονα είναι και η 11η χειρότερη επίδοση στην ιστορία της. Η συγκεκριμένη εικόνα της αγοράς οφείλεται στο ότι έχει εγκαταλειφθεί από εγχώρια και διεθνή χαρτοφυλάκια, αλλά και λόγω έλλειψης δραστηριότητας Ελλήνων ιδιωτών, των οποίων το διαθέσιμο εισόδημα έχει πλέον περιοριστεί σημαντικά, αδυνατώντας έτσι να επενδύσουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η απογοήτευσή τους κυρίως λόγω των ιδιαίτερα υψηλών απωλειών που υπέστησαν τα χαρτοφυλάκιά τους στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας με αφετηρία τη «φούσκα» το καλοκαίρι του 1999.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον στις 18 Ιουλίου 2016 στράφηκε κυρίως σε μετοχές ενεργειακών εταιρειών, όπως των Ελληνικών Πετρελαίων (4.42%) και της Motor Oil (4.19%).

Στη συνεδρίαση της επόμενης ημέρας (19/7), υπήρξε άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς, καλύπτοντας τις απώλειες που κατέγραψε στις δύο προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις της τάξεως του -1,35%. Ο τζίρος την Τρίτη 19 Ιουλίου ήταν σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και η αύξηση οφείλετο στο πακέτο των 6.5 εκατ. μετοχών των ΕΛΠΕ που έγινε στην τιμή 3.40 ευρώ ανά μετοχή συνολικής αξίας 22.3 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές ενεργειακών εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+3.43% στα 3.62 ευρώ), του Μυτιληναίου (+2.93% στα 3.87 ευρώ) και της ΔΕΗ (+2.61% στα 2.75 ευρώ), ενώ τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν τα ΕΛΠΕ με 22.6 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτη συνεχίζει να είναι η ανοδική τάση παρά τις μικρές απώλειες των Ελληνικών Πετρελαίων, με τη μετοχή να διατηρείται και την Δευτέρα 25 Ιουλίου πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την αντίσταση στα €3.9959. Η μετοχή κατέγραψε απώλειες 0.26% κι έκλεισε στα €3.85. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Motor Oil, η οποία διέγραψε τις απώλειες που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης (25/7), με τη μετοχή να παραμένει πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πενήντα, δέκα, και πέντε ημερών, με τη στήριξη στα €10.0519. Η μετοχή ολοκλήρωσε αμετάβλητη στα €10.20.

Να σημειωθεί ότι χθες (26/7) τελευταία ημέρα της προθεσμίας του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 24% του ΑΔΜΗΕ κατατέθηκαν 3 προσφορές (περισσότερα δείτε στο άρθρο του energia. gr εδώ), γεγονός που σε συνδυασμό με την περαιτέρω απελευθέρωση που αναμένεται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα εκτιμάται οτι θα επηρεάσει θετικά ολόκληρο των ενεργειακό κλάδο της χώρας.

«Οδηγός» τα ευρωπαϊκά stress test s

Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων αναμένουν τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση τωναποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών stress test sτην ερχόμενη Παρασκευή (29/7), τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών, αλλά και το αν θα αποφευχθεί τελικά το bail-in.

Παρότι οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετέχουν στα stress tests, τα αποτελέσματα αυτών αναμένεται ότι θα επηρεάσουν το ελληνικό χρηματιστήριο. Σύμφωνα με αναλυτές, τα κεφαλαιακά ελλείμματα που θα αποκαλυφθούν σε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα «εμποδίσουν» τοποθετήσεις σε μετοχές, περιορίζοντας τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.