Αποκλείει ο IEA το Ενδεχόμενο Συμφωνίας για Μείωση της Παραγωγής Αργού – Πρόβλεψη για Συνέχιση της Πτώσης των Τιμών

Αποκλείει ο IEA το Ενδεχόμενο Συμφωνίας για Μείωση της Παραγωγής Αργού – Πρόβλεψη για Συνέχιση της Πτώσης των Τιμών
energia.gr
Τρι, 9 Φεβρουαρίου 2016 - 14:45
Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Συνεχίστηκε η πτώση των τιμών του αργού και τον Ιανουάριο, με τα συσσωρευόμενα αποθέματα να τις σπρώχνουν κάτω από τα 30 δολ. το βαρέλι, τονίζει στην νέα του έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου ο ΙΕΑ. Όπως υπενθυμίζει ο Οργανισμός, οι τιμές σημείωσαν ελαφρά άνοδο στις αρχές του Φεβρουαρίου, εν μέσω φημών για ενδεχόμενες συζητήσεις ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ρωσία για συντονισμό της παραγωγής ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος «φούσκας»

Συνεχίστηκε η πτώση των τιμών του αργού και τον Ιανουάριο, με τα συσσωρευόμενα αποθέματα να τις σπρώχνουν κάτω από τα 30 δολ. το βαρέλι, τονίζει στην νέα του έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου ο ΙΕΑ. Όπως υπενθυμίζει ο Οργανισμός, οι τιμές σημείωσαν ελαφρά άνοδο στις αρχές του Φεβρουαρίου, εν μέσω φημών για ενδεχόμενες συζητήσεις ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ρωσία για συντονισμό της παραγωγής ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος «φούσκας».

Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας κάνει λόγο για ενδεχόμενη συνέχιση της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου, επικαλούμενος την αύξηση της ιρανικής παραγωγής αργού. Ο ΙΕΑ θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να δούμε την τιμή του πετρελαίου να αυξάνεται σημαντικά, καθώς προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα χρειαστούν χρόνο για να μειώσουν την παραγωγή τους και ο OPEC είναι απίθανο να καταλήξει σε συμφωνία με άλλους παραγωγούς για τη μείωση της παραγωγής του. Ωστόσο, ο ΙΕΑ δεν πιστεύει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν έως τα 10 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης άγγιξε επίπεδα-ρεκόρ πενταετίας το 2015, φτάνοντας τα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ωστόσο το 2016 αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά, στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Βασική αιτία αποτελεί η μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ, ενώ ήδη τα πρώτα σημάδια έγιναν αισθητά από το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Αναφορικά με την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι αυτή σημείωσε πτώση κατά 0,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο, φτάνοντας τα 96,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς η αύξηση στην παραγωγή των χωρών του OPEC δεν ήρκεσε για να αντισταθμίσει την μείωση στην παραγωγή των κρατών εκτός καρτέλ. Συνολικά για το 2016 ο ΙΕΑ προβλέπει ότι η παραγωγή της τελευταίας κατηγορίας χωρών θα σημειώσει πτώση κατά 0,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας συνολικά τα 57,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η παραγωγή αργού του OPEC, από την άλλη, αυξήθηκε τον πρώτο μήνα του 2016 κατά 280 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας συνολικά τα 32,63 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, αλλά και το απαλλαγμένο πλέον από τις διεθνείς κυρώσεις Ιράν αύξησαν την παραγωγή τους. Τον Ιανουάριο του 2016, εξάλλου, η παραγωγή του OPEC αυξήθηκε συνολικά κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσιο επίπεδο.

Τα εμπορικά αποθέματα του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της τρέχουσας έκθεσης του ΙΕΑ, αυξήθηκαν, αντίθετα προς την συνήθη εποχική τάση, κατά 7,6 εκατ. βαρέλια τον Δεκέμβριο, φτάνοντας συνολικά, στο τέλος του μήνα αυτού, τα 3.012 εκατ. βαρέλια, 350 εκατ. βαρέλια πάνω από τον μέσο όρο. Τα προϊόντα διύλισης κάλυπταν 32,3 ημέρες μελλοντικής ζήτησης, 0,1 ημέρες πάνω από τα επίπεδα του τέλους Νοεμβρίου 2015. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν, εξάλλου, ότι η αύξηση αποθεμάτων συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο.

Τέλος, ο ΙΕΑ, αναφερόμενος στις παγκόσμιες διυλιστικές ροές, σημειώνει ότι σημείωσαν κάμψη τον Ιανουάριο, στα 79,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω εποχικών εργασιών συντήρησης στις ΗΠΑ, ενώ σε αυτό συνέτειναν και τα μικρά περιθώρια διύλισης. Η συνολική παγκόσμια παραγωγή, ωστόσο, ξεπέρασε τα 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με ιδιαίτερα ισχυρά κέρδη σε ΗΠΑ και Μέση Ανατολή.