Πλήθος Ξένων Επενδυτών τις Επόμενες Εβδομάδες στην Τεχεράνη Μετά την Ιστορική Συμφωνία για τα Πυρηνικά

Πλήθος Ξένων Επενδυτών τις Επόμενες Εβδομάδες στην Τεχεράνη Μετά την Ιστορική Συμφωνία για τα Πυρηνικά
energia.gr
Τετ, 8 Απριλίου 2015 - 16:44
Αθρόα συρροή ξένων υποψήφιων επενδυτών αναμένεται στην Τεχεράνη το αμέσως επόμενο διάστημα μετά την πρόσφατη ιστορική συμφωνία-πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ήδη χθες, Μεγάλη Τρίτη, 7 Απριλίου, η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίου Charlemagne Capital, με έδρα το Λονδίνο, και ο ιρανικός επενδυτικός όμιλος Turquoise Partners ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προσφέρουν σε διεθνείς επενδυτές πρόσβαση σε μετοχές ιρανικών εταιρειών

Αθρόα συρροή ξένων υποψήφιων επενδυτών αναμένεται στην Τεχεράνη το αμέσως επόμενο διάστημα μετά την πρόσφατη ιστορική συμφωνία-πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ήδη χθες, Μεγάλη Τρίτη, 7 Απριλίου, η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίου Charlemagne Capital, με έδρα το Λονδίνο, και ο ιρανικός επενδυτικός όμιλος Turquoise Partners ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προσφέρουν σε διεθνείς επενδυτές πρόσβαση σε μετοχές ιρανικών εταιρειών.

«Αμφιβάλλω αν θα μπορεί να βρει κανείς εύκολα θέση σε πτήση για Τεχεράνη για τις επόμενες μια-δυο εβδομάδες καθώς επιχειρηματίες και εκπρόσωποι επενδυτικών οίκων αναμένεται να εισρεύσουν μαζικά στην ιρανική πρωτεύουσα», δήλωσε ο Dominic Bokor- Ingram, σύμβουλος διαχείρισης χαρτοφυλακίου στην Charlemagne στους Financial Times, εκτιμώντας ότι η συμφωνία για τα πυρηνικά θα ανοίξει το «φράγμα» που ως τώρα εμπόδιζε τις διεθνείς επενδύσεις να εισρεύσουν στο Ιράν.

Τη συνεργασία της Charlemagne, ομίλου διαχείρισης κεφαλαίων σε αναδυόμενες αγορές εισηγμένου στο ΑΙΜ του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, και ο οποίος διαχειρίζεται περί τα 2,5 δις δολ., με την ιρανική εταιρεία οικονομικών υπηρεσιών Turquoise Partners, που απασχολεί πάνω από 70 υπαλλήλους στην Τεχεράνη, αναμένεται να ακολουθήσουν πολλές άλλες παρόμοιες συμπράξεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Αν, μάλιστα, η συμφωνία-πλαίσιο της Λωζάννης, στις 2 Απριλίου, επιστεγασθεί επιτυχώς από μία τελική συμφωνία του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα ως την προθεσμία της 30ης Ιουνίου, τότε οι μετοχές ιρανικών εταιρειών αναμένεται να λάβουν αλματώδη ώθηση, καθώς κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει την άρση των κυρώσεων που ως σήμερα εμποδίζουν τη διεξαγωγή εμπορίου και ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Ήδη, η πρόοδος που σημειωνόταν στις διαπραγματεύσεις του Ιράν με την Ομάδα των χωρών «5+1» (τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν η Γερμανία) για το πυρηνικό του πρόγραμμα, είχε προκαλέσει τέτοια αισιοδοξία σε επενδυτικούς κύκλους, ώστε, εδώ και 12 μήνες, δεκάδες εκπρόσωποι διεθνών fund να επισκέπτονται την Τεχεράνη για την διεξαγωγή ελέγχων (due diligence) σε εταιρείες της χώρας.

Η Charlemagne Capital και η Turquoise Partners αναμένεται να προχωρήσουν στη σύσταση του πρώτου κοινού επενδυτικού τους fund μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Θα πρόκειται ένα γενικής φύσεως fund που θα απευθύνεται σε διεθνείς επενδυτές, με αρχικό κεφάλαιο 70 εκατ. δολ. Οι δύο όμιλοι σχεδιάζουν να αυξήσουν σύντομα τα κεφάλαιά του σε πάνω από 200 εκατ. δολ. Παράλληλα, σχεδιάζουν να συστήσουν και άλλα, εξειδικευμένα fund, σε τομείς όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και στον τραπεζικό τομέα και στον τομέα λιανικής του Ιράν.

Αν και το χρηματιστήριο της Τεχεράνης κυριαρχείται από εγχώριες εταιρείες, ο Bokor- Ingram εκτιμά ότι αυτό πρόκειται γρήγορα να αλλάξει, καθώς όλο και περισσότεροι διεθνείς όμιλοι θα στραφούν προς το Ιράν για επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες.

«Το Ιράν αποτελεί μία από τις πιο ανεπτυγμένες αγορές στην Μέση Ανατολή που προσφέρονται για επενδυτές αναδυόμενων αγορών, πράγμα που το καθιστά πολύ ελκυστικό», τονίζει ο σύμβουλος διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Charlemagne. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι το Ιράν αποτελεί μία από τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες λόγω της μεγάλης διαφοροποίησης που παρουσιάζει η οικονομία του και του υψηλού μορφωτικού επιπέδου του πληθυσμού του, που ξεπερνά τα 80 εκατ. Ιδιαίτερα επισημαίνει ο Dominic Bokor- Ingram το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Μέσης Ανατολής, η ιρανική οικονομία δεν εξαρτάται υπέρμετρα από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr