Καθ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος: Πρόεδρος και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων του ΕΚΕΤΑ

Καθ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος: Πρόεδρος και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων του ΕΚΕΤΑ
energia.gr
Δευ, 4 Απριλίου 2016 - 12:16
Ένας από τους βασικούς ομιλητές του 1st Energy Tech Forum που διοργάνωσε τo energia.gr, την 1η Απριλίου, στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, ήταν ο καθηγητής Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος και Διευθυντής Κεντρικής Διεύθυνσης στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)

Ένας από τους βασικούς ομιλητές του 1st Energy Tech Forum που διοργάνωσε τo energia.gr, την 1η Απριλίου, στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, ήταν ο καθηγητής Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος και Διευθυντής Κεντρικής Διεύθυνσης στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Στη δική του ομιλία, καθηγητής Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στην μετάβαση από τις μεγάλες προκλήσεις στις καινοτόμες λύσεις στον τομέα της ενέργειας, ενώ ανέλυσε και τη δραστηριότητα του cluster Chorus.

O Δρ. Αθανάσιος Γ. Κωνσταντόπουλος είναι ο ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων & Αερολυμάτων (ΕΤΕΣΑ) στο ΙΔΕΠ (πρώην ΙΤΧΗΔ) στο ΕΚΕΤΑ από το 1996. Από το 2006 έως το 2012 ήταν διευθυντής του ΙΤΧΗΔ και μέλος του ΔΣ του ΕΚΕΤΑ ενώ το 2011 εξελέγη Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΤΑ και Διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης. Είναι επίσης μέλος ΔΕΠ του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, υπηρετώντας ως Καθηγητής Νέων, Προηγμένων & Καθαρών Τεχνολογιών Καύσης. Συνδυάζει στις σπουδές του την επιστήμη της Μηχανολογίας (Διπλ. Μηχ. Μηχ., Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 1985; MSc ME Michigan Tech, 1987) και της Χημικής Μηχανικής (MSc, MPhil, PhD, Yale University, 1991). Εξειδικεύεται στην επιστήμη και τεχνολογία των νανοσωματιδίων και των αερολυμάτων από καύσεις και έχει εκτενή ερευνητική και τεχνική εμπειρία στο σχεδιασμό, προσομοίωση και πειραματική αξιολόγηση μονολιθικών αντιδραστήρων για πολλές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής ηλιακών καυσίμων (υδρογόνο και υδρογονάνθρακες με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα), του ελέγχου εκπομπών καυσαερίων από κινητήρες, οχήματα και σταθερές πηγές καύσης και βιοτεχνολογικές εφαρμογές.

Ο Δρ. Κωνσταντόπουλος συνέλαβε την καινοτομική διεργασία HYDROSOL για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου από την ηλιοθερμοχημική διάσπαση των υδρατμών την οποία και ανέπτυξε ως επικεφαλής της διεθνούς ερευνητικής ομάδας HYDROSOL. Το επίτευγμα αυτό γνώρισε διεθνή αναγνώριση κερδίζοντας το Ευρωπαϊκό Βραβείο Descartes για την έρευνα (Μάρτιος, 2007) το οποίο αποτελεί την υψηλότερη επιστημονική διάκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση), το Βραβείο International Partnership for the Hydrogen Economy (IPHE) Inaugural Technical Achievement Award (Ιούνιος, 2006), ενώ επίσης απέσπασε το βραβείο Global 100 Eco-tech Award στην Expo 2005 στο Aichi της Ιαπωνίας (Σεπτέμβριος 2005). Η επέκταση της έρευνας αυτής στην θερμοχημική διάσπαση του διοξειδίου του άνθρακα και η χρήση της για τη σύνθεση ηλιακών καυσίμων, ως εναλλακτική επιλογή προς αυτή της τεχνολογίας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, κέρδισε το 2010 την εξαιρετικά ανταγωνιστική επιχορήγηση European Research Council (ERC) Advanced Grant.

Ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος έχει συντονίσει και διαχειριστεί πλήθος ερευνητικών έργων, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας. Έχει στο ενεργητικό του πλέον των 200 επιστημονικών και τεχνικών δημοσιεύσεων και πολλές ετεροαναφορές στο ερευνητικό του έργο, το οποίο γνωρίζει ευρεία αποδοχή και χρήση από πολλές ακαδημαϊκές και βιομηχανικές ερευνητικές ομάδες, ενώ δίνει συχνά προσκεκλημένες διαλέξεις και ομιλίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και βιομηχανίες. Ιδιαίτερη μνεία για την έρευνα του έχει γίνει τόσο σε διεθνή μέσα όπως τα: Euronews Channel, Financial Times, Die Welt, New Scientist, Chemistry World όσο και σε ελληνικά.

Το 2005 ανακηρύχθηκε Fellow of the Society of Automotive Engineers (ένας από τους νεαρότερους επιστήμονες που έχουν τιμηθεί ως σήμερα μ' αυτό τον τίτλο) ενώ έχει τιμηθεί στο παρελθόν με το πρώτο βραβείο του American Institute of Chemical Engineers (1991) και το βραβείο H. P. Becton από το Πανεπιστήμιο Yale (1992) για τις εξαιρετικές ερευνητικές του επιδόσεις.

Ο Δρ. Κωνσταντόπουλος από το 2012 είναι μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Center, JRC). 'Εχει διατελέσει μέλος σε πολλές Ευρωπαϊκές και εθνικές επιτροπές στον τομέα της Ενέργειας, αξιολογητής για διεθνείς οργανισμούς χρηματοδότησης της έρευνας καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής/adjunct professor σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ είναι επίσης μέλος των οργανισμών Society of Automotive Engineers, The Combustion Institute, Gessellschaft fur Aerosolforchung, και είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Αερολυμάτων (υπήρετώντας ως πρόεδρος της από το 2006).