ΒΡ: Οι ΗΠΑ Εκτόπισαν Σαουδική Αραβία και Ρωσία Από την Πρώτη Θέση στην Παραγωγή Πετρελαίου το 2014

ΒΡ: Οι ΗΠΑ Εκτόπισαν Σαουδική Αραβία και Ρωσία Από την Πρώτη Θέση στην Παραγωγή Πετρελαίου το 2014
energia.gr
Πεμ, 11 Ιουνίου 2015 - 10:48
Οι ΗΠΑ πήραν τα σκήπτρα από τη Σαουδική Αραβία στην παραγωγή πετρελαίου, ενώ ξεπέρασαν τη Ρωσία τόσο στην παραγωγή πετρελαίου όσο και στην παραγωγή φυσικού αερίου. Τις ενεργειακές αυτές εξελίξεις ξεχωρίζει για το 2014 η ΒΡ στην ετήσια έκθεσή της, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, 10 Ιουνίου

Οι ΗΠΑ πήραν τα σκήπτρα από τη Σαουδική Αραβία στην παραγωγή πετρελαίου, ενώ ξεπέρασαν τη Ρωσία τόσο στην παραγωγή πετρελαίου όσο και στην παραγωγή φυσικού αερίου. Τις ενεργειακές αυτές εξελίξεις ξεχωρίζει για το 2014 η ΒΡ στην ετήσια έκθεσή της, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, 10 Ιουνίου.

Αναλυτικότερα, στις ΗΠΑ πέρυσι κατεγράφη η μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ας σημειωθεί ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η αμερικανική παραγωγή ξεπέρασε το 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Αύξηση-ρεκόρ σημείωσε, σύμφωνα με το 64th Statistical Review of World Energy της ΒΡ, και η παραγωγή του Καναδά (κατά 310.000 βαρέλια την ημέρα) και της Βραζιλίας (κατά 230.000 βαρέλια την ημέρα). Η παραγωγή πετρελαίου εκτός OPEC αυξήθηκε πέρυσι κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως – η μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται στην έκθεση – ενώ, αντίθετα, η παραγωγή των χωρών του πετρελαϊκού «καρτέλ» παρέμεινε αμετάβλητη, με το μερίδιό του να πέφτει κατά 41%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδό του από το 2003.

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε με υπερδιπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την κατανάλωση, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή 2,3%. Έτσι, η παγκόσμια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως, ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών και αρκετά πιο χαμηλά σε σχέση με την αύξηση των 1,4 εκατ. βαρελιών ημερησίως που παρατηρήθηκε το 2013. Το πετρέλαιο παρέμεινε το βασικό καύσιμο παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας το 32,6% της ενεργειακής κατανάλωσης, αλλά σημείωσε, για 15η συνεχόμενη χρονιά, απώλειες στο μερίδιο της παγκόσμια αγοράς.

Παραγωγή και κατανάλωση πετρελαίου το 2014 ανά περιφέρεια σε εκατ. βαρέλια ημερησίως (64th Statistical Review of World Energy της ΒΡ)


Η έκθεση της ΒΡ σημειώνει ότι το σύνολο της καθαρής αύξησης στην παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου πραγματοποιήθηκε στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ. Η κινεζική κατανάλωση αυξήθηκε με ρυθμό χαμηλότερο του μέσου όρου, παρ’ όλ’ αυτά σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως, κατά 390.000 βαρέλια ημερησίως.

Από την άλλη, η πετρελαϊκή κατανάλωση στις χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά 1,2%, σημειώνοντας την όγδοη μείωση σε διάστημα εννέα ετών. Τα προϊόντα ελαφράς διύλισης – βενζίνη οχημάτων και αεροσκαφών κλπ. –ήταν, για δεύτερη χρονιά, η κατηγορία διυλιστικών προϊόντων με τη μεγαλύτερη αύξηση.

Κατά κεφαλήν κατανάλωση πετρελαίου το 2014 σε τόνους (64th Statistical Review of World Energy της ΒΡ)


Το 64 th Statistical Review of World Energy της ΒΡ αναφέρει, επίσης, ότι οι παγκόσμιες ροές αργού το 2014 αυξήθηκαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2014 (+1,4%), αύξηση η οποία είναι η μεγαλύτερη από το 2010 και υπερδιπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο της δεκαετίας. Οι διυλιστικές ροές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 530.000 βαρέλια την ημέρα, αύξηση η οποία είναι η μεγαλύτερη από το 1986.

Η παγκόσμια διυλιστική δυναμικότητα αυξήθηκε, εξάλλου, πέρυσι, κατά 1,3 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των τελευταίων ετών, κυρίως χάρη σε νέες μονάδες στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή. Ειδικά στην Μέση Ανατολή , η δυναμικότητα του κλάδου της διύλισης σημείωσε αύξηση -ρεκόρ κατά 740.000 βαρέλια την ημέρα . Ωστόσο, η αξιοποίηση της παγκόσμιας διυλιστικής δυναμικότητας παρέμεινε στο 79,6%, το χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το 1987.

Η ΒΡ αναφέρει, παράλληλα, στην ίδια έκθεση ότι το παγκόσμιο εμπόριο αργού και διυλιστικών προϊόντων το 2014 αυξήθηκε κατά 0,9% (+490.000 χιλ. βαρέλια). Η αύξηση των εισαγωγών οφείλεται κυρίως στην Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, ενώ οι καθαρές εισαγωγές των ΗΠΑ σημείωσαν κάμψη, σύμφωνα με την έκθεση. Έτσι, η Κίνα εκτόπισε τις ΗΠΑ από την θέση του πρώτου καθαρού εισαγωγέα πετρελαίου.

Οι τιμές του αργού από το 1861 έως το 2014 σε δολ./βαρέλι (64th Statistical Review of World Energy της ΒΡ)


Η τιμή του Brent κυμάνθηκε το 2014 στα επίπεδα των 98,95 δολ. το βαρέλι, μειωμένη κατά 9,71 δολ. το βαρέλι σε σχέση με τα επίπεδα του 2013, ενώ για πρώτη φορά από το 2010 η ετήσια μέση τιμή έπεσε κάτω από τα 100 δολ. το βαρέλι. Η διαφορά ανάμεσα στο WTI και το Brent μειώθηκε στα 5,66 δολ. το βαρέλι (από 10,67 δολ. το βαρέλι το 2013), παρά την μεγάλη αύξηση στην παραγωγή των ΗΠΑ, ωστόσο παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα επίπεδα του παρελθόντος.

Κατανάλωση φυσικού αερίου - εκπομπές CO2

Η ετήσια έκθεση της ΒΡ αναφέρει, επιπλέον, ότι η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε μόλις κατά 0,4%, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας (2,4%). Η αύξηση αυτή βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο τόσο των χωρών του ΟΟΣΑ όσο και των αναδυόμενων οικονομιών, με την κατανάλωση στην ΕΕ να μειώνεται κατά 11,6%, μείωση η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της τόσο σε όγκο όσο και σε αναλογία. Σε πέντε χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης και της Ευρασίας, όπου η κατανάλωση αερίου σημείωσε μείωση κατά 4,8%, παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη κάμψη παγκοσμίως, από απόψεως όγκου, και συγκεκριμένα στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε ολόκληρο τον κόσμο, το φυσικό αέριο κατείχε μερίδιο 23,7% στην πρωτογενή ενεργειακή κατανάλωση.

Η παγκόσμια παραγωγή αερίου αυξήθηκε κατά 1,6%, κάτω από τον δεκαετή μέσο όρο του 2,5%. Η αύξηση ήταν αρκετά κάτω από τον μέσο όρο σε όλες τις περιφέρειες του πλανήτη πλην της Βορείου Αμερικής. Αυξημένη κατά 6,1%, η κατανάλωση αερίου στις ΗΠΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο στον κόσμο, και η οποία αντιπροσωπεύει το 77% της καθαρής παγκόσμιας αύξησης. Από την άλλη, οι μεγαλύτερες ογκομετρικές κάμψεις σημειώθηκαν στη Ρωσία, κατά 4,3%, και την Ολλανδία, κατά 18,7%.

Το εμπόριο φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο σημείωσε μία ασυνήθιστη μείωση το 2014, κατά 3,4%. Οι αποστολές ποσοτήτων μέσω αγωγών μειώθηκαν κατά 6,2%, τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωση ως σήμερα, κυρίως λόγω μείωσης εξαγωγών από τη Ρωσία (κατά 11,8%) και από την Ολλανδία (κατά 29,9%). Η παγκόσμια διακίνηση LNG αυξήθηκε κατά 2,4%. Το διεθνές εμπόριο φυσικού αερίου αντιπροσώπευε το 2014 το 29,4% της παγκόσμιας κατανάλωσης, με το μερίδιο του υγροποιημένου φυσικού αερίου να αυξάνεται στο 33,4%.

Τέλος, η έκθεση της ΒΡ αναφέρει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από χρήση ενέργειας αυξήθηκαν κατά μόλις 0,5% το 2014, αύξηση η οποία είναι η μικρότερη σε σχέση με το 1998, αν εξαιρέσουμε την περίοδο αμέσως μετά την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας. Η επιβράδυνση αυτή σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας περίπου δεκαετίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή ρυθμού και του μοντέλου της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης, σημειώνει το 64th Statistical Review of World Energy της ΒΡ.