Η εγγύηση που απαιτούν από τους πελάτες τους οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αναβαθμίζεται σε εργαλείο προσέλκυσης πελατών, μετά την έκπτωση του 15% στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου της, που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΔΕΗ

Η εγγύηση που απαιτούν από τους πελάτες τους οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αναβαθμίζεται σε εργαλείο προσέλκυσης πελατών, μετά την έκπτωση του 15% στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου της, που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΔΕΗ.

Παρά το ότι τα τιμολόγια των περισσότερων ανεξάρτητων-ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας συνεχίζουν να είναι ανταγωνιστικά έναντι αυτών της ΔΕH, η διαφορά έχει μικρύνει, οπότε και το κίνητρο αλλαγής προμηθευτή χάνει μέρος της σημασίας του.

Σε ό,τι αφορά τώρα στην πολιτική που ασκούν οι εταιρείες για τις απαιτούμενες εγγυήσεις, να σημειώσουμε ότι όλοι οι ανεξάρτητοι προμηθευτές είτε επιστρέφουν εφάπαξ το σύνολο της απαιτούμενης εγγύησης, είτε το επιστρέφουν σταδιακά, είτε κάνουν εκπτώσεις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις όμως.

Σύμφωνα με έρευνα της εξειδικευμένης ιστοσελίδας allazorevma.gr, η ΔΕHείναι ο μόνος προμηθευτής που απαιτεί και κατακρατά το σύνολο της εγγύησης, η οποία αντιστοιχεί με δύο διαδοχικούς λογαριασμούς. Όπως είναι φυσικό, η εγγύηση απαιτείται προκειμένου να διασφαλιστεί ο προμηθευτής έναντι μελλοντικών οφειλών του πελάτη.

Από τις άλλες εταιρείες, η Protergia επιστρέφει το σύνολο της εγγύησης που αντιστοιχεί σε κατανάλωση 45 ημερών, εφόσον ο πελάτης εξοφλεί τους λογαριασμούς με πάγια εντολή ή πιστωτική κάρτα. Η Elpedison χρεώνει την εγγύηση που αντιστοιχεί σε κατανάλωση ενός μήνα με ελάχιστο όριο 100 ευρώ στον πρώτο λογαριασμό και τον επιστρέφει με την ενεργοποίηση πάγιας εντολής εξόφλησης.

Η Voltera επιβάλλει εγγύηση ίση με κατανάλωση τεσσάρων μηνών και επιστρέφει το σύνολο της εγγύησης με την ενεργοποίηση πάγιας εντολής, ενώ επιστρέφει το 50% στους νέους πελάτες της μέχρι 30 Ιουνίου.

Η ΗΡΩΝ εφαρμόζει την πολιτική εγγυήσεων του υφιστάμενου προμηθευτή και επιστρέφει στους καλοπληρωτές το 25% της εγγύησης κάθε χρόνο.

Η Green ζητά εγγύηση ίση με ένα λογαριασμό και επιστρέφει το 30% της εγγύησης στους καλοπληρωτές και σε όσους γίνουν πελάτες της μέχρι την 30ή Ιουνίου. H NRG επιβάλλει εγγύηση ίση με δύο διαδοχικούς λογαριασμούς και στους καλοπληρωτές επιστρέφει το 20% της εγγύησης με την εμπρόθεσμη αποπληρωμή των 6 πρώτων λογαριασμών και το 10% με την εμπρόθεσμη αποπληρωμή των 12 πρώτων λογαριασμών.

Τέλος, στη Watt+Volt, η εγγύηση είναι ίση με κατανάλωση 60 ημερών και επιστρέφει το 20% της εγγύησης με την ενεργοποίηση της πάγιας εντολής ή πιστωτικής κάρτας και το 10% ανά τρίμηνο, εφόσον ισχύει η πάγια εντολή.