Τα «Πράσινα Σημεία», οι ειδικοί δηλαδή χώροι που θα δημιουργηθούν σε κάθε δήμο της χώρας για την εφαρμογή της διαλογής στην πηγή, μπαίνουν τις αμέσως επόμενες μέρες στο πρώτο στάδιο εφαρμογής με την αναμενόμενη έκδοση της ΚΥΑ 1958, που καθορίζει την αδειοδότησή τους

Τα «Πράσινα Σημεία», οι ειδικοί δηλαδή χώροι που θα δημιουργηθούν σε κάθε δήμο της χώρας για την εφαρμογή της διαλογής στην πηγή, μπαίνουν τις αμέσως επόμενες μέρες στο πρώτο στάδιο εφαρμογής με την αναμενόμενη έκδοση της ΚΥΑ 1958, που καθορίζει την αδειοδότησή τους.

Παράλληλα, γίνεται επεξεργασία του χωροταξικού κομματιού, ώστε να γίνει δυνατή και εφικτή η ένταξη των σχετικών τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων στο νέο ΕΣΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) κ. Ανδρέας Πολιτόπουλος, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα με θέμα: «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ», της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας Α- Energy Ι nvestments σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , την Κεντρική ΄Ενωση Δήμων Ελλάδος και τις συναρμόδιες αρχές,

ο ΕΟΑΝ, προσφέρει την αμέριστη υποστήριξή του στην πρώτη προσπάθεια των δήμων να συντάξουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων. Ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ παρουσίασε επίσης και τον πρώτο οδηγό των « πράσινων» σημείων και των κέντρων ανακύκλωσης και εκπαίδευσης στην πηγή, ο οποίος έγινε στην κυριολεξία…ανάρπαστος από τους εκατοντάδες άμεσα ενδιαφερόμενους, ειδικά τους δήμους που ας σημειωθεί, αναμένουν σημαντική χρηματοδότηση των σχετικών υποδομών από το νέο ΕΣΠΑ.

Ανακύκλωση και νέα μητρώα

 

Σε ότι αφορά τη συλλογή ανακυκλώσιμων προϊόντων στην παρούσα φάση, συλλέγονται, όπως ανέφερε ο κ. Πολιτόπουλος, πολύ λιγότερα σε σχέση με τις υπάρχουσες δυνατότητες. Κατά την εκτίμησή του, τα συστήματα, συλλέγουν σήμερα περίπου 400 χιλιάδες τόνους συσκευασιών, έναντι των 750 χιλιάδων τόνων με βάση γενικές μετρήσεις και 1εκ. τόνων περίπου με βάση παλαιότερες μετρήσεις( 2006) του Υπουργείου Υποδομών.

Στα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν για την αύξηση της ανακύκλωσης περιλαμβάνονται: Σειρά εκπαιδευτικών δράσεων σε συνεργασία με τους δήμους, τα συστήματα, τους κοινωνικούς φορείς, τους κατοίκους, τα σχολεία. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα κέντρα ανακύκλωσης και εκπαίδευσης διαλογής στην πηγή, που κάνουν χειροδιαλογή και εκπαιδεύουν τους πολίτες. Προκειμένου δε να «δείξουν» το δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση θα επιλεγούν τέσσερεις πιλοτικοί δήμοι, δυο νησιωτικοί και δυο ηπειρωτικοί.

Για τη συγκέντρωση επίσης των πραγματικών στοιχείων σχετικά με τα ανακυκλώσιμα υλικά που διατίθενται στην αγορά, κυρίως τις συσκευασίες, και για τη επιδιωκώμενη αύξηση των εσόδων, δημιουργούνται ήδη δύο μητρώα, που θα γίνουν σύντομα νόμος του Κράτους. Από αυτά, το πρώτο, ανήκει στον ΕΟΑΝ και το δεύτερο, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αναφερόμενος τέλος στην αναμενόμενη ενσωμάτωση από το ελληνικό δίκαιο στο τέλος αυτού του χρόνου, της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας για τα απόβλητα, ο κ. Πολιτόπουλος, έθεσε το εξής ερώτημα: Εφόσον η Ελλάδα εναρμονιστεί με τους στόχους της ΕΕ (περιορισμός της υγειονομικής ταφής στο 20% μέχρι το 2030 και αύξηση των στόχων της ανακύκλωσης στο 65% μέχρι το 2025), οι μεγάλες μονάδες ανακύκλωσης των σύμμεικτων που έχουν σχεδιαστεί θα μπορούν να ανταποκριθούν η θα λειτουργούν αντίθετα με την προσπάθεια διαλογής στην πηγή και αύξησης της ανακύκλωσης;

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr