Ηλιοθερμικό Έργο 1,2 Δισ. Δολαρίων στην Αυστραλία με Κυπριακή Σφραγίδα

Ηλιοθερμικό Έργο 1,2 Δισ. Δολαρίων στην Αυστραλία με Κυπριακή Σφραγίδα
του Άγγελου Νικολάου
Δευ, 13 Ιουνίου 2016 - 14:46
Η τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσει η εταιρεία Alfa Mediterranean Enterprises Ltd για το ηλιοθερμικό πάρκο των 50 MW στην Άλασσα έχει σφραγιστεί και από τα επίσημα χείλη της αυστραλιανής Κυβέρνησης μετά από διαγωνισμό, ως η τεχνολογία που μπορεί να φέρει ανατροπή στο ισοζύγιο παραγωγής ηλεκτρισμού από στερεά και υγρά καύσιμα

Η τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσει η εταιρεία Alfa Mediterranean Enterprises Ltd για το ηλιοθερμικό πάρκο των 50 MW στην Άλασσα έχει σφραγιστεί και από τα επίσημα χείλη της αυστραλιανής Κυβέρνησης μετά από διαγωνισμό, ως η τεχνολογία που μπορεί να φέρει ανατροπή στο ισοζύγιο παραγωγής ηλεκτρισμού από στερεά και υγρά καύσιμα, αφού λειτουργεί καθαρά από θερμική ενέργεια, την οποία μαζεύει και μετατρέπει από την ηλιακή ακτινοβολία.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη ηλιοθερμικής μονάδας παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος μέχρι 170 MW θα γίνει στη Νότια Αυστραλία με δαπάνη 1,2 δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία Alfa Mediterranean Enterprises Ltd και το Group Panareti καθώς και οι συνεργάτες τους, κυρίως από την Κίνα, θα έχουν ενεργή συμμετοχή τόσο στο οικονομικό όσο και στο κατασκευαστικό κομμάτι του έργου που θα αναπτυχθεί στη νότια Αυστραλία.

Το μεγαλύτερο κέρδος το οποίο θα ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και τη μεγάλη αυτή οικονομική προσφορά των 1,2 δισ. δολαρίων, είναι το τεχνολογικό κομμάτι το οποίο αναμένεται να δώσει τα εχέγγυα για την κατασκευή πολλών τέτοιων έργων σε ολόκληρο τον κόσμο, με βάση τη Συμφωνία των Παρισίων.

Μετά την Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών που κατέληξε στην Συμφωνία των Παρισίων στα μέσα Δεκεμβρίου 2015 όπου έχει συμφωνηθεί ότι 196 χώρες του κόσμου θα ακολουθήσουν τη συμφωνία- πλαίσιο για δημιουργία ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, στο οποίο οι αναπτυγμένες χώρες θα συνεισφέρουν ανάλογα με την έκθεση τους στο διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν οι βιομηχανίες τους. Η Κύπρος θα συνεισφέρει κάθε χρόνο από το 2015 μέχρι το 2020 ποσό πέριξ του μισού εκατομμυρίου ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πέριξ των 10 δισ. ευρώ το χρόνο. Μετά το 2020 θα επανακαθοριστούν πιθανότατα πιο υψηλά ποσά.

Η φετινή Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών, μετά την κατακύρωση της πιο πάνω συμφωνίας και την υπογραφή της στη έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 22/04/2016, θα γίνει στο Μαρόκο τον Νοέμβριο όπου θα έχει ως θέμα την καινοτομία. Αυτή η καινοτομία θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και θα πρέπει να βασίζεται στους πιο κάτω τρόπους λειτουργίας:

1) Να είναι πλήρως ανταγωνιστική των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα.
2) Να μπορούν να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα ανάλογα με τη ρευστή ζήτηση όπως αυτή καθορίζεται από τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς σε πραγματικό χρόνο.
3) Η αυτονομία τους, η ανταγωνιστικότητά τους και η πολλαπλή προσφορά τους στο περιβάλλον να είναι οι καταλυτικοί λόγοι που πρέπει οι χώρες που απαρτίζουν τα Ηνωμένα Έθνη να προσφέρουν γη και ύδωρ για να τις αναπτύξουν, αφού η πρώτη απειλή στον κόσμο είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος που επιφέρει την κλιματική αλλαγή.

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Παρισίων η αυστραλιανή Κυβέρνηση, παρόλα τα μεγάλα αποθέματα σε πρώτες ύλες και κυρίως ορυκτό κάρβουνο, που βοήθησε στην ανάπτυξη της χώρας και που ακόμα στηρίζει την οικονομία της Αυστραλίας, έχει λάβει απόφαση για σταδιακή μείωση της εκπομπής των αερίων και την προγραμματισμένη αντικατάσταση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από κάρβουνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μέσα από το έργο θα προσφέρεται ηλεκτρισμός σε περισσότερα από 200.000 νοικοκυριά.

Με βάση την ηλιοφάνεια της περιοχής όπου θα κατασκευαστεί, η δυναμικότητα του έργου είναι 110 MW για την περίοδο του χειμώνα και κατά τη μεγάλη περίοδο του καλοκαιριού περίπου 170 MW, ενώ η παραγωγή σε κιλοβατώρες θα είναι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια KW/h το χρόνο.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Greg Hunt δήλωσε: «Έχουμε επιλέξει την καλύτερη τεχνολογία από όσες τεχνολογίες γνωρίζουμε, που θα προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία είναι η καλύτερη, η πιο φθηνή και ταυτόχρονα προστατεύει το περιβάλλον».

Ηλιοθερμικό πάρκο στην Άλασσα

Το ηλιοθερμικό πάρκο Eos Project της εταιρείας Alfa Mediterranean Enterprises Ltd θα γίνει στην Άλασσα με κοινοτική χρηματοδότηση €60,2 εκατ. και συνολική επένδυση €176,2 εκατ. Το έργο είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών του Παφίτη επιχειρηματία Νεόφυτου Ιωάννου Νεοφύτου. Εξασκώντας αρχικά το επάγγελμα του γεωργού, είχε πάθος να παρακολουθεί τη φύση και τις λειτουργίες της και να εμπνέεται από το μεγαλείο της.

Το έναυσμα για το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος αποτέλεσε το γεγονός ότι έβλεπε τις ασθένειες στα δέντρα, στα ζώα και στους ίδιους τους ανθρώπους να αυξάνονται αντιλαμβανόμενος ότι οι καύσεις των υγρών και στερεών καυσίμων μολύνουν τη φύση.

Άρχισε την έρευνα με τη βοήθεια συνεργατών του και ιδιαίτερα του κ. Χρίστου Σίνκα, μηχανολόγου, μελετώντας όλες τις υπάρχουσες τεχνολογίες σχετικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καταλήγοντας στην πατέντα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας σε γραφίτη. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε κανένα έργο σε κατασκευή ή σε λειτουργία, ούτε καν σε πιλοτική βάση με την τεχνολογία αυτή.

Μελετώντας την ιστορία και το έργο δύο εφευρετών (του Σκοτσέζου Thomas Alva Edison και του Roberth Bob Lloyd που επένδυσαν στην ηλιακή ενέργεια) αντιλήφθηκε ότι η κοινωνία εγκληματεί εναντίον ολόκληρης της ανθρωπότητας. Ο κ. Νεοφύτου είχε τη θέση ότι η πατέντα του κ. Lloyd για αποθήκευση της θερμικής ενέργειας σε γραφίτη έπρεπε να βγει στην επιφάνεια και να κατακτήσει τον πλανήτη, δίνοντας εναλλακτική λύση στη σημερινή καταστροφική επίδραση στο περιβάλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκύπτει από τη συνεχόμενη αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ο κ. Νεόφυτου ξεκίνησε αμέσως όλες τις ενέργειες για να πάρει άδεια κατασκευής ηλιοθερμικού πάρκου στην Κύπρο ισχύος 25mw. Αντιμετώπισε όμως πάρα πολλές δυσκολίες γιατί οι υπηρεσίες στην Κύπρο δεν είχαν γνώσεις γι’ αυτό το έργο θέτοντας εμπόδια στην υλοποίησή του.

Η επιμονή του όμως ήταν ακλόνητη και έλαβε μέρος στον διαγωνισμό της Ευρώπης NER300 με το έργο EOS Project όπου κέρδισε, στον 2ο γύρο του διαγωνισμού, στις 27/03/2014, το έπαθλο/επιχορήγηση 60,2 εκατ. ευρώ.

 

(από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος»)