Σε πλαίσιο συμφωνίας μακράς πνοής κατέληξαν την Παρασκευή ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια με την ιρανική ΝΙΟC, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ιρανού αναπληρωτή υπουργού Πετρελαίου στην Αθήνα

Σε πλαίσιο συμφωνίας μακράς πνοής κατέληξαν την Παρασκευή ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια με την ιρανική ΝΙΟC, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ιρανού αναπληρωτή υπουργού Πετρελαίου στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η συμφωνία επετεύχθη μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις σε Αθήνα και Τεχεράνη.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της, τονίζοντας ότι είναι επ' ωφελεία και των δύο πλευρών.

Η συμφωνία περιλαμβάνει:

* Συνεργασία για την προμήθεια αργού πετρελαίου, με άμεση έναρξη παραδόσεων.

* Ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες προέκυψαν από τις διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες επεβλήθησαν το 2011.

Από την πλευρά των ΕΛΠΕ δεν δημοσιοποιήθηκαν λεπτομέρειες για τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών προς το Ιράν, ούτε για το ύψος των εισαγωγών αργού.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, από το Ιράν θα εισάγεται πλέον το 20% - 25% των εγχώριων αναγκών σε πετρέλαιο.

Όσον αφορά το χρέος των ΕΛΠΕ προς το Ιράν, αναφέρεται ότι θα αποπληρωθεί σε περίοδο τεσσάρων ετών. Το ύψος των χρεών εκτιμάται ότι θα είναι κάτω από 650 εκατ. ευρώ.

Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε με τον κ.  Amir Hossein Zamaninia. 

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν οι δυνατότητες ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, στο φόντο της άρσης των δυτικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν ζητήματα προμήθειας πετρελαίου, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για τους τομείς του φυσικού αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αναφορές έγιναν επίσης, στο ζήτημα των οικονομικών εκκρεμοτήτων ανάμεσα στα ΕΛΠΕ και στην κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, την NIOC προέκυψε από την επιβολή του εμπάργκο, η άρση του οποίου προσφέρει τη δυνατότητα τακτοποίησής του.

Ή ιρανική πλευρά επιβεβαίωσε τη διάθεση για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών και την ανάπτυξη πολύπλευρης συνεργασίας τόσο στο οικονομικό, όσο και στο διπλωματικό πεδίο.

Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών,  με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΛΠΕ και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν,  NIOC.