Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο παραγωγής πετρελαίου οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ στη χθεσινή σύνοδο στην έδρα του οργανισμού στη Βιέννη, με συνέπεια αυτό να παραμένει σταθερό. Η επόμενη σύνοδος των Υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο παραγωγής πετρελαίου οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ στη χθεσινή σύνοδο στην έδρα του οργανισμού στη Βιέννη, με συνέπεια αυτό να παραμένει σταθερό. Η επόμενη σύνοδος των Υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου.

Επίσης, ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στην πετρελαϊκή αγορά και να επανεξετάσει τη στάση του τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.

«Το σώμα δεν μπορούσε να συμφωνήσει στους αριθμούς, επειδή ήταν αδύνατο να εκτιμηθεί η συνεισφορά του Ιράν στην παγκόσμια αγορά», τόνισε εξήγησε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, παρά τις διαρροές περί αύξησής του στα 31,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Εξάλλου, καμία αναφορά στο όριο παραγωγής πετρελαίου δε γίνεται ούτε στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε με το πέρας της συνόδου.

Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης προκειμένου να απορροφηθεί η αυξημένη παραγωγή (σήμερα η κατανάλωση υπολείπεται της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως).

Ας σημειωθεί ότι από την πλευρά της Τεχεράνης, κατέστη σαφές ότι δεν εξετάζεταικαμία μείωση της παραγωγής προτού αρθούν πλήρως οι κυρώσεις της Δύσης.