ΕΛΠΕ: Ενδιαφέρον Από Μεγάλους «Παίκτες» για Συνεργασία στους Υδρογονάνθρακες της Δ. Ελλάδας

ΕΛΠΕ: Ενδιαφέρον Από Μεγάλους «Παίκτες» για Συνεργασία στους Υδρογονάνθρακες της Δ. Ελλάδας
energia.gr
Πεμ, 2 Ιουνίου 2016 - 13:40
Αισιόδοξος για την πορεία του ομίλου και την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων το 2016 και το 2017εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων. Παράλληλα, εξετάζεται επέκταση νέες αγορές όπως ο ηλεκτρισμός και το φυσικό αέριο. Επίσης, δήλωσε ότι μεγάλοι «παίκτες» ζητούν συνεργασία με την εταιρεία στη Δυτική Ελλάδα

 

Αισιόδοξος για την πορεία του ομίλου και την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων το 2016 και το 2017εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων. Παράλληλα, εξετάζεται επέκταση νέες αγορές όπως ο ηλεκτρισμός και το φυσικό αέριο. Επίσης, δήλωσε ότι μεγάλοι «παίκτες» ζητούν συνεργασία με την εταιρεία στη Δυτική Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, η αύξηση των αποτελεσμάτων, εκτός από διεθνείς παράγοντες όπως τα περιθώρια διύλισης και η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου, οφείλεται και στηβελτίωση της αξιοποίησης των διυλιστηρίων και των προμηθειών αργού, αλλά και στην επιτυχή αντιμετώπιση των επιπτώσεων των capital controls.

Μίλησε για ενθαρρυντικά σημάδια αναφορικά με την κατανάλωση και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το 2016 λέγοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πιο ενθαρρυντικά.

Ανήγγειλε ότι εξετάζεται επέκταση σε νέες αγορές, όπου τα ΕΛΠΕ δεν έχουν παρουσία σήμερα και όχι μόνο στον τομέα των καυσίμων αλλά και στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο κ.α. Αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων, αποκάλυψε ότι μεγάλοι «παίκτες» ζητούν συνεργασία με την εταιρία για τις δραστηριότητες στη Δυτική Ελλάδα όπου οι πρώτες ενδείξεις, όπως είπε, είναι ενθαρρυντικές.

Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στη συμφωνία με το Ιράν λέγοντας ότι τα ΕΛΠΕ ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρία που συνήψε συμφωνία με τη χώρα αυτή για την προμήθεια αργού αλλά και για την αποπληρωμή του χρέους και πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τη ρωσική Rosneft που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Ρωσίας Β. Πούτιν στην Αθήνα, μπορεί επίσης να αποδώσει σημαντικά οφέλη όχι μόνο στον τομέα της προμήθειας αργού αλλά και στη διαχείριση των προϊόντων στην περιοχή της Μεσογείου.

Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας υπενθυμίζοντας το σοκ που υπέστη ο όμιλος πέρυσι λόγω του δυστυχήματος που συνέβη στο διϋλιστήριο του Ασπρόπυργου κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Στάθης Τσοτσορός, κατά την τοποθέτησή του στη γενική συνέλευση των μετόχων, υπογράμμισε ότι ο όμιλος αντιμετώπισε με επιτυχία τις προκλήσεις του 2015 και σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε, την περασμένη χρονιά ο όμιλος πέτυχε ιστορικό υψηλό εξαγωγών και αποτελεσμάτων EBITDA ενώ η εσωτερική αγορά υποχωρεί λόγω της κρίσης.

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις στάθηκε ιδιαίτερα στο περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης, στην πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που έχει επιπτώσεις στον ενεργειακό κλάδο αλλά και στο γεγονός ότι τα μισά διϋλιστήρια της Βορειοδυτικής Ευρώπης είναι υποψήφια για αναδιάρθρωση ή κλείσιμο.